Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Religia in educatie

#1
PRIMA REGULA:

NU VA CERTATI!


Am observat pe aici ca-n general lumea e foarte pornita sa discute religie. E normal, la o anumita varsta toata lumea incepe sa arunce o privire mai apropiata la credintele proprii si sa mai cearna din ele, si de multe ori unii sunt un pic cam neincrezatori in alegerile proprii asa ca ori cauta parerile altora, ori cauta sa se justifice incercand sa le bage multora propriile idei pe gat.

Al doilea caz, dupa cum voi incerca, nu se va intampla aici.
Topicurile de religie in general sunt butoaie cu pulbere gata de explozie.
ASTA NU SE VA PERMITE PE ACEST TOPIC!
Regulile acestei discutii vor fi:
1. Veti respecta topicul discutiei daca doriti sa participati. Nu aveti NICI UN DREPT sa le ziceti altora ce sa creada sau cum sa-si manifeste credintele.

2. Orice mentiune de "ars in Iad" sau "asta-i drumul spre Iad" sau orice alta AMENINTARE de acest gen (da, este o amenintare, si este nesimtire) nu va fi tolerata. Daca voi vedea asa ceva, voi contacta moderatorul in cauza pentru stergerea mesajelor respective si excluderea persoanei/lor din discutii.
Nu ne aflam aici pentru propagarea agendelor voastre religioase, ci pentru a discuta.

3. Daca doriti sa participati atunci sunteti rugati sa va argumentati ideile sau sa aduceti exemple.

4. Veti trata cu respect ideile altora, precum si credintele acestora. Puteti fi sarcastici, puteti fi ironici, dar nu fiti nesimtiti in aceasta discutie. Repet: nu aveti nici un drept sa dictati altora ce sa creada sau cum.

Acestea sunt regulile, am vrut sa vi le expun inaintea subiectului, si sa vi le fac clare.

Acum, sa trecem la miezul problemei:

Considerati ca in sistemul educational este NECESARA pastrarea orelor de religie obligatorii? De ce anume?

In institutiile educationale, vi se pare ca fiind o situatie normala ca unor copii, inca de la varste fragede, sa li se zica ce trebuie sa creada sau cum?
De asemenea, vi se pare o apropiere mai avantajoasa pentru educatie sa fie predata doar religia nationala (crestinismul), fara mentiunea celorlalte religii decat foarte tarziu, in anii de liceu?

Considerati normala sau avantajoasa de vreun fel ca predarea acestor ore sa fie facuta de catre persoane de o anumita credinta, care in mod cert isi vor urma agenda lor? Sau ar trebui asa responsabilitati predate catre niste profesori cu cunostiinte mai ample despre diverse culturi si moduri de gandire (spre exemplu, profesori de filozofie sau istorie)?

Ati fi de acord cu un sistem in care orele de religie sa devina optionale, acest lucru putand fi decis de catre parinti la inceputul anilor scolari? De asemenea, programa unui an scolar pentru materia in cauza ar trebui prezentata din start parintilor, precum si profesorul ce se va ocupa?

Va astept cu raspunsuri si idei. Nu va simtiti limitati de aceste intrebari ci incercati pe cat putinta sa extindeti acest subiect cu sugestii si pareri proprii.
Spor!
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#2
In primul rand nu stiu cati ani ai ca stiu la ce nivel trebuie sa port conversatia.

In al doilea rand, religia ca materie studiata in scoala generala si liceu am considerat o tot timpul o pierdere de vreme si utilizarea unor bani aiurea pentru ca nu poti avea un plan de predare obiectiv, din ce mai tin minte eu din orele de relegie invatam rugaciuni si alte chestii absolut neimportante si neintersante. Daca vrei sa ti cunosti religia cauti in alta parte nu faci ore de religie in scoala. Plus ca n-au nicio necesitate, cum am mai spus e un subiect foarte subiectiv care lasa loc multor interpretari si creaza o bariera intre cei de alta religie pe care nu poti sa i discriminezi pe acest subiect.
Din punctul meu de vedere religia in programa scolara este un lucru inutil si ar trebui sa fie o materie optionala pe care parintele decide asupra ei.
QUOD ME NON NECAT ME FORTIOREM FACIT

#3
Parerea mea este ca ora de religie ar trebuie scoasa din programa dupa ce se trece dintr-un ciclu in altul. In clasele I-IV sa zicem ca este bine sa faci religie avand in vedere ca este vorba despre propria credinta insa anumite subiecte nu ar trebuie dezbatute de la astfel de varste precum " Unde ajungi dupa moarte? " - tin minte foarte bine ca atunci cand am auzit acest lucru am fost speriata fiind doar in clasa I sau a II-a si chiar nu mai vroiam sa merg la orele de religie . Oricum, revenind la subiect, daca ar fi dupa mine inca din a III-a as scoate ora de religie din programa pentru ca si asa mai departe ce poti face? In primele clase mai inveti cate o rugaciune, doua insa in rest? Nu-si au rostul.

Nu mai spun de la gimnaziu in acolo este o pierdere de timp avand in vedere ca aceasta ora nu are o programa fixa. Profesorul alege ce vrea sa le predea elevilor fie ca le convine, fie ca nu. In legatura cu profesorii care ar trebui sa predea, eu una as alege pe cineva care nu e neaparat atat de atras de religie - toti profesorii de religie sunt in mare preoti sau persoane foarte credincioase care te obliga sa faci anumite lucruri fara ca tu sa constientizezi asta ca si copil.

In mare, ora de religie precum multe altele sunt doar de umplutura - in my opinion -, inca un motiv pentru care sa tii elevii la scoala in loc sa le dai drumul acasa.

#4
(03-12-2011, 12:55 AM)Panzer A scris: In al doilea rand, religia ca materie studiata in scoala generala si liceu am considerat o tot timpul o pierdere de vreme si utilizarea unor bani aiurea pentru ca nu poti avea un plan de predare obiectiv,

Si totusi, religia este unul dintre lucrurile de care te izbesti cel mai des in viata. Fie ca e vorba despre credintele celor din jurul tau, fie ca e vorba despre stiri internationale unde unii declara razboi sfant, fie ca e vorba despre milioanele de biserici ce se construiesc peste tot, fie ca e vorba despre implicarea religiei in problematici moderne (casatoria intre persoane de acelasi sex ar fi un exemplu foarte elocvent despre cat de pregnant e argumentul religios), nu poti nega ca in societate, asa cum e ea acum, religia inca joaca un rol foarte important.
In esenta ei, educatia are rolul de a pregati individul pentru viata. Stim cu totii ca n-ai sa faci integrale triple in 85% (statistica scoasa din fund, ma scuzati) din locurile de munca posibile in viata, dar esenta asta este.
As putea argumenta de asemenea ca religia e un subiect ce apare in viata de zi cu zi mult mai mult decat apare opera lui Eminescu sau Creanga sau a oricarui alt scriitor, lucru care mie imi pare deosebit de trist da nah, ce-i poti face.
Asadar, cum exact e inutila introducerea tanarului in problematica religiei?

(03-12-2011, 12:55 AM)Panzer A scris: Plus ca n-au nicio necesitate, cum am mai spus e un subiect foarte subiectiv care lasa loc multor interpretari si creaza o bariera intre cei de alta religie pe care nu poti sa i discriminezi pe acest subiect.

Asadar, nu ai gasi mai potrivit pentru tineri un program scolar in care sa fie introdusa o prezentare mai ampla a religiilor lumii?
Nu zic din clasa I, ar fi absolut ilar sa incerci sa le explici diverse modele de credinte unor copii. Dar mai tarziu, spre ciclul gimnazial sau liceal, cred c-ar putea fi deosebit de interesant daca religia ar deveni un supliment pentru istorie. Poate nu va avea nimeni vreodata nevoie sa stie ce-i cu adevarat Jihadul, dar cultura generala nu plange niciodata de prea multa informatie.

Plus, trebuie sa intreb, de ce nu ti-ai putea descoperi credinta pe bancile scolii? Rolul scolii nu este acela de a indruma tinerii si a-i ajuta sa se formeze ca persoane din cat mai multe puncte de vedere?
De ar trebui separate anumite elemente de planul de studiu in loc sa fie acestea puse intr-un mediu controlat unde raspunsurile la intrebari sa fie disponibile din partea unor persoane calificate (asta intr-o situatie absolut ideala)?

(03-12-2011, 12:55 AM)Panzer A scris: In primul rand nu stiu cati ani ai ca stiu la ce nivel trebuie sa port conversatia.
Te las pe tine sa judeci relevanta chestiei asteia.
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#5
Ce am scris eu au fost niste chestii generale, dar vad ca ai ridicat mingea la fileu si argumentezi bine, imi place, n-am mai purtat o dezbatere inteligenta de mult.

Gasesc inutila folosirea religiei ca materie separata in programa. cand ea poate fi inclusa ca materie auxiliara in( de exemplu): orele de dirigentie, cum subliniai si tu, in orele de istorie, etc. Nu este necesara alocarea de timp si fonduri pentru o materie de inoculare mentala, (pentru ca vorbind aici din experienta, nu stiu ce s-a mai schimbat intre timp, dar orele mele de religie erau ceva de genul: "Daca nu esti crestin si nu te duci la biserica vei arde in iad si esti un pagan", daca intelegi.Iar daca stam bine si analizam lucrurile, pana la urma religia este o chestiune de alegere personala, nu trebuie o convertire agresiva ( nu stiu daca stii articolul acesta http://www.evz.ro/detalii/stiri/faci-rau...94291.html) si lasa-ma cu formarea individului in societate, ca vad ce indivizi ies de pe bancile scolii, ce societate minutata este si ma gandesc cu groaza ca ei imi vor plati pensia.Eu unul prefer pentru copii mei( cand voi avea) sa aiba nicio o ora de religie si ore de educatie civica, ore de orientare profesionala sau artistica, chestii necesare care se practica in lumea civilizata. Religia pot sa-i arat si eu.

Si ca sa ti concluzionez celelalte doua paragrafe, pentru ca tara noastra inca este o tara plina de analfabeti si inculti si oameni care nu gandesc pentru binele lor, aici trebuie sa le multumim rusilor ca si-au facut treaba bine in cei 50 de ani de comunism si biserica si religia inca controleaza ce mai mare parte din masele de populatie( biserica e primul loc in sondajele de incredere) si de ce sa avem o generatie care gandeste liber cand putem sa avem o alta generatie de drone pavloviene care daca nu merg la biserica ii pedepseste Dumnezeu.
Aici mai am un articol pe care l-am scris acum 3 ani legat de subiectul acesta
http://panzer-commander.blogspot.com/200...odern.html
Si ultimul paragraf, ai o gandire destul de matura dar sa zicem bagam intervalul 17-20 de ani.
QUOD ME NON NECAT ME FORTIOREM FACIT

#6
Nu cred sa gasim multe persoane care sa fu avut o experienta diferita in ceea ce tine de orele de religie. In scoala generala am avut parte doar de rugaciuni si poveste "alese" din Biblie (tare mult as fi vrut atunci un pic mai mult interes pentru lecturarea cartii mai in detaliu, sa vad cateva din chestiile de acolo "explicate"), iar in liceu materia "Religie" devenise "Istoria religiilor".
Si din aceasta ultima parte se naste problema mea cu acest subiect. Ceea ce am facut in liceu nu a fost nicidecum despre religii in general ci despre cat de pagane sunt acestea in comparatie cu crestinismul, profesoara insistand adesea ca orice alta religie decat crestinismul greseste si, ca sa o citez, "uitati in ce prostii cred acestia". Daca as fi cunoscut la vremea respectiva toate instrumentele care-mi stau la dispozitie pentru a o scoate pe respectiva din invatamant doar pe baza incompetentei aratate in cadrul orelor, nu m-as fi rezumat doar la a pune intrebari dificile la care unic raspuns in general era "Asa scrie in Biblie".

Acum, nu sunt o persoana care sa gandeasca in extreme. Nu toate persoanele credincioase sunt asemenea fanatici si nu toate orele de Religie s-ar desfasura doar in aceste feluri. Dar cum ziceam, asta e experienta mea, si de asta ma gandesc daca n-ar fi existat o cale mai buna de a se face nu o "inoculare mentala" cum ai zis tu, dar o prezentare informativa a unor lucruri care fac parte din peisajul social.

Ce generatii ies de pe bancile scolilor in ziua de azi nu e momentan subiect de discutie, desi poate ar trebui sa incepem sa ne uitam mai cu atentie si la "De ce?"-ul aceste probleme. Esti invitatul meu sa pornesti aceasta discutie daca ai interes sa vedem ce exact cauzeaza aceasta lipsa de interes si de bun simt la urma urmei, si care i-ar putea fi solutionarea.

Revenind insa la oile noastre, am citit articolul tau precum si articolul de pe site-ul EVZ. Chestia aia cu cuibul de randunele sincer imi par cunoscute si mie din anii mei de pe bancile scolilor noastre. Asta e o problema foarte mare in zilele noastre, faptul ca se incearca ca moralitatea sa le fie oferita (nu-mi gasesc momentan cuvintele potrivite) tinerilor prin lectii de frica, in loc de interes social sau pur si simplu bin simt.

E mai mult de discutat, pe moment vreau sa joc si eu ceva, asa c-am sa mai revin la adresa subiectului.
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#7
Din cate stiu eu, ora de religie nu este obligatorie, poti sa te dezinscrii la inceput de an scolar.
Consider ca ora de religie ar fi folositoare, ar putea ajuta la o mai buna formare a tinerilor si o mai buna alegere a credintelor personale. Mi-ar fi placut un curs de istoria religiilor, care au fost primele manifestari si primele idei, o prezentare a religiilor majoritate, discutate dintr-un punct de vedere neutru - tocmai de aceea ma gandesc ca un profesor inclinat mai spre ateism ar merge de minune. Am mai prezentat ideile mele profesoarei de religie din generala, care a incercat ceva dar nu i-a reusit spunandu-ne ca "prin yoga budistii fac ritualuri satanice, ca cunosc eu o persoana care a murit de la asta!" Si celei din liceu care a strambat de doua ori din dinti la auz si a trecut mai departe. Materia de la religie se repeta din primara pana in liceu, same old boring story over and over, nici macar nu se face la un nivel in care ar putea acapara catusi de cat atentia elevilor. Ce-i si mai trist, este ca nici macar crestinii(scolari) nu isi stiu propria dogma, la teste se vede urma de panica si confuzie care le apare pe chip pe masura ce citesc intrebarile.

Whatsoever, ar fi simpatic daca macar ar schimba numele orei, din ora de religie in " ora de religie crestina".
Also, ar fi simpatic daca ar scoate si icoanele alea din clasa, denota o nesimtire crasa la adresa minoritatilor, discriminations iz not kewl, dawg! .-> Pentru mai multe informatii/o parere mai amanuntita, google search Remus Cernea 3
Do not speak unless you can improve the silence.

#8
Deci sa raspund la intrebari <33 Caci si eu fac religie in scoala ^^

1.Considerati ca in sistemul educational este NECESARA pastrarea orelor de religie obligatorii? De ce anume?

Nu prea as crede, difera de fiecare scoala aceasta chestie. De ex: am o prietena care studiaza la o scoala *x sa zicem* unde nu se practica aceasta ora din cauza ca majoritatea parintilor nu au fost de acord, iar in loc de aceasta ora fac matematica/romana sau engleza.
Asta fiind punctul de vedere al unora dar...acum sa zic parerea mea persoanala eu cred ca da De ce nu s`ar face? este o ora frumoasa, profesorii sunt draguti, te mai relaxezi si nu e greu sa inveti cateva rugaciuni/poezii Si este cam elementar ca crezi in D`zeu daca esti crestin. Deci raspunsul meui pe scurt este da.

2.In institutiile educationale, vi se pare ca fiind o situatie normala ca unor copii, inca de la varste fragede, sa li se zica ce trebuie sa creada sau cum?
De asemenea, vi se pare o apropiere mai avantajoasa pentru educatie sa fie predata doar religia nationala (crestinismul), fara mentiunea celorlalte religii decat foarte tarziu, in anii de liceu?


Nu este normal adevarat, eu de exemplu am invatat de acasa in cine sa cred si nu mi`a impus nimeni aceasta chestie. Adica copilul acela de 7 anisori si mai mic cum sa ii zici: BAI TU TREBUIE SA CREZI IN X PENTRU CA ASA TREBUIE! Nu mi se pare absolut deloc normal ar trebui sa fi nebun sa faci asta.
NU e deloc avantajos ce zici eu fac atat religia nationala cat si alte religii * ma rog invat despre ele la istorie in orele de optional. De ce sa aflu la liceu ce este ala un musulman/evereu/catolic/emir?. Aia care stiu sa ma ia de proasta? >,<

3.Considerati normala sau avantajoasa de vreun fel ca predarea acestor ore sa fie facuta de catre persoane de o anumita credinta, care in mod cert isi vor urma agenda lor? Sau ar trebui asa responsabilitati predate catre niste profesori cu cunostiinte mai ample despre diverse culturi si moduri de gandire (spre exemplu, profesori de filozofie sau istorie)?

Nu prea stiu ce sa zic despre asta. Chiar nu prea inteleg =]] adica daca esti musulamn de ce sa predai despre crestinism? E ciudat,mai bine crezi in religia pe care o predai *adica daca esti cretin sa predai despre crestinism* decat sa te obligi singur, sau sa te oblige cineva sa predai despre ce nu iti place.

4.Ati fi de acord cu un sistem in care orele de religie sa devina optionale, acest lucru putand fi decis de catre parinti la inceputul anilor scolari? De asemenea, programa unui an scolar pentru materia in cauza ar trebui prezentata din start parintilor, precum si profesorul ce se va ocupa?

NUUUUUUUUU!!! Nu optionaalee!! NUNUNU!!!! Acum sa ma mai disting si eu, cand mai ma relaxez si mai mor de ras?. Desigur am mai mentionat si sus ca sunt scoli si scoli deci nu ma bag....
Da asa ar trebuie sa faca cu programa anului nou scolar, chiar asta ar fi trebuit sa fie pusa in practica. Pff la noi de exemplu nici nu stim cand luam vacanta, ne orientam si noi dupa bataia vantului. Vai de organizarea noastra.

Cam atat ^^ Parere mea, chiar daca este gresita sau nu este parerea mea
[Imagine: animeloves.jpg]
Odododododo ;x
Lumea asta te distruge,Te induce în eroare, Fură tot şi apoi fuge,Te răneşte şi te doare! x333
Gânduri Nespuse, Neştiute şi Inexplicabile

#9
Nu am nimic cu religia. Sunt creştin din momentul în care am fost botezată, la fel ca şi voi, acum că altii au trecut la altă religie e partea a doua. Să revin:

Nu am nimic cu studierea religiei la şcoală, dar de la liceu ar trebui să fie optională. Da bine, clasele I - IV, sunt mici, trebuie instruiti şi se pune şi religia normal, să zicem că şi în V - VIII, dar la liceu eu nu vad rostul. Să fie optional, da. Vă zic sincer, ce fac eu la religie acum la liceu am facut şi în generală. Se repetă tot şi eu nu pricep pentru ce îmi mai predă odată dacă am facut acea materie. Totul e până la un punct.
Profa mea are o tactică de a vorbi că te adoarme. Vin sarbatorilor şi cam toti profesorii de religie vor începe să vorbească despre Naşterea Domnului. Interesant într-un fel, dar după atâţea ani în care mereu în preajma sarbatorilor se vorbea despre acest subiect acum logic că nimeni nu mai e atras.

Să devină optional da, macar la liceu. Cu toate că media ei îmi mai ridică media generală, dar deh... Acum problema, că doar asta e în principal, e faptul că nu ne place cum preda profu/ profa şi vrem să fie mai interesantă ora, să ne atragă atentia, ceea ce nu cred că ar putea să se întâmple.

Citat:Gasesc inutila folosirea religiei ca materie separata in programa. cand ea poate fi inclusa ca materie auxiliara in( de exemplu): orele de dirigentie, cum subliniai si tu, in orele de istorie, etc.
Cum ai zis tu să se pună religia ca materie auxiliară, în orele de istorie; pentru asta ar trebui să se dea peste cap materia ce trebuie predată la istorie ca să o includă şi pe religie şi nu e uşor. După atâţea ani cu materia aranjată e foarte greu să refaci totul şi religia nu prea are legatură cu istoria, mai ales ce se studiază. La dirigentie, doar dacă nu nimereşti o dirigintă de religie, că la aceste ore ai ce vorbi şi mereu chestii noi.

Parerea mea.
[Imagine: h8v.gif]
 

#10
yeah, well let`s start at the beginning, shall we?19
Consider ca ora de religie este o pierdere de timp deoarece si pentru ca este predata(in marea majoritate a timpului) de oameni incuiati care nu vad sau nu vor sa vada altceva decat ceea ce le-a fost inoculat inca dinainte de a ajunge la scoala de catre parintii lor. In momentul in care pui niste intrebari mai controversale ai parte de o reactie foarte adversa si ramai tu, cel care a intrebat, socat de acea reactie si de amenintarile ca vei ajunge in Iad din cauza principiilor, indoielilor, mintii tale care nu a fost restransa sa se gandeasca numai la ceea ce e intr-o "cutie".
De cate ori imi amintesc de aceasta regula a invatamantului, cum ca religia este o materie obligatorie mintea mea se indreapta spre acele internate catolice care trec drept niste scoli unde la fel ca si la noi, ora de religie este obligatorie. Dar spre deosebire de acele internate care mi se pare absolut normal sa aibe si aceasta materie dat fiind faptul ca toti profesorii sunt calugarite sau calugari sau preoti in invatamantul romanesc nu are ce sa caute. Mai ales ca este un alt mod de a instiga la rasism din cauza ca acei copii care nu sunt de religie ortodoxa nu participa la ora si sunt de obicei marginalizati de ceilalti copii care sunt ortodocsi. Si asta este ceva de care sunt sigura din cauza ca imi amintesc ft clar cat de marginalizata era o fetita din o clasa vecina cu clasa in care ma aflam doar din cauza ca era atventista sau ceva de genul.

Cat despre partea cu religia sa devina o materie auxiliara predata la istorie sau la dirigentie nu stiu ce sa zic despre asta. Adica ai putea la istorie sa discuti despre istoria religiei si toate acele minunate dovezi ale asa numitilor credinciosi(fanatici mai degraba dar sa trecem peste) dar atunci ramane uitata partea morala a acestei materii, pentru ca se presupune ca ora de religie trebuie sa ii invete pe copii diferentele dintre bine si rau si ce trebuie sa faca si ce nu trebuie sa faca pentru a ajunge in Rai sau in Iad. Lucruri care se pot discuta la dirigentie. Deci pentru ca religie sa fie o materie auxiliara si sa inteplineasca totusi scopul pentru care ea a fost transformata intr-o materie saptamanala ar trebui sa fie predata si la istorie si la dirigentie. Si daca s-ar intampla asta cred ca elevii ar fi mult mai avantajati scapand de obsesia preotilor care de obicei predau aceasta materie si incearca sa te oblige sa crezi in niste lucruri.


Rose nu e vorba despre cum preda profesorul, este vorba efectiv despre ce preda profesorul. Singurul profesor de religie care mi s-a parut un profesor exceptional a fost un preot tanar in clasa a5a pe care nu il deranja sa discute cu fiecare elev in parte diferite subiecte legate de religie. Nu ne obliga sa invatam mii de rugaciuni, nu ne plictisea cu vesnicele povesti despre x intamplare din biblie sau y sfant. Aparea in clasa si discuta cu noi niste intamplari care se petreceau in viata de zi cu zi si ne punea sa ii explicam ce credem daca se intampla cutare, cine e vinovat, de ce..etc.In anul ala am invatat mai multe despre religie decat in toti ceilalti 11 ani pe care i-am facut.



Subiecte de discuție similare...
Subiect: Autor Răspunsuri: Vizite: Ultimul răspuns
  religia, biserica, credinta Storymaker 20 12.718 22-11-2011, 12:22 AM
Ultimul răspuns: Aly


Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)