Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Ghidul incepatorului - Citirea este obligatorie!

#1
Buna ziua dragi scriitori si cititori ai acestei sectiuni. Bine ati venit si bine v-am gasit aici, unde impartasim creatii literare si unde sper sa ne intelegem cat mai bine. Desi titlul topicului este “Ghidul incepatorului”, sper ca va fi citit si inteles de cat mai multa lume, noua si veche.

'Ghidul incepatorului' este un set de reguli *explicate*. Se subclaseaza regulilor generale ale forumului AnimeZup, si apoi regulilor generale ale acestei sectiuni. Dar, chiar daca este vorba doar de un regulament ajutator, va sfatuiesc sa luati seama de el atat pentru a face totul mai accesibil, cat si pentru a coopera mai bine pe aceasta sectiune. Si de ce nu, pentru a mai invata ceva despre scris, unde toti ne chinuim sa atingem nivelul de "artist".

Ati scris o poveste si aveti de gand sa o impartasiti cu noi toti aici?
Foarte bine, foarte bine. Fiti bineveniti!

Dar, hai sa nu ne grabim totusi. Lumea care o sa citeasca merita sa citeasca ceva de calitate, nu-i asa? Deci, hai sa facem treaba cu cap, ca postatul e si asta un lucru mai complex in sinea sa iar spre calitate aspiram cu totii.

Ghidul postarii unui text nou


1. Recititi textul o data sau de mai multe ori.
Cele mai multe greseli de tastare sau gramatica se strecoara la prima scriere a unui text nou. Dupa o citire cu atentie a textului, poate chiar cu voce tare, le puteti identifica cu usurinta pe cele mai graitoare, puteti gasi paragrafe ce poate au nevoie de separare, puteti descoperi idei ce poate nu sunt atat de bune pe cat ati crezut prima data si multe alte asemenea mici probleme.
Desi poate dura mai mult asa pana sa postati, o citire cu atentie a textului de cateva ori va poate ajuta in cele din urma sa obtineti un rezultat mult superior primei incercari.

Puteti de asemenea sa consultati unul dintre topicurile de ajutor pe care le puteti gasi aici. Puteti sa gasiti idei noi, solutii pentru anumite probleme creative, precum si niste sfaturi generale.

Tips for fics - este ceva mai vechi si veti gasi in principal aceleasi sfaturi ca si aici, dar merita din plin citit si apreciat efortul celor ce au creat.
Sfaturi, sugestii si intrebari - gasiti sfaturi noi culese de pe internet, puteti pune intrebari precum si sa oferiti propriile solutii celor la ananghie. Nu trebuie sa va rusinati sa intrebati.
Tutorial pentru postarea ficurilor - pentru cei mai verzi dintre noi, ce e nevoie sa stie pentru a posta un fic nou.

2. Citirea regulamentului
Acestea sunt regulile (<-dati click)
Totul corespunde pana aici? Da?
Bun, sa continuam.

3. Alegerea unui titlu pentru topicul povestii voastre
Bun, stiu ca de multe ori e foarte tentant sa dati o denumire generica topicului.
Dar…”Povestea mea”...asta nu va atrage pe nimeni. Nu zice nimic, nu are atractie si in nici un caz nu e interesant.
Asa ca rezistati tentatiei si, oricat de insipid ar parea, dati o denumire topicului din start. Numele povestii este cel mai indicat la aceasta sectiune.
De asemenea, sunteti rugati sa nu puneti titluri in engleza cand lucrarea va fi in romana, si nici vice versa. Este confuz, arata aiurea si suna la fel de bine in ambele limbi.

4. Hotararea asupra tipului de critica dorit
Puteti opta pe acest forum pentru doua maniere de critici primite:

-> Simpla - nu se intra in detalii gramaticale sau despre constructia textului, ci se cer in principal comentarii generale pe text, parcurgerea sa, dezvoltarea personajelor si a intrigii. Nimeni nu se supara pe asa ceva, totul e in spiritul scrierii din placere.

-> Avansata - textul este tratat in detaliu de catre cel ce critica, semnalizandu-se greseli de gramatica, logica, structura a frazei, dezvoltare e povestii si a personajelor. Este o analiza amanuntita, sustinuta de argumente asupra intregului text. Aceasta este optiunea de baza (ca sa fiti incurajati sa va setati singuri), mai ales daca se cer comentarii din partea echipei de critici a forumului.

Nu este nici o rusine sa fie aleasa o critica fata de alta. Daca nu considerati ca puteti face fata unei analize mai dure, mergeti pe critica simpla pana va mai obisnuiti cu mersul lucrurilor.

5. Formatarea topicului
Bun, acum ca ati terminat cu textul, se cere un topic care sa va adaposteasca creatia.
Dar, cum moderatorul tine evidenta lucrarilor postate aici, ar fi bine sa-l ajutati si pe el sa-si faca treaba cat mai eficient.
In acelasi timp, ca si posibilii cititori sa atenteze mai usor la lucrarea voastra, hai sa le dam o idee la ce sa se astepte.

Astfel, chiar daca nu scrieti un paragraf introductiv pentru textul vostru, vi se recomanda (a se citi: sau altfel veti avea de suferit) sa aveti urmatoarea structura inaintea primului capitol:

Citat:Varsta minima: (daca nu exista trageti liniuta)
Gen: (daca nu aveti ceva hotarat in minte notati pur si simplu “fictiune” dar schimbati pe masura ce va hotarati...nu faceti o mare ciorba totusi)
Limba: (se intelege de la sine)
Observatii cu privire la continut: (daca nu exista, se va trage liniuta)
Tipul de comentariu solicitat: (a se vedea punctul 4 si regulile sectiunii)
Este important ca un posibil cititor sa aiba o idee la ce sa se astepte si, in acelasi timp, ce se vrea de la el.
Nu vreti ca un cititor sa dea cu nasul de ceva ce nu-i place fara avertisment, nu? S-ar putea sa apara discutii, probleme, sau sa intre furios in critica din cauza unor asa mici neplaceri.

De asemenea, puteti pierde cititori posibili doar fiindca titlul nu-i ajuta atat de mult sa se prinda de ce-i acolo iar o simpla privire peste primele randuri dintr-un capitol din nou nu ajuta atat de mult.

6. Postarea propriu zisa a unui capitol
Bun, aveti un capitol in programul vostru de editat text, ati citit regulile, v-ati pregatit topicul pentru viitori cititori…hai sa punem si capitolul propriu-zis.
Pentru multi cititori, un perete de text este foarte demoralizant in momentul in care e vorba sa citeasca ceva pe un forum si e posibil sa sara complet peste asta.

Puteti sa evitati acest lucru spatiind frumos paragrafele, lasand un spatiu intre ele.
Dar atentie! Nu exagerati! Totusi, nu scriem telegrame aici.




Felicitari!
Urmarind acesti 6 pasi simpli, ati reusit sa postati un topic nou la aceasta sectiune care ar trebui sa fie usor de citit, atractiv pentru noi cititori, usor de indexat de mine (moderatorul) si in acelasi timp si relativ liber de greseli. Foarte bine!

Data viitoare, vom arunca o privire la cum sa primim critica, ce sa facem cu ea si ce va paste pe aici cand nu luati in seama critica primita.

Va urma: “Ghidul primirii de critica”
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#2
Ghidul criticii

Si fiindca am trecut cu bine de acea prima si infricosatoare parte a creerii unui nou topic si postarii unui prim capitol, e timpul sa ne avantam in ceea ce ne intereseaza cu adevarat.
Asta fiind, bineinteles, felul de a ne imbunatati. Cel mai adesea, acest fel de a ne imbunatati vine cu ajutorul celorlalti care-si vor dedica timp si energie sa ne zica ce le-a placut si ce nu le-a placut, poate chiar si niste sfaturi utile.

In prima parte am zis ce vrem de la cititori si ei acum au venit, poate nu multi, si ne-au oferit cateva sfaturi.
Ce facem cu ele atunci?

Voi da un exemplu care sper sa fie cat mai clar.
O persoana citeste primul capitol. Citeste, observa niste lucruri cum ar fi greseli de punctuatie, greseli de logica si altele de genul si posteaza un comentariu detaliat cu acestea.
Acum, ca scriitori, ce am vazut ca se intampla sunt unele dintre urmtoarele lucruri.

1. Se cearta pe critica. Ameninta ca nu mai posteaza, ca pleaca de pe forum, cere moderatorilor sa inchida topicul.
Nu faceti asta. Persoana in cauza a incercat sa ajute si se trezeste inapoi cu injurii si, chiar mai rau, un scriitor ofuscat pe faptul ca cineva a avut un punct de vedere diferit.
Va mai fi cineva tentat sa citeasca si sa posteze cand autorul dovedeste ca nu stie sa se comporte? Din experienta personala va zic ca nu.

2. Multumeste dar nu face nimic in privinta celor observate pe cine stie ce scuza. Promite ca urmatorul capitol va fi mai bun dar in mare are aceleasi greseli.
Asta e un picut mai bine. Macar aici autorul nu mai e asa de batut in cap acum si dovedeste ca poate accepta si alte puncte de vedere decat ale sale, ceea ce-i foarte bine. Dovedeste astfel ca e dispus sa creasca si sa invete.
Dar, exista o problema si aici. Cand postati un capitol nou trebuie sa stiti ca nu-i neaparat un lucru finit si ca se poate reveni asupra lui. Si eu ma fac vinovat in trecut sa nu fi corectat ceea ce mi s-a semnalizat pe scuza tampita ca prefer sa las cum e deoarece se vede evolutia mai bine. Si sincer regret acum ca n-am ascultat mai mult atunci, as fi avansat mult mai repede.
Daca critica e competenta, daca considerati ca are dreptate, nu e mai bine sa faceti o mica pauza si sa mai aruncati un ochi peste ceea ce ati postat deja?
Efectul asupra cuiva care citeste si critica e ca simte ca opinia sa e valoroasa si ca are motive sa posteze ceva constructiv.

3. Multumeste. Isi argumenteaza anumite alegeri si accepta argumente inapoi. Posteaza din nou capitolul pe baza sfaturilor primite. Daca se simte nesigur pe un sfat, poate astepta sa mai observe si reactia altora.
Lucrul ideal. Scriitorul invata si creste asa, cititorii se simt valorosi pentru el (ca la urma urmei, cine suntem ca scriitori fara cititori?) iar lucrarea prinde mai mult contur si greutate.

Nu fiti numarul 1 sau 2 deoarece e greu ca cineva sa revina la o lucrare unde simte ca-n mare vorbeste singur in privinta lucrurilor rele. Perseverenta e un lucru de laudat, dar nu perseverati in nestiinta sau incapatanare prosteasca. Cine vrea sa invete trebuie sa-si dedice timp acestui lucru, sa munceasca…iar un capitol nu e niciodata chiar gata.

Acestia sunt scriitorii, dar voi criticii ce faceti? Cum postati?
Scriitorii asteapta de la noi cel mai adesea un lucru constructiv, ceva ce sa-i ajute sa evolueze, fie chiar si o incurajare sau pur si simplu o descurajare intr-o anumita directie.
Tineti minte mereu ca-i nevoie sa va stiti limitele. Nu puteti sfatui pe cineva de gramatica cand nu stiti sa faceti diferenta intre trecut si prezent, nu?

Cateva sfaturi, pe care ar fi bine sa le urmati mereu in comentariile voastre:

1. Scriitorii nu sunt facuti din portelan. O zguduire mai dura nu-i va distruge.
Stiu ca multora le e frica sa nu raneasca sentimentele cuiva cand posteaza ceva mai denigrant pentru o lucrare. Dar, daca acel scriitor nu poate suporta opiniile altora, a unor oameni care sunt totusi blanzi in afirmatiile lor, daca va continua pe calea scrisului, cum se va descurca cand va da de acele persoane care intr-adevar cu asta se ocupa?

2. Nu fiti agresivi. A fi ferm nu e acelasi lucru cu a fi agresiv.
Foarte adesea e usor sa ridiculizam anumite fraze sau anumite idei, sa folosim sarcasmul sau ironia.
E cu adevarat nevoie de asa ceva?
A fi ferm intr-un comentariu nu presupune a-l reduce pe scriitor la un nimic, a ne bate joc de munca sa. Fermitatea inseamna incredere in ceea ce zicem, inseamna sa dam dovada ca se poate avea incredere in sfatul nostru fara a-l aliena pe cel ce scrie. E greu cateodata, stiu…dar nu e imposibil. Daca noi ne aratam neprietenosi cu un scriitor, ar fi oare de mirare cand atitudinea acestuia devine una din 1 sau 2?

Daca veti fi sarcastici in comentariile voastre va ROG ca acestea sa serveasca unui scop constructiv si NICIODATA sa nu fie indreptat sarcasmul impotriva scriitorului. Sarcasmul e o metoda foarte buna de a sublinia anumite neajunsuri ale lucrarii, mai ales cele de logica sau de caracterizare. E si amuzant la urma urmei.
Dar fata de un scriitor se poate considera denigrant si usturator, mult mai mult decat ar merita cei ce-si impartasesc creatiile cu noi. Asadar va rog sa va pastrati de partea Fortei.

3. Nu incurajati ideile proaste. Nu descurajati ideile bune cu executie proasta.
Cineva ar putea scrie o romanta cu doi adolescenti intr-un liceu, ea dovedindu-se cu puteri miraculoase, el un demon sau Dumnezeu stie ce. Sa ridice mana cine-mi poate numi cel putin 3 anime-uri cu aceeasi idee si alte n fanficuri asa.
…
Puneti-le jos ca nu va pot numara pe toti.
Stiti in sinea voastra ca ceea ce scriitorul face se dovedeste a fi o idee proasta si deja mai mult decat obosita. Stiti ca si-ar putea indrepta energia spre ceva mai bun si totusi nu o face. Il incurajati sa continue intr-o directie care nu-l va ajuta sa creasca? (Suna nazist, dar cam asta e adevarul, mai trebuie si taiate clicheele din cand in cand).
Acelasi lucru poate fi zis despre cineva care scrie ceva bun, dar scris rau. Trebuie ajutat sa-si imbunatateasca stilul, sa-si poata slefui bijuteria.

4. Nu deveniti defensivi cand va este contestata critica.
Adevarul este ca unii scriitori vor avea motivele lor intemeiate pentru care vor alege sa faca unele lucruri intr-una nume fel, iar cand ii veti contesta le vor apara. Nu deveniti agresivi cand sunteti criticati la randul vostru, e ceva normal si, cum am zis mai sus, tine de diferente de puncte de vedere.

5. Contestati alta critica daca vi se pare injusta.
Cred ca e clar. S-ar putea sa nu fiti de acord cu ce zice cineva si sa fie in detrimentul scriitorului. Contestati, dar in aceleasi limite ca mai sus.
Va sti autorul lucrarii ce sa aleaga.

6. Nu modelati lucrari dupa viziuni proprii.
Cand nu suntem de acord cu ceva, tindem sa le adaptam unei viziuni proprii si sa sfatuim scriitorul sa faca la fel. Trebuie sa respectam stilul individual al oricui si daca chiar nu ne place…poate nu-i vina scriitorului ci doar nu se muleaza pe preferintele noastre.

7. Nu faceti abuz de emoticoane/michimausi/cum vreti sa le ziceti.
Zeci de imbatisari, pupici, rasete, ranjete, chestii, trestii…chiar sunt necesare? Strica estetica unei postari si, chiar mai mult, deranjeaza si iau din seriozitatea ei.

8. Daca nu stiti gramatica, nu dati sfaturi de gramatica.

Exista vorba aia cu orbul condus de alt orb. Daca nu sunteti stiutori intr-ale limbii romane, nu va aventurati in sfaturi gramaticale caci mai mult rau veti face.

Acum, asta-i FOARTE important.

Nu voi permite autorilor de tipul 1 sa-si duca veacul pe aici. Dupa cum au fost redactate regulile si ce optiuni vi se permit, nu mai aveti nici un drept sa existati pe aceasta sectiune iar asa manifestari vor duce imediat la inchiderea topicului si, in functie de gravitate, la interzicerea postarii unei lucrari noi pana nu trece intai de moderatorii sectiunii prin PM.

Autorii de tipul 2, daca in repetate randuri veti dovedi ca se posteaza degeaba la topicul vostru, acesta va fi mutat la ‘Arhiva’ pana cand vor fi prezentate versiuni noi ale capitolelor cu pricina.

Pentru cei ce posteaza si nu se incadreaza catusi de cat in sfaturile de mai sus, sa nu va mire cand vor zbura postari.


Urmeaza: “Ghidul continuarii”…va fi scurt.

[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#3
Nu cred ca am nimerit sectiunea, dar am o intrebare : La ficurile pe care le-am inceput trebuie sa dam edit cu acea structura inaintea primului capitol -referitor la Ghidul postarii- ?

#4
Pana acum am zis ca las lucrurile sa ruleze in forma lor actuala, pe masura ce lumea intelege necesitatea acestor lucruri urmand sa se conformeze cat mai multi.

Ca sa raspund mai simplu: da, ar fi indicat sa dati un edit cu aceste modificari. Astfel veti ajuta ca pe viitor sa nu mai apara neintelegeri legate de comentarii sau critica si astfel sa se solutioneze mai rapid problemele ce pot aparea.
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#5
Am o intrebare:cam cate postari trebuie sa avem pentru a posta un fic? Eu as vrea sa postez unul pe care l-am inceput, insa am nevoie sa stiu cand pot face asta.
[Imagine: 2zsuvx5.gif]

#6
Nu trebuie sa ai un anumit numar de postari. Poti posta chiar acum ficul, nu e nicio problema.
[Imagine: tumblr_m0b1jsILTh1qg582mo1_r1_500.gif]




Utilizatori care citesc acest subiect:
2 Vizitator(i)