Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Ghidul incepatorului - Citirea este obligatorie!

#1
Buna ziua dragi scriitori si cititori ai acestei sectiuni. Bine ati venit si bine v-am gasit aici, unde impartasim creatii literare si unde sper sa ne intelegem cat mai bine. Desi titlul topicului este “Ghidul incepatorului”, sper ca va fi citit si inteles de cat mai multa lume, noua si veche.

'Ghidul incepatorului' este un set de reguli *explicate*. Se subclaseaza regulilor generale ale forumului AnimeZup, si apoi regulilor generale ale acestei sectiuni. Dar, chiar daca este vorba doar de un regulament ajutator, va sfatuiesc sa luati seama de el atat pentru a face totul mai accesibil, cat si pentru a coopera mai bine pe aceasta sectiune. Si de ce nu, pentru a mai invata ceva despre scris, unde toti ne chinuim sa atingem nivelul de "artist".

Ati scris o poveste si aveti de gand sa o impartasiti cu noi toti aici?
Foarte bine, foarte bine. Fiti bineveniti!

Dar, hai sa nu ne grabim totusi. Lumea care o sa citeasca merita sa citeasca ceva de calitate, nu-i asa? Deci, hai sa facem treaba cu cap, ca postatul e si asta un lucru mai complex in sinea sa iar spre calitate aspiram cu totii.

Ghidul postarii unui text nou


1. Recititi textul o data sau de mai multe ori.
Cele mai multe greseli de tastare sau gramatica se strecoara la prima scriere a unui text nou. Dupa o citire cu atentie a textului, poate chiar cu voce tare, le puteti identifica cu usurinta pe cele mai graitoare, puteti gasi paragrafe ce poate au nevoie de separare, puteti descoperi idei ce poate nu sunt atat de bune pe cat ati crezut prima data si multe alte asemenea mici probleme.
Desi poate dura mai mult asa pana sa postati, o citire cu atentie a textului de cateva ori va poate ajuta in cele din urma sa obtineti un rezultat mult superior primei incercari.

Puteti de asemenea sa consultati unul dintre topicurile de ajutor pe care le puteti gasi aici. Puteti sa gasiti idei noi, solutii pentru anumite probleme creative, precum si niste sfaturi generale.

Tips for fics - este ceva mai vechi si veti gasi in principal aceleasi sfaturi ca si aici, dar merita din plin citit si apreciat efortul celor ce au creat.
Sfaturi, sugestii si intrebari - gasiti sfaturi noi culese de pe internet, puteti pune intrebari precum si sa oferiti propriile solutii celor la ananghie. Nu trebuie sa va rusinati sa intrebati.
Tutorial pentru postarea ficurilor - pentru cei mai verzi dintre noi, ce e nevoie sa stie pentru a posta un fic nou.

2. Citirea regulamentului
Acestea sunt regulile (<-dati click)
Totul corespunde pana aici? Da?
Bun, sa continuam.

3. Alegerea unui titlu pentru topicul povestii voastre
Bun, stiu ca de multe ori e foarte tentant sa dati o denumire generica topicului.
Dar…”Povestea mea”...asta nu va atrage pe nimeni. Nu zice nimic, nu are atractie si in nici un caz nu e interesant.
Asa ca rezistati tentatiei si, oricat de insipid ar parea, dati o denumire topicului din start. Numele povestii este cel mai indicat la aceasta sectiune.
De asemenea, sunteti rugati sa nu puneti titluri in engleza cand lucrarea va fi in romana, si nici vice versa. Este confuz, arata aiurea si suna la fel de bine in ambele limbi.

4. Hotararea asupra tipului de critica dorit
Puteti opta pe acest forum pentru doua maniere de critici primite:

-> Simpla - nu se intra in detalii gramaticale sau despre constructia textului, ci se cer in principal comentarii generale pe text, parcurgerea sa, dezvoltarea personajelor si a intrigii. Nimeni nu se supara pe asa ceva, totul e in spiritul scrierii din placere.

-> Avansata - textul este tratat in detaliu de catre cel ce critica, semnalizandu-se greseli de gramatica, logica, structura a frazei, dezvoltare e povestii si a personajelor. Este o analiza amanuntita, sustinuta de argumente asupra intregului text. Aceasta este optiunea de baza (ca sa fiti incurajati sa va setati singuri), mai ales daca se cer comentarii din partea echipei de critici a forumului.

Nu este nici o rusine sa fie aleasa o critica fata de alta. Daca nu considerati ca puteti face fata unei analize mai dure, mergeti pe critica simpla pana va mai obisnuiti cu mersul lucrurilor.

5. Formatarea topicului
Bun, acum ca ati terminat cu textul, se cere un topic care sa va adaposteasca creatia.
Dar, cum moderatorul tine evidenta lucrarilor postate aici, ar fi bine sa-l ajutati si pe el sa-si faca treaba cat mai eficient.
In acelasi timp, ca si posibilii cititori sa atenteze mai usor la lucrarea voastra, hai sa le dam o idee la ce sa se astepte.

Astfel, chiar daca nu scrieti un paragraf introductiv pentru textul vostru, vi se recomanda (a se citi: sau altfel veti avea de suferit) sa aveti urmatoarea structura inaintea primului capitol:

Citat:Varsta minima: (daca nu exista trageti liniuta)
Gen: (daca nu aveti ceva hotarat in minte notati pur si simplu “fictiune” dar schimbati pe masura ce va hotarati...nu faceti o mare ciorba totusi)
Limba: (se intelege de la sine)
Observatii cu privire la continut: (daca nu exista, se va trage liniuta)
Tipul de comentariu solicitat: (a se vedea punctul 4 si regulile sectiunii)
Este important ca un posibil cititor sa aiba o idee la ce sa se astepte si, in acelasi timp, ce se vrea de la el.
Nu vreti ca un cititor sa dea cu nasul de ceva ce nu-i place fara avertisment, nu? S-ar putea sa apara discutii, probleme, sau sa intre furios in critica din cauza unor asa mici neplaceri.

De asemenea, puteti pierde cititori posibili doar fiindca titlul nu-i ajuta atat de mult sa se prinda de ce-i acolo iar o simpla privire peste primele randuri dintr-un capitol din nou nu ajuta atat de mult.

6. Postarea propriu zisa a unui capitol
Bun, aveti un capitol in programul vostru de editat text, ati citit regulile, v-ati pregatit topicul pentru viitori cititori…hai sa punem si capitolul propriu-zis.
Pentru multi cititori, un perete de text este foarte demoralizant in momentul in care e vorba sa citeasca ceva pe un forum si e posibil sa sara complet peste asta.

Puteti sa evitati acest lucru spatiind frumos paragrafele, lasand un spatiu intre ele.
Dar atentie! Nu exagerati! Totusi, nu scriem telegrame aici.




Felicitari!
Urmarind acesti 6 pasi simpli, ati reusit sa postati un topic nou la aceasta sectiune care ar trebui sa fie usor de citit, atractiv pentru noi cititori, usor de indexat de mine (moderatorul) si in acelasi timp si relativ liber de greseli. Foarte bine!

Data viitoare, vom arunca o privire la cum sa primim critica, ce sa facem cu ea si ce va paste pe aici cand nu luati in seama critica primita.

Va urma: “Ghidul primirii de critica”
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.



Răspunsuri în acest subiect
Ghidul incepatorului - Citirea este obligatorie! - de CyBeR - 15-01-2012, 01:33 AM


Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)