Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Chestionar: Ce lucrare v-a plăcut cel mai mult ?
Lucrarea 1 - Alb
0%
0 0%
Lucrarea 2 - Albă ca Zapada – o ispită
20.00%
1 20.00%
Lucrarea 3 - The true tale of Snow White
60.00%
3 60.00%
Lucrarea 4 - The fire of youth
20.00%
1 20.00%
Total 5 vot(uri) 100%
* Opțiunea ta. [Arată Rezultatele]

FOTM - Februarie - Lucrari

In primul rand vreau sa le spun felicitari celor patru participanti pentru efort si sa le spun celor doi carora le-am comentat lucrarile sa nu se descurajeze cand vor citi criticile pe care le-am adus. I'm just a tired old bitch care n-a mai scris si expus nimic de placere de cativa ani, asa ca nu va simtit jigniti si nu va intristati. 3

Lucrarea 1 - Alb

a. Originalitate
Interesant subiectul ales, amnezia provocata de un accident. Initial, capatasem impresia ca e vorba despre o persoana care sufera Alzheimer, insa pe masura ce a inaintat in parcurgerea textului am inteles ca e vorba despre o persoana pe care o mai asteapta cativa ani de viata in fata, ceea ce e pe undeva chiar mai bine, fiindca textul (si ideea in sine) imi induce doar o vaga tristete pentru amintirile pierdute, insa are ceva din sentimentul de libertate al unui nou inceput.

Imi place titlul ales, e sugestiv si potrivit fara sa dea spoilers.

b. Calitatea dialogului
Vad doua replici mari si late. Una e ok. Cealalta mi se pare cliseica. Acum, serios... cand scrii un dialog trebuie sa fii capabil sa rostesti tu insuti/insati replicile respective fara sa te simti patetic.

c. Constructia textului
Mie imi place de obicei sa vad niste spatii intre alineate, mi se pare ca textul e mai bine structurat si mai usor de citit asa. In afara de asta, n-am de ce ma plange. Fraze de marime decenta, alineate de marime decenta, all's well.

d. Gramatica
Thumbs up! N-am sesizat nicio greseala. Primesti o biluta alba pentru diacritice. Eu n-am niciodata rabdare sa le pun.

e. Impresia personala asupra textului.
Not bad *insert Obama meme here*
O idee nu neaparat originala, dar nu arhifolosita expusa destul de fluent si de usor de urmarit. Am ramas cu o impresie placuta dupa ce am terminat de citit textul. Unicul aspect care mi-a cam incearcat nervii putin e exaltarea asta usor teatrala, intrebari retorice, replici cu extra sirop, dar vad de ce s-ar fi ales abordarea asta.

Una peste alta, it was fun to read.

Alba ca Zapada - o ispita

a. Originalitate.

Yada, yada, poveste despre droguri. Deci, daca ma intrebi pe mine, ai ales un subiect cica dur ca sa sochezi prin importanta si gravitate, dar din lipsa de cunoastere te-ai imbarligat in niste descrieri metafizice si pretentioase si...phoney.

Also, intrebare de la fani:
De-aici ti-a venit ideea?

b. Calitatea dialogului.
Acelasi comentariu ca si la lucrarea 1. Daca tu poti sa spui replica aia serios, fara sa te simti penibil, eu tac din gura.

c. Constructia textului
Repet, aceeasi chestie, era mai usor de urmarit daca lasa spatii intre paragrafe, dar nu e o greseala.

d. Gramatica.
"pierdute în nopti care nu faceau nici un sens."
Expresia "a face sens" nu exista in limba romana. Probabil te-ai gandit la "make sense", insa in limba romana, lucrurile "au sens", nu "fac sens". My work here is done.

De asemenea "huh", "nope" si "neah" nu isi au locul intr-o lucrare literara.
Anyway, iei o biluta alba pentru diacritice.

e. Impresia personala asupra textului.
Cand am inceput sa citesc, am avut impresia ca e vorba despre o lesbiana care isi reprima emotiile si Alba ca Zapada e nicknameul pentru her girl crush. Honestly, m-ar fi atras mult mai mult daca era asa.

Ceea ce ma deranjeaza e ca ai ales un subiect cu oarecare greutate si l-ai tratat foarte foarte superficial. Camil Petrescu a zis ca „Singura realitate pe care o pot povesti este realitatea constiintei mele, continutul meu psihologic“ (si multumim wiki pentru citat, fiindca eu aveam un lapsus teribil). Acuma nu poti cere fiecarui om care vrea sa scrie despre droguri sa consume, dar tu nici macar nu ti-ai facut temele. Ar trebui sa incerci sa te pui in pielea personajului, sa il cunosti. Ai dat macar un search pe google sa vezi ce ti se intampla daca iei cocaina? Ai incercat sa te uiti la un film sau la un documentar despre subiectul respectiv ca sa iti faci o idee?

"În câteva secunde pluteam" - Cocaina isi atinge efectul maxim intre 10 si 30 de minute de la consumare.

"Nu ma mai uitam în toate partile ca un iepure speriat asteptându-ma ca din orice clipa sa iasa cineva la mine sa ma atace. Stateam undeva neimportant cu ochii închisi, doar bucurându-ma de extazul care ma acaparase." - Am dat un search pe google si am aflat ca Alba ca Zapada de fapt te face anxios si paranoic.

Ca sa nu mai spun ca atunci cand te apuci sa scrii o poveste din perspectiva unei persoane dependente de droguri ar trebui sa te interesezi putin la cum gandesc, la cum actioneaza, mai exact la ce efecte a avut folosirea pe termen lung a drogului. Tu chiar crezi ca an addict se mai gandeste la fratiorul lui cand ii pui drogul in fata? Nu serios, acuma, addicts lie and steal ca sa faca rost de doza.

Apoi imediat dupa fragmentele copy pasteuite mai sus am vazut ca ai incercat sa descrii un trip. Nu stiu daca un trip e atat de logic pe cat l-ai creionat tu.

Apoi limbajul. Ai folosit la un moment dat expresia "acel basm sucit". I liked that. Pana cand am observat ca ai inceput sa faci abuz de cuvantul asta si a devenit pur si simplu deranjant.

Data viitoare cand mai vrei sa abordezi un subiect pe care nu-l cunosti intereseza-te, do some research, citeste, uita-te la ceva documentare. O sa se simta. Cu cat tratezi o lucrare cu mai multa seriozitate cu atat iti va iesi mai bine.

Răspunsuri în acest subiect
FOTM - Februarie - Lucrări - de Nya. - 26-02-2012, 12:11 PM
RE: FOTM - Februarie - Lucrări - de CyBeR - 26-02-2012, 01:02 PM
RE: FOTM - Februarie - Lucrări - de Paradox - 29-02-2012, 02:24 PM
RE: FOTM - Februarie - Lucrări - de Lia - 01-03-2012, 01:43 AM
RE: FOTM - Februarie - Lucrări - de Cersei - 02-03-2012, 01:03 AM
RE: FOTM - Februarie - Lucrări - de CyBeR - 05-03-2012, 03:29 PM
RE: FOTM - Februarie - Lucrări - de Lia - 05-03-2012, 03:32 PM
RE: FOTM - Februarie - Lucrări - de Lia - 08-03-2012, 03:05 AM
RE: FOTM - Februarie - Lucrări - de Nya. - 08-03-2012, 08:52 PM

Subiecte de discuție similare...
Subiect: Autor Răspunsuri: Vizite: Ultimul răspuns