Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Bacalaureat

#1
Am vrut initial sa fac topicul pentru anul acesta, dar, avand in vedere ca am fi fost prea putini probabil in cauza, m-am gandit ca e mai de efect asa ^^' Asadar, atat pentru cei care l-au dat deja, cat si pentru cei care se pregatesc pentru examenul de anul acesta si pentru cei care in ca mai au un an-doi sau mai mult... ce credeti despre marele examen care planeaza asupra noastra inca de cand intram la liceu?

La ce materii dati si, in special in cazul materiei la alegere, de ce ati ales sau doriti sa alegeti respectiva materie?
Ce parere aveti despre cum este organizat si structurat bacalaureatul si programa sa? Ce ati face altfel sau ce alte probe ati dori sa fie posibile?
Credeti ca este atat de greu pe cat vor sa il faca sa para titlurile pompoase de la stiri si panica generala cu privire la, sa zicem, rezultatele dezastruoase ale simularilor?
Cat despre cei care dati anul asta la fel ca mine... Cum stati cu pregatirea? Cum vi s-au parut simularile si de care proba va e mai tare teama? Smile

Astea sunt doar cateva din intrebarile care mi-au trecut prin minte si m-au facut curioasa, dar feel free sa va adresati si raspundeti la propriile intrebari! ^^
[Imagine: 1CGzWYg.png?1]
Thank you, Geesushi! ^-^
"these are the days that must happen to you"

#2
Meh, BAC-ul e un mare fas, multa agitatie pentru nimic. Singurul sau merit este ca iti ofera acces la studii universitate, dar in rest este egal cu zero. Niciun angajator nu ii va pasa ca ai fost un tocilar notoriu pentru a te pregati pentru aceste examene si ca ai avut 10 pe linie...voi si parintii veti fi singurii mandri de acest lucru, restul nici nu vor baga de seama....daca vei face facultate si o vei termina angajatorul se va uita numai la foaia matricola a acesteia si la media de absolvire, cateodata nici atat.....diploma de BAC e umplutura.

Desigur, poate ca vor fi unii care vor spune ca media conteaza pentru admiterea la facultate in tara sau in strainatate, dar facultatiile serioase de la noi recurg la un examen separat ce conteaza 100% pentru nota de la admitere, putine mai ofera si o pondere de maxim 25% a mediei de la BAC. Cele care sunt pe dosar sunt in genul Spiru Haret si sunt sigur ca poti intra acolo cu orice nota de promovare a "examenului de maturitate" cum mai este el numit. La cele din strainatate, intr-adevar unele tin destul de mult la aceasta nota, dar de exemplu universitatile din tarile nordice sunt destul de tolerante si te primesc chiar cu 7.

So, nota nu conteaza prea mult din punctul meu de vedere, important este sa-l promovezi cum poti si dupa la facultate sa te tii ca lumea de treaba, deoarece acolo chiar va trebui sa te remarci si sa te implici in cat mai multe activitati pentru a prinde experienta pentru viitorul tau job, nu sa freci menta ca in liceu. Iar pentru asta zic eu ca nu este deloc greu sa iei un 5, indiferent cat de greu ar da, oricine il poate lua cu un minim de efort, deoarece Partea I la toate probele este de cultura generala aproape, iar din Partea II si III, daca faci macar primul subpunct (care de cele mai multe ori consta in a utiliza o formula direct sau a spune in ce gen se incadreaza un text) esti deja trecut.

Prin urmare, relaxati-va si nu dramatizati inutil, ci bucurati-va inca de adoloscenta, deoarece dupa acest hop lucrurile vor deveni extrem de serioase, acesta va fi cel mai usor examen pe care il veti mai da.
[Imagine: tumblr_static_tumblr_static_dilvsoojho0sgwoc0s4s.png]

"What's wrong isn't me, what's wrong is the world!"

#3
I dare to disagree there. Nu la partea cu gradul de dificultate, care e mediu sau chiar mai jos de cele mai multe ori (nu pot vorbi despre matematica sau materiile de stiinte exacte, pentru ca nu stiu cum sunt subiectele acolo). Nici la faptul ca este, cel mai probabil, unul dintre cele mai usoare examene pe care le vom da pe parcursul vietii, un examen pe care nu ai cum sa nu il ei daca nu iti dai chiar si minimul de silinta (din nou, vorbesc din perspectiva unui elev de la uman). In ceea ce priveste insa importanta lui si a notelor in perspectiva viitorului si al facultatii la care vrei sa mergi... din pacate inca mai conteaza in majoritatea cazurilor.

Oricat de usor ar fi, nu cred ca trebuie tratat cu superficialitate numai de dragul altor distractii (care, btw, nu sunt deloc imposibile in paralel). Apropo de ce spuneai cu facultatile, @Romania , stiu ca la noi majoritatea sunt pe baza de admitere, insa nu toate universitatile bune. Singurul exemplu pe care il am acum la indemana e Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, unde nota de la admitere are o pondere de 50% iar media de la bacalaureat o pondere de 50%. In contextul in care ultima medie de intrare la buget anul trecut a fost in jur de 9,50-9,60... tell me again how it doesn't matter. Mai mult, in cazul facultatilor la care se intra pe baza de examen de admitere, media de la bacalaureat sau nota la o anumita materie sunt luate ca si criteriu de departajare pentru cei aflati la baraj pe lista de admisi (un exemplu aici ar fi Facultatea de Drept de la Bucuresti). Astfel, nota de la romana de exemplu poate face diferenta daca intri la buget sau la taxa, daca intri la taxa sau deloc.

In ceea ce priveste facultatile din strainatate, ponderea este cu atat mai mare si aici nu este vorba doar de media de la BAC, ci si de fisa matricola cu mediile din timpul liceului. In majoritatea tarilor (SUA, Anglia, Danemarca si Olanda imi vin aici ca exemple, pentru ca aici stiu concret cum se desfasoara procesul) mediile din timpul liceului conteaza in prima parte a procesului de aplicatie, luandu-se in calcul pentru un eventual interviu de departajare si pentru admiterea conditionata. In general se primeste o oferta conditionata de nota de la bac, care depinde de fiecare universitate in parte: cu cat e universitatea mai buna, cu atat sunt mai inalte standardele.

Intr-un final, desigur, media de la bac si mediile din timpul liceului conteaza atat cat doresti tu sa conteze. Totusi eu merg pe principiul ca, in a noua fiind, nu esti de cele mai multe ori sigur pe ce vrei sa faci in viitor si pe universitatea la care ai vrea sa mergi - asa ca, de ce sa nu te straduiesti putin, ca sa nu te trezesti in a doispea ca nu mai ai la fel de multe oportunitati din cauza asta? O ultima remarca ar fi, @Romania , ca exista o uriasa diferenta intre peiorativul tocilar si o persoana care invata logic si pragmatic, desi s-ar putea ca notele lor sa fie asemanatoare. Stiu ca nu mi-am raspuns intrebarilor din primul post, dar am simtit nevoia de a dezbate mai mult sau mai putin ideile de mai sus.
[Imagine: 1CGzWYg.png?1]
Thank you, Geesushi! ^-^
"these are the days that must happen to you"

#4
@DreamGirl, eu mi-am exprimat propria opinie in legatura cu acest subiect, asta nu inseamna ca este si cea mai potrivita si de luat in seama pentru majoritatea dintre noi.....pur si simplu asta e convingerea mea. Daca cumva te-am ofensat, te rog sa ma scuzi, nu asta mi-a fost intentia. Cum tu insati ai spus foarte bine "media de la bac si mediile din timpul liceului conteaza atat cat doresti tu sa conteze.".

Totusi, mi se pare anormal ca la admiterea la facultate sa se ia in calcul si media de la BAC in orice pondere ar fi aceasta, sa fii conditionat, bunaoara, de nota de la proba de matematica pentru a intra la Psihologie sau Litere...e absurd, dar desigur asta e o discutie pentru un alt topic. Iar in acest sens as spune ca Facultatea de Psihologie de la Babes-Bolyai, din punctul meu de vedere, este un exemplu prost de facultate serioasa (ca mai toate care au o astfel de pondere mare pentru media de la BAC). Macar de s-ar lua in calcul doar probele la materiile cu relevanta pentru facultatea la care vrei sa dai admitere cum ar fi mate, fizica pentru Politehnica sau Romana si Engleza pentru Limbi Straine etc. Facultatea exista pentru a forma specialisti nu oameni de cultura generala, prin urmare nu vad rostul, dar desigur fiecare este liber sa judece cum doreste sistemul, eu unul zic ca este anapoda.

Cat despre facultatile din afara, e posibil sa fie cum zici tu, dar sunt de parere ca succesul viitorului nostru nu este conditionat in a face o facultate celebra in Anglia, unde iti cere nu stiu ce medii mari in comparatie cu una din Danemarca sau chiar din propria tara unde cerintele sunt mai relaxate....sa fim seriosi, daca esti chiar bun, poti sa lucrezi in afara si cu o diploma de la Spiru Haret si sa iei aceeasi bani ca unul venit de la Cambridge....facultatea iti ofera doar "instrumentele" intelectuale necesare pentru a-ti face treaba in domeniu ,dar trebuie sa ai habar sa le si folosesti, iar cu totii stim ca cel mai mult conteaza artistul si nu dalta sau ciocanul Smile. Pana la urma fiecare isi seteaza propriile teluri si standarde, fie ele justificate sau nu.

In privinta cuvantului "tocilar" folosit de mine (care apropo, nu este deloc peiorativ, poti sa verifici DEX-ul daca nu ma crezi), @DreamGirl, cred ca m-ai inteles gresit, eu l-am folosit in cunostinta de cauza si exact cu sensul care i se atribuie. Elevii care invata mecanic sunt cei care se streseaza cel mai mult si dramatizeaza pana in panzele albe, pe cand cei mentionati de tine niciodata nu vor simti presiunea notei, deoarece invata in mod sistematic si din timp, fara a se gandi neaparat la nota, ci la ce au priceput...sunt 2 categorii total diferite, iar eu am facut referire doar la prima in post-ul meu. Nu stiu cati olimpici ai cunoscut dar eu am avut ocazia sa fac cunostinta cu cativa, unii chiar internationali si niciunul nu isi batea capul cu ce o sa faca la BAC, ei se concentrau pe materiile lor la care excelau si invatau cat era nevoie pentru celelalte in ultimele luni. Evident, au luat si la acestea medii cel putin bune.
[Imagine: tumblr_static_tumblr_static_dilvsoojho0sgwoc0s4s.png]

"What's wrong isn't me, what's wrong is the world!"

#5
Yey Bac, inca patru luni yey. 21 Nu vreau sa ma gandesc pentru ca inca am impresia ca nu am facut nimic astia 4 ani de liceu si nici nu am invatat nimic. Nu ma pot pronunta in legatura cu probele de la real, pentru ca eu am profil de filologie.

La ce materii dati si, in special in cazul materiei la alegere, de ce ati ales sau doriti sa alegeti respectiva materie?
Istorie, Romana, Geografie. Am ales geografie pentru ca dintre toate ofertele, ea era cea mai accesibila datorita profesoarei si materiei.

Ce parere aveti despre cum este organizat si structurat bacalaureatul si programa sa? Ce ati face altfel sau ce alte probe ati dori sa fie posibile?
Uh, as scoate eseul (sub 3) de la romana pentru ca nu ii vad rostul. Majoritatea invata pe de rost eseurile alea si il scriu acolo. Cu ce ma ajuta in viata? As lasa doar doua subiecte, textul argumentativ si primul subiect si eventual as adauga niste intrebari despre literatura noastra... Also, as schimba temele pentru textele argumentative de filo, pentru ca cele gen: "Rolul curentului romantic in evolutia tinerilor" sau "Rolul perioadei pasoptiste in viata individului" mi se par stupide. Au impresia ca astia de la filo suntem toti filosofi sau ce?
As scoate si istoria complet, poate doar o proba asa easy cum sunt competentele digitale pentru ca nu vad rostul invatatului a 2454145 de mii de date... Dupa ce termini liceul (daca nu te duci la o facultate care sa ceara istorie), nu iti mai trebuie deloc.
Geografia o las asa, imi place. <3


Credeti ca este atat de greu pe cat vor sa il faca sa para titlurile pompoase de la stiri si panica generala cu privire la, sa zicem, rezultatele dezastruoase ale simularilor?
Se exagereaza, ca de obicei. Nu zic ca e super usor, dar se poate lua. Atata timp cat la facultatea pe care vrei sa o urmezi nu iti trebuie media, nu ar trebui sa te stresezi. Cui ii trebuie (mie) se streseaza. Daca nu vrei sa continui cu o facultate, si mai bine. 21 Ia-l si gata.


Cum stati cu pregatirea? Cum vi s-au parut simularile si de care proba va e mai tare teama?
Prost, stau prost cu pregatirea. Parca nu am ajuns nicaieri, parca toata lumea vrea ceva de la mine, parca nu o sa mai termin niciodata afurisitul asta de liceu. Nu am ajuns sa dau simularile inca, dar anul trecut au fost chiar ok.

In concluzie, cred ca ar fi intelept ca cei de la minister sa o lase mai usor cu BACul. Au tot "facut BACul mai usor" in ultimii ani cu o mie si una de schimbari, dar mie nu mi se pare deloc diferit... In plus, cred ca jumatate din rotunjorii de la minister nu ar fi ei in stare sa ia BACul... In fine, as fi mult mai fericita daca s-ar da o singura proba de cultura generala, care sa fie aceeasi la toate profilele si care sa nu exeze pe niciun subiect in mod special. Cred ca asa s-ar verifica mai bine "pregatirea" elevilor, nu cu detalii.
[Imagine: tumblr_nj7zymkwG01rpwh4yo1_500.png]
"I will destroy you in the most beautiful way possible,
and when I leave you will finally understand
why storms are named after people."

- Katrina M. K

#6
La ce materii dati si, in special in cazul materiei la alegere, de ce ati ales sau doriti sa alegeti respectiva materie?

Pai, pe vremea mea se dadeau 6 materii in sesiune... nu doar 3 cum e acum.
Au fost: romana - scris si oral; mate - scris; info - scris; geogravarza - scris. De ce am ales asa? Fiind profil mate-info... mi se pare decent ce am ales. As fi putut sa dau fizica in loc de info (avand in vedere ca am avut cate un prof/profa aproape in fiecare an si ca am inceput cu Pascal in a noua ca asa erau oamenii destepti atunci si am continuat cu C++ urmatorii ani deci o varza totala), dar am vazut ca problemele de fizica erau mult peste nivelul obisnuit la clasa asa ca... am zis pas. Puteam alege sport sau istorie parca in loc de geogravarza, dar... mai bine asa.

Ce parere aveti despre cum este organizat si structurat bacalaureatul si programa sa? Ce ati face altfel sau ce alte probe ati dori sa fie posibile?

Mai, bacul a devenit un examen mult prea usor! Adica, iei o culegere de mate intr-o vara si te uiti la cum se rezolva problemele si daca ai inteles mecanismul poti face mii de probleme cu diverse variante. Si iei bacul simplu de tot. Apoi, iei o carte de comentarii... o tocesti si ai partea de eseu asigurata la lucrare. Si la geografie iei o culegere cu teste si daca ti le-ai insusit esti perfect! Eu dadusem geogra si la capacitate deci aveam o baza si doar mi-am reamintit chestii.

Din pacate, nici nu poti cere unui elev trecut prin sistemul de educatie romanesc sa fie altfel la bac. De fapt, noi ne cam strofocam sa bifam anumite chestii! Ca asa cere sistemul. Sa iei note mari la toate materiile... sa ai media mare la bac ca sa intri la facultate!

De exemplu, presa facea misto ca s-a introdus textul argumentativ la bac. Cum sa-i ceri unui copil sa stie sa argumenteze o chestie complicata? Adevarat, dar... totusi sa stie sa-si argumenteze o parere ar fi util. Din pacate si aici e o mare problema: am vazut niste ore de pregatire televizata pentru bac. Si cand am auzit ce-i indemna femeia aia pe elevi mi-a venit sa-mi dau pumni. Cica: bifati niste expresii... fiindca alea caracterizeza argumentatia.Poftim? Daca le-am folosit pe alea am o argumentatie? Chestia asta cu bifatul lucrurilor e o meteahna a sistemului. Baza unei argumentatii nu sunt expresiile alea pe care zicea distinsa doamna sa le bifam, ci o corelare a cunostintelor acumulate cu un sistem de gandire bazat pe logica invatata in clasa a noua. Degeaba se doreste o abordare interdisciplinara daca proful de romana e doar un ins care toceste comentarii si le expune elevilor aceleasi comentarii. Expresiile unei specifice vin cu de la sine putere, nu e nevoie sa le constientizezi daca tu chiar cunosti limba romana. Nu trebuie sa le bifezi. Le folosesti oricum daca tu chiar argumentezi ceva! Ca mersul pe bicicleta.

Pe de alta parte e greu sa evaluezi o argumentare bazata pe gusturi si nu pe fapte concrete. Judecatile de valoare pot diferi de la individ la individ. De asta, respingerea parintilor si elevilor fata de chestiile noi. Fiindca ele destabilizeaza ideea de bifat chestii cu care e obisnuit elevul. El stie ca face niste chestii simple si viitorul ii e asigurat!

Si de fapt, pana la urma asta e menirea scolii. Sa invete insul sa accepte ideea ca el nu trebuie decat sa bifeze niste chestii si o sa fie fericit. Nu-l invata sa fie om, ci ins integrat perfect in societate care munceste de la 9 la 23 doua zile pe saptamana cu o zi libera, ia salariul ala... fara sa se intrebe de productivitatea lui... de optiuni... de alte chestii. Sa accepte ca daca lumea e pe fb si el tre sa fie acolo... sa adere la o majoritate fiindca asa se face.

De asta, bacul cu jdemiile de noutati aduse nu e nici foarte drept. Pe de o parte elevul invata sa spunem vreo 2 ani cu sistemul de bifat niste chestii. Apoi, in al treilea vine un ministru si spune... hai sa bifam de fapt altceva... sa para ca facem o program interdisciplinara. Apoi, vine in anul de bac si... i se spune ca de fapt chestiile pe care le stie el sunt cam depasite. Deci ce facem? Hai la toceala! La invatat sa bifam alte chestii ca vine bacul! Nu poti sa-i ceri unui elev sa faca masina, daca l-ai invatat 4 ani sa faca biciclete. LOL.

Pe de alta parte, exista o alta problema. Ajung la liceu tot felul de semi-analfabeti. Care la examenul de capacitate au luat 2. Astia n-or sa inteleaga in veci ce e aia o primitiva de gradul 3. Eu am avut o problema cu modul in care mi s-a explicat in liceu criteriul de convergenta cu epsilon. Cand auzeam expresia de indata ce... ce rahat inseamna asta? De indata ce?!!! M-am uitat pe net si... am vazut o explicatie in engleza si atunci mi-a picat fisa. Intelegeam eu ideea, dar... de indata ce aparea expresia asta ma seca si nu puteam sa inteleg de ce sa zic asa de fiecare data cand ma refer la epsilon ala. La bac problemele de vin din ce in ce mai simple. Un singur set de probleme. La baza. Si nici pe alea nu le pot rezolva unii. Desi ar trebui sa fie simplu. Fiindca ei nu gandesc logic exercitiul. Nu aplica o metoda. Nici macar atat nu inteleg. Sa aplice o metoda!!!! Ei doar tocesc. Bifeaza lucruri. Asta fiindca nu au tinut pasul cu noile cunostinte. Daca ai toate metodele cunoscute in clasele anterioare... e usor sa-ti insusesti noi idei. Dar daca nu stii impartirea... e greu sa extragi radical.

Si uite asa o materie care ar fi trebuit sa fie simpla se complica. Mai vine si ridicarea standardului excesiv cateodata: din ce auzisem eu la fizica in anul meu de bac... in legatura cu precedentul: la fizica problemele erau deosebit de grele. De nivel olipmic. Sau ceva. Or, nu ai cum sa faci asta!... decat daca vrei doar olimpici la fizica. Care or sa fie foarte putini. OK. Deci m-am dus pe info. LOL. Care era un fel de mate... doar ca pe computer.

Credeti ca este atat de greu pe cat vor sa il faca sa para titlurile pompoase de la stiri si panica generala cu privire la, sa zicem, rezultatele dezastruoase ale simularilor?

Pai, mie mi se pare ca bacul devine din ce in ce mai simplu. Si mai standard. Accesibil unei minti capabile sa asimileze fara discernamant. Nu inteleg de ce simularile si chiar bacul din ultimii ani... au fost... examene ratate de multi.

Cat despre cei care dati anul asta la fel ca mine... Cum stati cu pregatirea? Cum vi s-au parut simularile si de care proba va e mai tare teama?

Eu bacul nu l-am pregatit in niciun fel. Adica, doar venind la scoala in timpul liceului si invatand lucrurile ce mi se predau. Cel mai tare mi-era teama de franceza, dar au fost de treaba profele de la bac. LOL. N-au vrut sa-mi strice zecele luat cu o zi in urma la limba romana oral.
[Imagine: F3GHuiy.png]
You Know Nothing
I'm such a LESBIAN! LOL
#seeuspacecowboys #seeuspacecowgirls #2071



Subiecte de discuție similare...
Subiect: Autor Răspunsuri: Vizite: Ultimul răspuns
  Bacalaureat 2011 Miss Serenity 1 3.202 02-07-2011, 07:44 PM
Ultimul răspuns: Tan
  Bacalaureat - Limba & Literatura Romana Ke$ha 0 3.844 11-11-2010, 05:12 PM
Ultimul răspuns: Ke$ha


Utilizatori care citesc acest subiect:
2 Vizitator(i)