Specificul bucatariei japoneze dupa cum multi dintre noi stim sunt peste si orezul. In mancarea japoneza veti gasi in mod principal soia, wasabi, ghimbir, iar ca mancaruri traditionale specifice sunt
hinzen ryori
Acest tip de mancare se va servi inainte de alcool, servit pe un zen [o masa micuta] in special cu sake incepand inca din secolul 20.
Fiecare platou este adus de cate un ospatar si pun in fata ta. Acesta se serveste cu orez, supa, si alte 3 meniuri. Dupa primul zen, honzen apare ninozen, al doilea platou care este servit cu 3 paharele de sake. Meniul trebuie sa il poata face pe cel care serveste sa bea cele 3 cani de sake. Daca priviti in imagine acele cupe de sake le-ai bea imediat, dar traditional ele circulau de la unul la altul. De aceea ia ceva timp ca prima cupa sa fie servita tuturor membrilor. Se facea asa ceva pentru a realiza uniunea dintre membrii petrecerii.
Trebuie sa iei cam trei inghitituri din fiecare cupa de sake si sa o dai persoanei de langa.
Dupa al doilea zen exita un al treilea, cu inca o serie de cupe de sake. In istorie erau cam sapte astfel de platouri si peteecerea dura mai bine de 10 ore, dar honzen a fost schimbat in perioada Muromachi [1392-1573], cand capitala Japoniei a fost schimbata la Kyoto.
Honzen Ryori a fost simplificat in acea perioada. Existau destul de multe reguli pentru acest ritual, incepand de la manierele la masa, ordinea in care mancai platourile, cum stateai si te purtai si felul vaselor folosite. In perioada Edo a fost schimbat in diferite stiluri. Ceea ce vedem mai sus este ceva ce a fost restaurat la inceputul secolului 20.
Kaiseki Ryori este o cina traditionala din Japonia. Sunt doua tipuri de Kaiseki, cel mai complex, pentru banchete si cel simplu, cunoscut de altfel si ca shakaiseki.
Kaiseki este o arta a bucatariei japoneze deoarece ea pune accentul pe gust, textura, infatisare si culorile mancarii. Pentru acest tip de mancare doar alimente proaspte sunt folosite. Platourile sunt special alese, cu vase frumos decorate, deseori cu flori si frunze pe margine,.
Initial acest tip de mancare cuprindea o supa miso si trei alte meniuri.
Cha-kaiseki
Aceste este meniul servit in timpul ceremoniei ceaiului. Acest meniu este alcatuit dintr-o supa, trei garnituri, orez si unul dintre: yutou, hassun, suimono sau kounomono. De obicei supa este supa miso.
Alte mancaruri traditionale la japonezi sunt
Okonomiyaki
Sashimi
Sushi
Tempura
Sukiyaki
Ramen
Miso
Ceea ce veti gasi in mod obisnuit la o masa este orezul, noddles [paste] si paine, acestea servindu-se cu diferinte feluri de mancare.
Acum cateva mancaruri pe care le stiu eu sunt:
osechi-ryori – se mananca de anul nou si arata cam asa
De Craciun ei obisnuiesc sa manance mai mult pui.