Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Fantasy / Sci-Fi

#1
Explorand aceasta sectiune realizez ca nu avem un topic dedicat pentru genurile acestea (bine, adevarul fiind zis, nu avem topicuri pentru nici un gen anume ca se pare ca lumea nu prea vine ca sa DISCUTE ci doar ca sa lase o postare si basta).

Pai, nu-s multe de zis pentru genurile acestea. Cine le citeste, le citesti, cine nu, nu. Din pacate pe aici n-am observat prea multi fani, genurile aparent "bucurandu-se" de un real stigmat.
Dar pentru cei ce intr-adevar citesc asa ceva, ii invit sa-si impartaseasca opinii, impresii, autori preferati, carti preferate din gen si pur si simplu ceva discutii mai libere pe baza universurilor noastre preferate de aici. Fie ca-i vorba de Tolkien, Rowling, Zelazny sau Pohl, e loc sa discutam despre oricine aici.

Asa ca...fara sa mai lungim treaba, cine citeste fantasy sau SF aici?
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#2
Prefer fantasy/SF in detrimentul cartilor psihologice/realiste. Imi place sa citesc ceva diferit, sa citesc ceva despre o lume noua. Realitatea e peste tot in jurul meu iar cartile cu iz de real imi par plictisitoare. Bine mi-a placut Ion, Moara cu Noroc, Hanul Ancutei, etc dar daca ar fi sa aleg, as prefera fara doar si poate un Lord of the Rings sau un Retribution Falls.

Ca autori preferati de fantasy/SF as avea: Tolkien, Mark Hodder, Chris Wooding, Orson Scott Card, Serge Brussolo, Neil Gaiman (desi fantasy-ul lui e ceva mai "modern"), A.E. Van Vogt, George R.R Martin si Michael Moorcock. Ma gandeam sa il adaug si pe Practchett dar a dat-o in bara prea rau cu mine pentru a il mai putea privi cu aceeasi ochi. Doua carti despre care pot zice ca au fost chiar bune din toate cele citite de la el...eh nu se mai merita. Am altii care sunt mult mai buni.

Dintre toate cartile citite, seria cea mai indragita ar fi The tales of Ketty Jay de Chris Wooding, bine pe langa the everlasting favorite Lord of the Rings ma refer. E descoperita relativ de curand, scrisa bine, amuzanta, plina de actiune si stie sa te tina interesat de ce se intampla mai departe. And I love the crew.

Hodder l-am descoperit anul asta, cand am primit The strange affair of Spring Heeled Jack de ziua mea de la un prieten. Aparent este romanul de debut al autorului si Moorcock il lauda. Si am invatat ca ce lauda Moorcock e in general foarte bun. And it is. Cartea e foarte interesanta, autorul sare de la calm la agitat, la mister, la putin horror si la comedie ceea ce te face sa vrei sa citesti in continuare ( asta dupa ce te obisnuesti putin cu stilul lui ). Plus ca povestea are un plot foarte interesant.

Acum nu stau sa iau toate cartile fantasy/SF care le-am citit vreodata, nu de alta dar sunt foarte multe.
[Imagine: tumblr_m95uonbiuU1re9dfoo1_500.gif]

#3
Am inceput azi sa citesc Paradoxul pierdut de Fredric Brown.
Asta e genul de carte SF care-mi merge direct la inima: Pulp. Imi place fiindca contine TOT ceea ce stiu ca-i enerveaza pe cei ce nu doar ca nu citesc SF, dar nici nu inteleg genul catusi de cat. Prima poveste e un exercitiu atat de placut despre absurd incat e greu sa nu citesti zambind aproape. Iar cand stii ca nimic nu e imposibil intr-o lume nebuna, un tip ce calatoreste intr-o masina a timpului invizibila cu un nebun ce si-a imaginat masina doar ca sa vaneze dinozauri cu prastia...ei, nu pare chiar atat de ridicol, nu?
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#4
Nu sunteti singurii de pe forum carora le plac aceste ramuri/ genuri ale literaturii; sunt sigura ca mai cunosc cel putin doua persoane, excluzandu-ma desigur si pe mine. Din pacate, putini useri dau atentie sectiunii intitulata destul de aiurea, Carti.

De cand am descoperit SFul si Fantasy, am cam inclinat balanta catre autori ai genurilor, pentru ca intr-adevar imi gasisem coltisorul meu de placere intelectuala.

[Imagine: sigforme.png]


probabil n-ai primit niciodata
telegramele mele sau poate
nu credeai ca e vital cand
lumea mea se descompunea
in ceasuri si goluri
de mine

au imbatranit in cadente
si sentimentele mele
sub greutatea
atator vieti netraite...


Clicky

#5
Sunt constient ca nu suntem singurii care citim fantasy / sci-fi de pe aici, dar pana acum nu multi si-au mai aratat interesul (catusi de cat acolo).

Momentan chiar ma delectez cu Paradoxul pierdut. Felul absolut genial in care Fredric Brown coboara in absurd si apoi revine m-a captivat cu totul. Intr-un fel imi aduce aminte de Neil Gaiman (povestile sale scurte, bruma citita de mine pana acum) precum si de Douglas Adams (in principal ***** Gently's Holistic Detective Agency). Colectia de povesti scurte e variata si in principal distractiva, pe alocuri chiar reusind sa-mi evoce imagini ale acelor seriale animate clasice cu punchline-ul fix la final, si complet neasteptat. Daca ar fi sa ghicesc, as zice chiar ca se regaseste aici o parte din inspiratia pentru Animaniacs, desi poate intind coarda un pic cu asta.

Oricum, o carte placuta, distractiva, si care ma binedispune de cum revin la lectura. Momentan am tendinta s-o iau usor, o savurez, desi probabil am sa accelerez un pic de vreme ce as vrea totusi sa-mi ating tinta literara pe anul asta, oarecum.
Pentru cei ce poate nu apreciaza SF-ul in general, dar nu le strica niciodata o gluma si un pic de absurd, asta ar veni cu o recomandare din partea mea.
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#6
Cum nu prea activeaza topicul asta, m-am gandit sa va ofer cateva chestii de citit pentru cei interesati.


Fredric Brown - Earthmen bearing gifts

Isaac Asimov - The last question

Neil Gaiman - How to talk to girls at parties


[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#7
Ummm.... nu pot sa spun ca citesc prea mult acest gen. La biblioteca nu prea gasesc si pe acasa nu am decat trei volume din Eragon. Merge la fantasy, right? Primele doua volume le-am cumparat in clasa a II-a sau a-IIIa, completand acum doi ani si cu volumul trei. Acum astept sa apara si pe la noi ultimul volum.
Sa spunem ca m-ar atrage cartile SF daca le-as gasi mai usor. Si unde le gasesc sunt mult prea scumpe. O sa incerc sa citesc de la link-urile pe care le-ai pus CyBeR. Nu stiu acum daca voi reusi. Prefer cartile palpabile, asa pot citi mai mult fara sa ma doara ochii.
Si astept cateva recomandari si pentru mine, poate le gasesc pe la alte biblioteci/ librarii.
She's wiskey in a teacup.



#8
Sunt o impatimita fana a SF-urilor si a tot ceea ce tine de ireal sau imaginar. Tocmai faptul ca exista tot felul de legende si de presupuneri despre creaturi si presonaje fantastice ma face sa fiu mai interesata si sa ma afund mai mult in toata betia asta. Desigur,alternez fictiunea cu realul ca sa imi fie bine pe plan psihic 21. Because I'm so obsedata with SF,i-am zis lui Mos Craciun sa-mi aduca trei carti (si nu m-a ascultat si mi-a adus 5),dar cum am obiceiul de a citi prima pagina a unei carti care imi starneste cat de putin interesul,le-am transformat in victime si pe cele primite 21.

Am inceput sa citesc Puterea,ultima carte din trilogia Cercul Secret a lui L.J. Smith. Primele doua carti mi s-au parut incredibile si le-am citit pe nerasuflate: o fata de 17 ani,Cassie,se indragosteste de un baiat relativ normal la prima vedere. Ea se muta cu mama ei in oraselul natal,New Salem,unde pentru inceput calca cu piciorul stang si i se intampla o multitudine de lucruri mai putin pozitive,dar se imprieteneste cu o fata care ajunge sa fie cea mai buna prietena a sa. La initerea lui Cassie in cercul de vrajitoare al carui conducatoare este Diana,prietena sa,descopera ca baiatul de care se indragostise era de fapt iubitul ei. De la sosirea lui Cassie in oras au inceput sa se intample tot felul de crime ce semanau cu modurile de ''lichidare'' a vrajitoarelor originare si impreuna cu cercul vor incerca sa rezolve misterele din spatele crimelor. Obviously,personajul negativ,Faye,isi face simtita prezenta santajand-o pe Cassie cu faptul ca ii dezvaluie Dianei atractia dintre ea si Adam (iubitul Dianei) daca nu o va ajuta sa devina conducatoarea cercului/sabatului si sa dea drumul unei energii intunecate care se presupune ca ar trebui sa-i macelareasca pe ei si pe tot orasul 21. In cele din urma Diana tot afla de toate lucrurile pe care le-a facut Cassie sub frica obtinuta din santajurile lui Faye,dar mi se pare anormal ca ramane calma,rationalizeaza ce se intampla si pana la urma se impaca cu Cassie de parca nimic nu s-ar fi intamplat (i mean,this girl is realy zen :?? ). Inca nu am terminat al treilea volum,dar astept cu sufletul la gura sa vad ce se va intampla in continuare. :chuu:

Acum cateva zile am terminat Tinutul fierului de Holly Black. Din nou,si ea este coada unei trilogii. Trateaza despre zane,despre curtile in care sunt impartite,viclesugurile pe care le fac si nenorocirile care pot avea loc in lumea muritorilor (Tinutul fierului,zanele nu suporta fierul in aceasta carte si nici in celelalte doua 21 ) cand doua curti se razboiesc,ce implica iubirea dintre o muritoare si regele curtii malefice si nu in ultimul rand dragostea care nu tine cont de sexul celor implicati (cei care citesc yaoi inteleg ce spun :...: ).
Citesc majoritatea cartilor in care este vorba despre zane,varcolaci,iubirea ''imposibila'' dintre un muritor si o creatura fantastica,vrajitoare si lucruri de genul (vampirii nu intra in categoria nevoilor mele speciale,dar ma interesez si despre ei 21 ).
O scriitoare care ma atrage cu totul in firul povestirii este Melissa Marr (scrie tot despre zane 4) si probabil ca ceea ce imi place atat de mult in fiecare roman de al ei este pasiunea pe care nu uita sa o presare pe ici,pe colo,sau de la inceput pana la sfarsit.
Sa nu cerem pasiunii logica - Victor Hugo
Nu cred ca exista placere mai deplina decat sa calci in picioare ceea ce ai adorat. Friedrich Wilhelm Nietzsche
Sexy stare ^_^
[Imagine: tumblr_lwkft9NKrE1qg9t1lo1_250.gif]

#9
Saravis...greu sa ti se recomande ceva daca nu zici si tu ce ai prefera totusi, nu?

MissMe (ce nick)...n-am reusit sa-ti citesc toata postarea, ai atat de multe spoilere incat e aproape dureros de citit. Te rog ori marcheaza pe viitor, ori ascunde-le.

Pentru placerea voastra, ceva de Douglas Adams in seara asta, ca topicul sa mai continue un pic. Eu-s obosit ca altfel as fi vrut sa zic ceva de The space merchants de Frederik Pohl si C.M. Kornbluth, dar ramane pe alta data.

Lectura placuta:

Douglas Adams - Young Zaphod plays it safe
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#10
Cum ma apropii de finalul cartii A game of thrones m-am gandit sa mai atrag un pic de atentie si asupra acestui topic care aparent saracul a picat in paragina.

E interesant de mentionat ca genul fantasy nu se rezuma doar la acest gen de carti cum e cea mentionata mai sus, sau doar la zane, dragoni, elfi si regi. Acest gen se extinde si spre acele nuvele cu vampiri si varcolaci (hei, fapturi mitologice), sucubusi (daca asta e termenul corect) si puteri paranormale. Un exemplu foarte elocvent ar fi opera lui Neil Gaiman (pentru cine a citit, evident) unde carti precum Nicaieri (Neverwhere) sau Semne Bune (Good omens) au actiunea petrecandu-se in lumea noastra, doar distorsionata si impletita cu elemente fantastice, societati secrete si forte supranaturale care se lupta pentru controlul asupra creatiei.

Acum, ca ce mai vroiam sa zic. Am recomandat cuiva pe aici seria Malazan: Book of the fallen, o serie care este considerata de multi in competitie oarecum cu A song of Ice and Fire (ceea ce-i oarecum ridicol avand in vedere ca singura lor paralela ar fi ca ambele au un numar mare de personaje antrenate in intriga). De moment ce-s pornit binisor cu amandoua in momentul asta as putea zice ca una se completeaza pe alta, dintr-un punct de vedere foarte simplu: MAGIA. Daca in opera lui George R.R. Martin magia este un element aproape complet absent, in opera lui Steven Erikson aceasta efectiv curge din fiecare pagina citita. E interesant de observat dinamica acestor doua lumi in functie de aceste elemente.
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.




Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)