Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Ce apreciem in filme?

#8
Interesant topic.

Care-i sistemul VOSTRU de valori pentru o productie cinematografica? Ce cautati sa vedeti in momentul in care pasiti in sala de cinema sau cand puneti filmul la download?
-> Valorile unui film ce intra in acest sistem se axeaza in mare parte pe mesajul propriu-zis al filmului si modul in care el e transmis privitorului. Bun. Personal consider ca astea doua aspecte sunt cele care conteaza cel mai mult pentru mine. Sperand ca descrierea filmului este facuta asa cum trebuie o citesc si, daca se intampla sa existe vreo idee care sa-mi capteze atentia sau chiar daca posterul filmului e interesant si ma atrage, urmaresc filmul. Daca nu sunt sigur pe astea doua sau nu ma pot decide, trec repede cu ochii peste mai multe pareri de-ale celor care l-au vazut (de cele mai multe ori nu ma ajuta, dar totusi incerc).
Ideea cu alesul filmului tine mai putin de sistemul meu de valori pentru ca, desi deseori urmez pasii de mai sus, de cele mai multe ori se intampla sa vreau sa vad cu disperare un film doar pentru ca simt asta. Nu mereu am motive. Pana nu uit, ar trebui sa zic ca si trailerul are un impact mare asupra deciziei mele...

1. Mesajul, asadar. E chiar cel mai important in ceea ce ma priveste. Tocmai de accea nu ma uit la comedii sau la alte genuri de filme care se impletesc cu ea, pentru ca in general comedia e facuta pentru a te destinde si a te face sa razi - normal, nu? - si nu poti spune ca are un mesaj concret sau asupra caruia poti medita dupa ce ai terminat de vazut filmul. Cel putin nu in comediile pe care le-am vazut eu. Insa asa e doar o alegere personala si subiectiva in functie de mesaj, astfel ca nu ma uit la comedii. Ma ating foarte mult si-mi plac ecranizarile care abordeaza idei referitoare la viata, la tot felul de decizii pe care trebuie sa le ia oamenii, la greutatea de a alege intre doua lucruri, impasurile emotionale, dragostea care te ajuta sa treci peste orice, suferinte, rags to riches stories din mai multe puncte de vedere, nu doar cel strict material etc. Pentru mine un film are valoare din acest punct de vedere daca mesajul pe care e construit, baza lui practic, e una bine definita, complexa si care poate fi interpretata si intoara pe-o parte si pe alta la nesfarsit.

2. Modul cum e transmis mesajul / aceea idee. Pentru mine aici intra personajele - felul cum joaca - si locul unde se filmeaza sau, ma rog, efectele speciale si toate celalalte care creeaza atmosfera filmului si efectiv spatiile pe unde se preumbla actorii mai mult sau mai putin. Ca o persoana cu sentimente si preferinte materiale in concordanta cu firea mea si cu ceea ce simt in mod predominant, caut intr-un film sa le regasesc pe acestea. Imi plac filmele in care actorii joaca personaje placute mie dpdv al personalitatii lor, deci actori care stiu cum sa joace un personaj si cum sa intre in pielea lor. Imi plac filmele in care modul de a juca al acestora te sensibilizeaza, te muleaza pe mesaj si reuseste sa ti-l transmita, asadar. Deci pot spune ca-mi plac filmele care reusesc sa transfigureze aceea idee pe care vrea sa ti-o transmita din sfera ei teoretica si rece intr-una complet subiectiva, care sa te poata atinge si sa te convinga de ea, tocmai prin calitatea decorului, a trairilor personajului si l povestii in sine care 'coace' acel mesaj, de la inceput pana la sfarsit.
Pentru ca asa-s eu, zic ca-mi plac ecranizarile ce au un mod dramatic de a aborda mesajul, unul cat se poate de dramatic, cu decoruri dramatice. Imi place cand ploua mult in filme, cand exista cadre care surprind natura (apusuri etc.). => imi place mereu sa vad natura in relatie cu orice fel de mesaj s-ar aborda.
Stiu ca suna ciudat, insa sunt micile detalii, atat din punctul de vedere al actorilor, cat si din punctul de vedere al settingului care alcatuiesc sistemul meu de valori.

Va intereseaza ecranizari exacte ale unor carti sau preferati viziuni proaspete?
-> De cele mai multe ori prefer sa vad ecranizari exacte ale unor carti daca tot vorbim de adaptari ale acestora... Dar, desigur, daca viziunea noua / alterarea actiunii cartii care e ecranizata inseamna o imbunatatire si nu o stagnare - sau sa fie ceva mai prost- dpdv a calitatii dpdv subiectiv, ofc, m-ar interesa si chiar m-as uita. I'm open minded when it comes to this. Conteaza cele doua mari aspecte de la prima intrebare, asa cum am spus. Mai putin important pentru mine daca e o ecranizare exacta sau o viziune noua totala sau partiala.

Ce face ca un film sa fie "BUN" in opinia voastra si de unde porneste?
-> In mare parte am spus la prima intrebare, in cadrul sistemului de valori personal dupa care aleg un film si, implicit, dupa care il consider a fi bun. Desigur ca, in functie de gen, un film ar trebui sa aiba anumite caracteristici ca totusi sa se pastreze in genul acela si, in afara de aceasta, as mai adauga gradul de credibilitate chiar si in interpretar intr-un sistem propriu de referinta si autonom de realitate - in cazul filmelor sf / fantasy etc etc - al filmului respectiv, faptul de a nu fi penibil, sa nu fie prosti actorii. Dar astea sunt deja lucruri mai mult subiective sau cel putin general valabile, asa ca nu o sa insist asupra lor.
Un film bun pentru mine e un film in care ma regasesc si care imi place de la inceput pana la sfarsit. Uneori se-ntampla sa ma plictisesc de el pe carurs sau sa nu fiu de acord cu anumite chestii, asa ca as spun e ca finalul e cel care face filmul pentru mine si ma determina sa-l cataloghez ca fiind bun sau nu. Efectiv finalul.

Si, cel mai interesant, aveti un sistem de valori constant sau va adaptati? Exista cu adevarat divertisment fara minte?
-> As spune ca nu ma adaptez, insa mereu poti da peste exceptii care sa te surprinda in mod placut si total neasteptat si, de asemenea, sa se afla in afara sistemului tau, in afara preferintelor tale, a ceea ce cauti s.a.m.d. Asadar, nu exclud posibilitatea abaterii. Doar ca nu prea am intalnit-o pana acum si rar se intampla sa ma uit la filme care sa nu se incadreze in ceea ce caut deja.



Răspunsuri în acest subiect
Ce apreciem in filme? - de CyBeR - 24-01-2010, 12:49 AM
RE: Ce apreciem in filme? - de Teh - 28-01-2010, 06:43 PM
RE: Ce apreciem in filme? - de Flash - 03-03-2010, 10:23 PM
RE: Ce apreciem in filme? - de Lia - 05-10-2011, 11:35 PM
RE: Ce apreciem in filme? - de Andrei. - 09-01-2012, 08:40 PM
RE: Ce apreciem in filme? - de MajinCloud - 07-10-2012, 07:25 AM
RE: Ce apreciem in filme? - de Fiction - 28-02-2013, 01:48 PM

Subiecte de discuție similare...
Subiect: Autor Răspunsuri: Vizite: Ultimul răspuns
  Top 10 cele mai bune filme Lye 26 34.595 01-09-2013, 10:02 PM
Ultimul răspuns: Agrona
  Top 5 filme Horror Kira-chan 16 12.969 03-08-2012, 01:31 PM
Ultimul răspuns: CyBeR
  Recomanda filme Yondaime 21 19.588 08-03-2012, 07:38 PM
Ultimul răspuns: Azazel
  Filme cu vampiri ~_~MeLoDy~_~ 4 5.987 27-01-2012, 07:32 PM
Ultimul răspuns: Mao.


Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)