21-12-2007, 02:32 PM
Prajitura cu branza si ciocolata alba este o prajitura rafinata cu un aspect irezistibil. Pentru ca prajitura cu branza si ciocolata alba este usoara si racoroasa este excelenta pentru un meniu festiv sau pentru sfarsitul de week-end in familie. Aromata si pufoasa aceasta prajitura cu branza si ciocolata alba este o prajitura pe gustul tuturor.
Ingrediente
Pentru aluat:
150 g biscuiti digestivi, sfaramati
50 gr migdale
50 gr unt
1/2 lingurita esenta de migdale
Pentru crema
350 gr ciocolata alba de buna calitate
125 ml frisca lichida sau smantana
700 gr branza de vaci, bine scursa
50 gr zahar cu granulatie fina
4 oua mari
2 linguri Amaretto sau alt lichior cu aroma de migdale
Pentru topping
450 ml smantana
50 gr zahar cu granulatie fina
1/2 lingurita esenta de vanilie sau de migdale
carlionti de ciocolata alba, pentru ornat
Mod de preparare
Se porneste cuptorul cu circa 1o minute inainte de a coace. Se unge cu putin ulei un vas termorezistent mai inalt (sau o forma de copt blatul de tort, cu fundul detasabil);
Se amesteca untul topit cu esenta de migdale, biscuitii si migdalele sfaramate, apoi se pune acest aluat in forma de copt, presand usor cu palmele. Se lasa 1 centimetru liber de la marginea aluatului pana la marginea superioara a formei de copt. Se coace 5 minute in cuptorul preincalzit, apoi se lasa sa se raceasca pe un gratar. Se reduce flacara cuptorului aproape de minimum.
Se topeste ciocolata alba la bain-marie, se adauga frisca lichida, amestecand continuu, apoi se ia vasul de pe foc si se lasa compozitia sa se raceasca;
Separat, se bate branza cu zaharul pana se obtine o crema omogena, se adauga ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare;
Se incorporeaza in compozitia de branza amestecul de frisca si ciocolata, se adauga lichiorul si se toarna crema in forma de copt;
Se aseaza forma pe o tava si se coace prajitura la foc potrivit circa 45-55 minute. Daca observati ca se coloreaza prea repede, mai reduceti flacara. Se scoate forma din cuptor si dati cuptorul la maximum;
Se bate smantana cu zaharul si esenta de vanilie sau de migdale, apoi se toarna cu grija peste prajitura. Se pune din nou prajitura in cuptor 5 minute, apoi se opreste focul si se lasa prajitura sa se raceasca in cuptor, cu usa cuptorului deschisa;
Dupa o ora, cu un cutit cu lama subtire, se dezlipeste prajitura de peretii formei in care s-a copt si se lasa in frigider 2-3 ore;
Se scoate prajitura din forma si se orneaza cu carlionti de ciocolata si se serveste.
Ingrediente
Pentru aluat:
150 g biscuiti digestivi, sfaramati
50 gr migdale
50 gr unt
1/2 lingurita esenta de migdale
Pentru crema
350 gr ciocolata alba de buna calitate
125 ml frisca lichida sau smantana
700 gr branza de vaci, bine scursa
50 gr zahar cu granulatie fina
4 oua mari
2 linguri Amaretto sau alt lichior cu aroma de migdale
Pentru topping
450 ml smantana
50 gr zahar cu granulatie fina
1/2 lingurita esenta de vanilie sau de migdale
carlionti de ciocolata alba, pentru ornat
Mod de preparare
Se porneste cuptorul cu circa 1o minute inainte de a coace. Se unge cu putin ulei un vas termorezistent mai inalt (sau o forma de copt blatul de tort, cu fundul detasabil);
Se amesteca untul topit cu esenta de migdale, biscuitii si migdalele sfaramate, apoi se pune acest aluat in forma de copt, presand usor cu palmele. Se lasa 1 centimetru liber de la marginea aluatului pana la marginea superioara a formei de copt. Se coace 5 minute in cuptorul preincalzit, apoi se lasa sa se raceasca pe un gratar. Se reduce flacara cuptorului aproape de minimum.
Se topeste ciocolata alba la bain-marie, se adauga frisca lichida, amestecand continuu, apoi se ia vasul de pe foc si se lasa compozitia sa se raceasca;
Separat, se bate branza cu zaharul pana se obtine o crema omogena, se adauga ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare;
Se incorporeaza in compozitia de branza amestecul de frisca si ciocolata, se adauga lichiorul si se toarna crema in forma de copt;
Se aseaza forma pe o tava si se coace prajitura la foc potrivit circa 45-55 minute. Daca observati ca se coloreaza prea repede, mai reduceti flacara. Se scoate forma din cuptor si dati cuptorul la maximum;
Se bate smantana cu zaharul si esenta de vanilie sau de migdale, apoi se toarna cu grija peste prajitura. Se pune din nou prajitura in cuptor 5 minute, apoi se opreste focul si se lasa prajitura sa se raceasca in cuptor, cu usa cuptorului deschisa;
Dupa o ora, cu un cutit cu lama subtire, se dezlipeste prajitura de peretii formei in care s-a copt si se lasa in frigider 2-3 ore;
Se scoate prajitura din forma si se orneaza cu carlionti de ciocolata si se serveste.
Imi aprind visatoare o tigara. Fumul trece lenes si nepasator prin fata mea, formand niste spirale demne de admiratia unui artist..