(04-01-2012, 03:53 AM)CyBeR A scris: Nu e un pic dificil sa ramai in urma atunci cand nu ai o tinta clara stabilita?
Eu ma apuc chiar in curand de Game of Thrones, si as fi curios de o treaba. Foarte multi dintre cititorii Fantasy pe care ii cunosc se impart in doua tabere cand vine vorba de fantasy epic modern: tabara Malazan, si cea Song of Ice and Fire. Daca vrei o recomandare, atunci iti recomand Gardens of the Moon, de Steven Erikson, prima carte din seria Book of the Fallen. Pentru mine in acest moment ar fi o reala descoperire ca ceva sa-mi para mai bun decat ceea ce promite a fi Malazan (mai ales ca majoritatea lauda cartile de dupa prima), si sunt curios daca nu cumva putem isca si aici pe forum o rivalitate sanatoasa intre fani.
Relativ la-ntrebare: nu neaparat, depinde de firea omului si de felul in care percepe aceste lucruri, de unde si lipsa nevoii de o tinta batuta-n cuie. E drept, totusi, ca am nevoie sa-mi stabilesc unele repere, dar nu atat de stricte ci, mai degraba, putin mai abstracte - de forma: il citesc pe X, pe Y, pe Z et caetera, ceea ce nu implica un anumit volum de informatie ce trebuie atins, totul fiind bazat pe principiul "cu cat mai mult, cu atat mai bine" (desigur, incadrat intr-un context sanatos precum cel de fata). Sper ca poti vedea diferenta dintre cele doua viziuni (pentru unii mai fina, pentru altii mai putin).
Hmmm, m-am uitat pe Wikipedia sa vad care-i treaba cu Malazan (Malazan Book of the Fallen, pe numele ei intreg) si-am observat ca e-ntr-adevar un concurent direct pentru ASoIaF, dar e un lucru care ma nelinisteste oarecum, anume ca volumele au o medie mai mare de pagini in Malazan decat in ASoIaF, sunt intr-un numar de doua ori mai mare si perioada-n care au aparut e, chiar, mai mica decat cea in care a fost publicata seria rivala (diferenta fiind de vreo 3 ani, din cate observ), ceea ce-mi ridica un anumit semn de intrebare asupra calitatii scriiturii celei dintai, caci a produce 1200 de pagini intr-un singur an spune ceva (autorul, ce-i drept, poate avea armata sa de scribi, dar asta-i si mai ingrijorator), insa totul are un cost, care poate fi chiar cel implicat. In fine, am o lista de carti pe care trebuie neaparat sa le citesc in viata asta si-am adagat volumul recomandat de tine la ea, iar de-mi va place sigur voi continua sa le citesc si pe celelalte, dar prioritate are ASoIaF.
Sunt curios sa vad de m-ar prinde Malazan mai mult, desi stiu deja o parte din actiunea din ASoIaF si impactul pe care l-a avut asupra-mi, iar o comparatie intre cele doua ar veni natural, dar e acceptabila doar daca cei ce discuta au citit ambele serii (fapt evident, in sinea sa, dar poate nu pentru toti cititorii) si as fi bucuros sa fac parte din asa ceva, insa va mai dura ceva vreme pana atunci.
Acum nu stiu cat de mult iti place realismul magic al unora dintre scriitori sud-americani pe care i-am pomenit in prima postare ori scrierile despre dictatori si stari ale oamenilor aflate sub astfel de regim, dar ti-as recomanda (stiindu-te devorator de SF si Fantasy, ar fi o gura de aer rece, putin diferit, dar diversitatea e unul din principiile de baza ce stau la temelia omului pe care-l reprezint, deci pe care-l propovaduiesc oriunde vad cu ochii) unele volume precum Toamna Patriarhului de Gabriel Garcia Marquez si Eu, supremul de Augustus Roa Bastos (as putea continua pe acelasi fir, desi m-as abate de la tema dictatoriala, cum nu asta a fost punctul de concentrare al literaturii moderne sud-americane, dar de ti-o place ceva de acolo, poti explora si singur universul propus de acei scriitori). Demn de mentionat e faptul ca Toamna Patriarhului reprezinta cea mai grea carte pe care-am citit-o pan' acum (aici as putea include chiar si carti si articole tehnice), deci de se aventureaza careva intr-a o citi sa nu se astepte ca va curge lin, din contra.