Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Moda in Japonia

#1
Buna tuturor fanilor anime si silului de haine japonez. Toata lumea stie ca animeurile si kimonourile sunt MADE IN JAPAN. Sunt foarte frumoase si greu de facut.
Astazi doresc sa vorbim despre aceste kimonoruri. [ In curand o sa mai adaug si alte siluri din moda japoneza]
O poza cu kimonourile din japonia:

[Imagine: kimono_r_large.jpg]

Ca sa stim:
_______________________________________________________________
Kimono este costumul național al Japoniei.
La origine, cuvântul kimono ad-literam însemna: lucru de îmbrăcat dar acum a ajuns să desemneze un anumit tip de îmbrăcăminte tradițională în întregime. Este o adevarata traditie in Japonia.
Este un simbol al culturii japoneze și unul din cele mai rafinate costume naționale din lume. Are o croială extrem de simplă, toate liniile fiind drepte. Este o haină simplă, dar modul său de aranjare este foarte complicat. Sunt multe elemente și accesorii în modul de legare al kimonoului. Totul necesita atentie. Fiecare detaliu este foarte important.
Predecesorul kimonoului este kosode , care era purtat ca lenjerie cam începând cu perioada Nara (710-794), și ca îmbrăcăminte de zi cam din secolul al XVI-lea. Termenul kimono a început să fie preferat termenului kosode numai începând cu secolul al XVIII-lea.

-----------------------------------------------------------------------
Kosode poza: Click.
-----------------------------------------------------------------------

Astăzi kimonoul este purtat de femei mai ales pentru ocazii ceremoniale sau când participă la activități tradiționale (ceremonia ceaiului, etc.). Copii și băieții și fetele tinere îl poartă uneori de Anul Nou, sau cu ocazia sărbătorii shichi-go-san, de „Ziua Împlinirii Majoratului”, la ceremonia de absolvire a unei universități sau la nunți. Traditia kimonoului se pastreaza si azi in Japonia si este luata foarte inserios.
Kimonoul poate fi necăptușit (numit hitoe), căptușit cu lână sau alt material- dar nu bumbac, (numit awase), sau căptușit cu bumbac (numit wataire). Cele necăptușite se poortă de obicei din iunie până în septembrie, dar pentru evenimente mai puțin ceremonioase se poartă yukata. Pentru evenimente mai ceremonioase se poartă kimonouri din material precum gazeu de mătase (ro sau sha) sau pânză fină de in (jōfu). Kimonouri căptușite se poartă din octombrie până în mai, și sunt făcute mai ales din mătase sau lână. Kimonouri căptușite cu bumbac, sau halate trei-sferturi căptușite cu bumbac (purtate peste kimono) numite tanzen se poartă în toiul iernii acasă.

Kimonoul ceremonial pentru bărbați este confecționat din mătase neagră (numită habutae), fiind decorat în alb cu blazonul familiei.

Femeile poartă diferite feluri de komonouri festive. Cel purtat de mireasă este din mătase albă cu roșu, cu brocart sau broderii. Femeile căsătorite poartă kimonouri de culori mai închise, cu design mai simplu pentru ocazii festive, și de culoare neagră fără design pentru înmormântări.
Mai întâi se îmbracă șosetele (tabi), apoi lenjeria de sus (hanjuban) și cea de jos (susoyoke), apoi kimonoul de dedesubt (nagajuban) care se leagă cu o centură lată (datemaki). Nagajuban are un guler (han'eri) de obicei alb care trebuie să se vadă cam 2 cm deasupra kimonoului purtat pe deasupra. Partea stângă a kimonoului se pune peste partea dreaptă în față. Cele două părți se leagă cu o centură lungă (obi), care este accesoriul principaldecorativ și practic al kimonoului. Cel mai obișnuit tip de obi, Nagoya obi, este din mătase sau bumbac, decorat prin țesut sau vopsit, lungimea fiind de cca. 3-4 m, cu lățimea de cca. 30 cm. Se leagă la spate cu o fundă de formă pătrată.

Pentru bărbați, cel mai folosit obi este kakuobi, care este cam lat de 9 cm.
_______________________________________________________________

Tabi: sunt șosete tradiționale japoneze, cu degetul mare separat, înalte până la gleznă.

A.Tatiana m-a ajutat aici :

Kimono-ul si yukata sunt hainele japoneze traditionale.
Kimonoul este facut din matase si este de obicei foarte scump. In zilele noastre, el se poarta la ocazii traditionale, cum ar fi funeralii, nunti sau ceremonii ale ceaiului. Foarte rar putem observa kimonoul in tinuta zilnica.
Kimonourile difera in ceea ce priveste stilul si culoarea in functie de ocazia pentru care este purtat, varsta, statut (persoana necasatorita/casatorita) si persoana. Pentru a imbraca un kimono este nevoie de anumiti pasi. Mai ales cureaua (obi) este dificil de pus, de aceea multe persoane au nevoie de ajutor. Un kimono cere o coafura adecvata, pantofi traditionali, sosete, lenjerie intima si o gentuta pentru femei.
Yukata, pe cealalta parte, este mai mult un articol de imbracaminte informal. Poate fi purtata chiar si fara lenjerie intima si este foarte comfortabila in zilele calde de vara sau dupa o baie fierbinte. Yukata este relativ ieftina si este facuta din bumbac. Daca vei sta la un ryokan, vei primi o yukata.

Unele informatii se mai repeta, sper sa nu fie o problema.
De asemenea am gasit un articol care mie mi s-a parut cat de cat interesant:

Moda japoneza. Broaste testoase in loc de palarii

Japonia, o tara ce s-a facut placut cunoscuta in intreaga lume datorita istoriei si legendelor sale, devine tot mai recunoscuta pe plan international la capitolul moda.

Chimonourile frumos colorate si decorate cu motive inspirate din scene celebre ale mitologiei japoneze, tinutele elegante si incaltamintea, au facut inconjorul pamantului si au fost o adevarata sursa de inspiratie pentru creatorii secolului XX.

Cu toate acestea a fost si este imposibil sa opresti mintile creative de la a face ce stiu mai bine, anume sa creeze noi colectii, noi haine, noi costume si noi tendinde.

Unii designeri au impins creativitatea la extrem. Au combinat in colectiile lor caracteristicile tinutelor de basm cu stilul gotic, au creat stilul Shokotan, stil care presupune chiar purtarea unei broaste testoase vii pe cap in loc de palarie. Tinerii imbratiseaza moda excentrica si recurg la accesorii dintre cele mai bizare, idolul pop, Shoko Nakagawa, excentrica si ea in apariile sale fiind cunoscuta si sub numele Shokotan.

Daca vizitati Japonia si vreti sa fiti la curent cu noutatile puteti sa vizitati centrul modei, situat in districtul Harajuku.
De asemenea, districtul Ginza este cunoscut de multi ani ca fiind capitala celor care iubesc "shopping-ul".
Un alt "hotspot" este strada Odaiba.

-----

Haine in stilul Animeurilor:

[in constructie]

---

** Am deschis acest topic deoarece vreau sa ma ajutati cu multe alte cunostinte ale voastre si sa descriem moda Japoneza cum putem noi mai bine! Sper sa fiti incantati si sa va placa sa discutamd espre actori/muzicieni japonezi. Voi include si moda Vocaloid. [ Daca nu stiti ce este vocaloid intrati pe google sau pe youtube]

** Reguli pentru acest theard:

1. Nu va certati intre voi.
2. Fiecare are o opinie proprie despre kimono fie ca ii place fie ca nu.
3. Nu bagati de la voi moda japoneza.
4. Cine este dispus sa ajute forumul si topicul sa spuna.
5. Va rog sa nu criticati foarte tare acest topic. Inca este in constructie.
6. Ultima regula este sa nu uitati sa va distrati.

** Oameni care ajuta acest topic:
nimeni dar sper sa apara oameni interesati de acest subiect.



Comentati si ajutati topicul cu noi noutati. Nu uitati sa cititi regulile scrise De FLAW.



Răspunsuri în acest subiect
Moda in Japonia - de Sibel. - 05-09-2010, 05:39 PM
RE: Moda in Japonia - de Miss Serenity - 05-09-2010, 07:27 PM
RE: Moda in Japonia - de YumiYumi - 21-11-2010, 05:52 PM


Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)