Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Romania sub Ceausescu

#1
Mai exista un topic pe aici despre comunism, dar eu nu vreau sa vorbim aici despre doctrine ideologice si politice, ci doar despre ce s-a intamplat in tara noastra in mandatul ultimului presedinte comunist (dinainte de revolutie *trollface*).

Care a fost planul lui Ceasusescu pentru Romania?
Ce a facut bun si ce a facut rau? Si per total ce a iesit?
A fost revolutia un rezultat al felului in care a condus tara?
Si-a meritat soarta sau nu?

Iata doar cateva din intrebari care s-ar putea pune, desigur ca mai sunt multe altele.
Si ca inceput, o poezie a raposatului Adrian Paunescu:


Bocet pentru Ăl Batrân

Ce tragic timp pagîn,
Se-mparte ţara noastră în partide,
De cînd l-am omorît pe ăl batrîn,
Mormîntul lui nici nu se mai închide.


Am tras în el ca-n malul de pamînt,
Nu l-am putut în timpul vietii frînge,
Şi el s-a dovedit de neînfrînt,
Că nu ne-a dat nici lacrimi şi nici sînge.


Cu el am omorît-o şi pe ea,
Într-un concurs fanatic de pacate,
Şi-atunci pacatul nostru devenea,
Mai greu ca ale lor, împreunate.


Aşa putine vorbe mai ramîn,
Într-o tacere plină de rafale,
Şi vai!, l-am omorît pe ăl batrîn,
Erori peste eroarea vietii sale.


Se-mpleticea de parcă era beat,
Şi totul îi aparea confuz, departe,
Prin gloantele cu care l-am marcat,
El inspira şi aer, dar şi moarte.


Şi el ne-a fost macar o dată baci,
Şi noi i-am fost macar o dată turmă,
De ce am apasat pe-acel tragaci,
Cînd moartea şi-aşa venea din urmă ?


Ne trebuia şi milă şi efort,
Să le putem concilia pe toate,
De ce am dorit să-nceapă cu un mort,
Aceste ziduri de maternitate?


Eram români şi el era român,
A fost şi crimă, dar a fost o gafă,
De ce l-am omorît pe ăl batrîn,
Cu mîini legate, împuşcat în ceafă?


Voi nu vedeti că nu putem dormi ?
Voi nu vedeti că ţara nu mai doarme ?
Din zori de seară pînă-n zori de zi,
Strigoiul lui aleargă prin cazarme.


Îşi plînge ţara ori de cîte ori,
De drama ei se-atinge şi îl doare,
Strigoi batrîn ce cîntă ”Trei culori”,
Cum face la betie fiecare …


Acest strigoi de unde-ncepe tot,
Priveşte dintre stele pe fereastră,
Din buzele ce a vorbi nu pot,
Porneşte cinic libertatea noastră.


Şi totuşi într-un tragic timp pagîn,
I-am încarcat cu întuneric pasul,
De ce l-am omorît pe ăl batrîn,
Și nici macar nu-i facem parastasul?
[Imagine: tumblr_m0b1jsILTh1qg582mo1_r1_500.gif]

#2
Cam ciudat topic cand marea majoritate de pe forum nici macar nu a prins perioada aia gri de dupa revolutie cand inca se mai imbinau ideologiile regimului si tranzitia spre viitor.

Pe scurt pentru cei care cred ca se traia mai bine si era mai bine, doua chestii va dau: 1. mancare cu ratia si 2. interzicerea accesului la informatii si cultura. Imaginati-va lucrurile acestea si vorbim apoi. Sau priviti in jur la cum mai mult de 60 % din populatie este inculta sau analfabeta.
QUOD ME NON NECAT ME FORTIOREM FACIT

#3
Nu cred ca exista pe forum cineva care sa fi fost suficient de matur pe vremea aia ca sa ofere o parere personala. Majoritatea stim despre lucrurile astea de la parinti, bunici, alte rude sau cunostinte. Povesti am auzit diverse si sincer nu prea imi pasa cum era atunci. A fost, oamenii s-au razvratit, a trecut. Dar sa discutam povestile pe care toti le stim

Toata lumea muncea. Ca principiu este o chestie superba. In practica era o mizerie. Toata lumea muncea, dar ca individ nu puteai sa progresezi decat prin pile sau prin vechime. Poate nu pare foarte diferit de cum e acum pentru unii, dar este. Sa luam un om obisnuit si il trecem printre cele doua sisteme. Pe vremea comunista se ducea sa faca o facultate, iesea din ea si era repartizat. Daca parintii lui aveau pile era repartizat bine daca nu din cate stiu era dupa nota si la intamplare. Muncea acolo ani de zile si progresa incet in rang pana iesea la pensie si gata. Sanse de promovare mica. Sa iti schimbi serviciu in domeniu cred ca era influentat doar de locul in care vroiai sa locuiesti. Daca excelai trebuia sa fi si la partid ca sa te bage cineva in seama. Acum te duci la facultate, o termini si depinde de tine sa iti gasesti un loc de munca. Daca parintii tai au pile gasesti un loc bun, daca nu poti si sa nu gasesti. Partea buna este ca poti sa iti "creezi" singur pile. Gasesti un internship, faci o practica undeva, daca esti descurcaret poti sa ajungi mult mai departe fara nici un ajutor din familie. Iti gasesti un loc de munca si daca esti harnic ai sanse sa fi promovat. Capeti experienta si vechime in domeniu si daca vrei sa pleci altundeva ai sanse mari sa fi platit mai bine. Pentru oamenii neinteresati poate pare bine comunismul, dar personal nu as suporta ca un om inapt sa fie seful meu doar pentru ca a stat pe scaun mai mult ca mine. E o prostie promovarea prin vechime si nu prin aptitudine.

Aveam industrie. Ca absolvent al politehnicii realizez cat de rea e treaba cu angajarile in domeniul asta, cand mare parte din populatie vrea doar sa ofere servicii (economisti, arhitecti, doctori) si nimeni nu vrea sa si creeze ceva ca sa putem folosi acele servicii. A scazut industria la noi in tara de vreo 10 ori in ultimii 20 de ani. Parerea mea este ca daca continuam asa in acesti 20 de ani tot aici ajungeam. Toata industria noastra era bazata pe faptul ca erau multi oameni ce trebuiau sa munceasca. Tehnologia evolueaza si mai devreme decat mai tarziu toate fabricile trebuiau reinoite. Cu aceasta reinoire apareau masini ce faceau treaba a 10 angajati ce erau acolo de 25 de ani. Ce faceai cu oamenii aia? Sistemu zicea ca ei trebuie sa munceasca. Asa ca fie faceai o fabrica noua fie le dadeai ceva de munca sa castige acelasi ban, ca de aveau vechime. Mai devreme sau mai tarziu undeva se rupea treaba. Undeva banii se terminau si sincer nu stiu ce rezultat ar fi fost. Stiu doar ca nu unul bun.

Romania avea toate datoriile platite. Si ce? Unul dintre cele mai mari state din lume are cele mai mari datorii. Ii afecteaza cumva pe muritorii de rand de acolo? In nici un fel mai mult decat ne-a afectat pe noi criza. La noi in schimb saracia era crancena pentru grosul populatiei.

Nu stiu despre partea cu ratia la mancare. Din unele parti am auzit ca nu era ratie, doar ca erau cozi imense pentru orice. Din alte parti am auzit ca Ceausescu vroia sa faca "circul foamei" (nu stiu daca e nume real sau asa mi-a ramas mie in minte) un fel de cantine uriase in bucuresti, ca oamenii sa nu mai aiba frigidere in casa. Din cate am intele urmau sa fie facute in cladirile alea identice si mari (pe una s-a construit mall vitan, pe alte plaza si mai e una de care stiu in spate la unirea).

Cu accesu la informatie si cultura din nou nu stiu cat de drastic era. Poate depindea de zona si perioada in timp. Ai mei mergeau la discoteca si ascultau muzica straina. La liceu au facut franceza si engleza. In casa la bunicamea am gasit "Hobbitul" de JRR Tolkien in romana (descoperire foarte facinanta). Pe altii i-am auziT ca nu se facea decat rusa in scoli. Nu cred ca era peste tot la fel.
[Imagine: FinalFantasyIXBahamutvsAlexandregh.jpg]

#4
Exemplu in Bucuresti era ratie odata pe luna pentru zahar, unt, ulei, faina, etc. Oua, carne, lactate si alte chestii la fel se aducea odata pe luna si era omor pe ele, stateai la coada de la 3-4 dimineata "poate" prindeai ceva. In rest magazinele erau goale.

Lipsa caldura iarna, lipsa curent in anumite perioade ca se oprea ca ce dracu platim datorii externe.

Sa revin la accesul la cultura, 1. aveai 2 ore de televizor pe zi, in care era program propagandistic in rest incearcai ilegal sa prinzi rusii sau bulgarii.2. Carti, reviste, ziare, etc erau supuse greu cenzurii si la fel majoritatea erau propagandistice. Ce zici tu probabil erau carti luate pe sub mana sau alte combinatii.

Pe scurt elita comunista si membrii de partid o duceau bine in timp ce populatia murea de foame si era reeducata incet dar sigur.
QUOD ME NON NECAT ME FORTIOREM FACIT

#5
Sint o baba comunista! de Dan Lungu. Cititi-o. Va rog. Pentru cei care abia am vazut lumina zilei cand acel regim isi dadea ultimele suflari, cartea arata o fata interesanta a celor ce traiau atunci.

Eu revin cu impresii mai pe seara. Tre s-o sterg pe moment.
[Imagine: 14wyiz6.jpg]

Pentru intrebari sau orice alte interactiuni cu mine, folositi cu incredere mesajele de profil. Contrar opiniei populare eu nu musc...si chiar daca as musca, am toate vaccinurile facute.

#6
Mhm~ Interesant subiect. Trebuia sa ma bag si eu, nu? 5 Hai sa raspund mai intai la intrebarile tale, apoi mai dezbatem putin tema~

Care a fost planul lui Ceasusescu pentru Romania?
Planul comunist a fost destul de simplu, in esenta. Ei doreau un fel de egalizare a statutului tuturor oamenilor. Voiau un fel de ceea ce se intampla acum prin fenomenul de "globalizare". Ca oamenii sa gandeasca in acelasi fel, sa manance aceleasi lucruri, sa munceasca la fel de productiv, sa aiba aceleasi preocupari. Un fel de: ofera-i omului ceea ce crede el ca are nevoie si nu iti va mai cere nimic.

Ce a facut bun si ce a facut rau? Si per total ce a iesit?
Ce a facut bun? A largit, oarecum, orizonturile pentru romani. Pana atunci, Romania se cam afla intr-o pozitie de decalaj fata de celalalte tari europene * Germania, Anglia, Franta *. Exemplu: primul document cu caracter de constitutie al Angliei a fost in 1215, pe cand, la noi, un prim astfel de document a fost prin 1832. Destul de mare diferenta, nu? Odata cu comunismul, Romania s-a aflat si ea "in pas" cu miscarile ce se desfasurau in plan european. Nu stiu cat de bine a fost asta pentru populatie, dar ca si statut politic Romania a castigat ceva.
Ce a facut rau comunismul? O sa fac, la fel, o paralela. Perioada iacobina, Franta, "Marea teroare"; e un fel de comunism, caci acelasi lucru l-au incercat si iacobinii pe francezi. Ce au facut rau? Au distrus orice individualitate, au omorat mii se oameni nevinovati, principala lor "arma" impotriva oricarei razvratiri era forta bruta, au vrut sa instaureze acea asa-zisa armonie cu orice pret - ceea ce aduce cu un usor sclavagism. * oh, ce mandra sunt de mine; atatia termeni istorici 21 * Poate ca daca comunistii nu incercau uniformizarea asta exagerata, prea brutala, avea sa fie bine.
Per total? Confuzie si prea multi ani de chin pentru nimic. Nu comunismul ne face sa fim una din tarile slab dezvoltate, ci mentalitatea noastra. Dupa ce unii l-au omorat pe Ceausescu, acum, aceeasi "unii", plang si jelesc moartea lui. 22 Sa fim seriosi!

A fost revolutia un rezultat al felului in care a condus tara?
Normal. Tocmai definitia acestui tip de miscare confirma asta. O revolutie nu se starneste doar pentru ca cineva iese in strada si striga ca vrea sa se ieftineasca hartia igienica sau sa se dea gratis bere. Nu; revolutia are ca scop inlaturarea unui regim, in cazul de fata, cel comunist.

Si-a meritat soarta sau nu?
In masura sa spun asta, nu sunt. Insa, daca ar fi sa fiu in momentul asta acolo, la revolutie, as spune ca nu. De ce? Fiindca prin faptul ca l-am omorat, ca am facut-o in public si ne laudam inca cu asta, nu am facut altceva decat sa ne alaturam lor. O deportare pe o insula, un exil ar fi fost mai bun. Dar, nu; noi ne-am gandit ca e mai bine sa il omoram si pe el si intreaga lui familie ca sa demonstram... Ce? Ca nu suntem ca ei? Ca ceea ce au facut este rau? Ha-ha~ 21 Ma amuza.

Cat despre cultura... Don't be so dramatic. 29 De ce era rusa invatata? Cum e acum engleza limba predominanata, vorbita cel mai mult, asa era rusa pentru spatiul est-european. O mare putere vine tot timpul si cu propria cultura pe care incearca sa o impuna celorlalte statulete care asteapta cate un os de la "the boss" * rima *. Se intampla asta de mii de ani, nu numai in timpul comunismului; romanii cu romanizarea lor in timpul cucerii Daciei, grecizarea din secolul fanariot. Pana si Carol I * vazut ca o mare personalitate * a incercat asta. Constitutia din 1866 a fost dupa model belgian. 106 So, nu inteleg. Cum de numai in timpul comunismului s-au observat efectele acestei culturizari fortate?

Da, comusnismul si intreaga miscare ceausista pare o mare drama, dar mie mi se pare mai dramatic ca oamenii inca nu vor sa isi revina din nostalgiile lor si sa mearga in continuare, sa lupte pentru ceva mai bun. Ramanem cantonati in trecut, reflectand la niste chestii care oricum nu ne afecteaza. Si gasim tot felul de motive sa spunem ca suntem defavorizati. -.- Dar nu e ca si cum am face ceva ca sa schimbam asta. Just my opinion here~
Nando  mo kimi no moto e...
No matter how many times it will be, I will go back to you
[Imagine: 346l2lx.jpg]

#7
Imi cer scuze pentru ca nu respect planul, insa voiam sa va spun discutia pe care am avut-o odata cu un taximetrist.
Nu stiu cum, ajunsesem sa discutam despre comunism, respectiv Ceausescu si am fost surprinsa de faptul ca el gasea mai multe parti bune decat parti rele. Imi spunea ca era o anumita decenta si ca regulile erau respectate cu strictete, de exemplu, fetele nu aveau voie cu fusta deasupra genunchiului. Situatia actuala? Niste parasute se imbraca cu cat mai putine haine posibile, fusta de o palma si decolteu cat mai adanc, la care adauga si niste "fata pe machiaj".
Apoi spunea ca orice persoana, dupa ce termina facultatea , avea loc de munca. Mi-a spus ca 15 zile aveai liber, dupa care iti dadeau de lucru si nu exista macar cuvantul "somer". Situatia actuala? Cati dintre noi nu facem ceea ce ne place si plecam in strainatate, pentru ca ne este teama sa nu ramanem cu diploma in mana?
Mi-a mai spus ca se gasea marfa de foarte buna calitate, incaltamintea nu se strica la fel de mult ca acum si ca, in ciuda faptului sa ratiile erau mici, cu totii aveau ce pune pe masa. Situatia actuala? Cate sate sunt fara apa, fara canalizare, fara curent electric, cate familii nu au ce pune pe masa?

Ceea ce mi s-a parut deplasat despre ce am auzit despre comunism, a fost legea privitoare la avorturi. Cred ca exceptiile ar fi trebuit sa fie femeile care au fost abuzate , pentru ca sigur era si asa ceva pe atunci.
Per total, chiar daca masurile au fost drastice, fiecare avea ce sa puna pe masa seara si, chiar daca relatiile cu Occidentul au fost rupte si nu ajungeau la noi multe carti de afara, macar nu aveam datorii si nu ne era tara vanduta bucatica cu bucatica.
Si inca ceva: am vazut intr-un documentar dat pe HBO ca atunci cand el mergea intr-un magazin, se puneau tot felul de alimente in vitrina pentru a-l face sa creada ca poporul are, iar cand pleca, se dadeau jos. Daca ar fi stiut cum stateau lucrurile, poate ca si romanii ar fi trait mai bine.
Inca un lucru fata de care sunt contra: Securitatea si informatorii. Bataia nu e o metoda de educatie si niici frica. Nu a zis nimeni ca nu au fost eficiente, insa au fost niste masuri prea drastice si multi au avut de suferit de pe urma ei.Am mai vazut in acest documentar ca, atunci cand a iesit pe 25 decembrie [oare chiar trebuia sa il ucida de Craciun?! ] , a vrut sa anunte ca Romania nu mai are datorii.
[Imagine: 2zsuvx5.gif]

#8



Subiecte de discuție similare...
Subiect: Autor Răspunsuri: Vizite: Ultimul răspuns
  Romania republica Andrei. 6 4.757 10-01-2012, 10:32 PM
Ultimul răspuns: Lia
  Ce se intampla cu Romania? Zăpă 66 40.308 27-08-2011, 12:00 AM
Ultimul răspuns: Kurinkita


Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)