Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

ce inseamna numele tau

#21
alexandra= - de la "Alexandros", nume grecesc care inseamna "protector al barbatilor / al oamenilor"
hmm foarte interesant39

#22
interesant joc . Numele meu original era Alexandru , dar de cand ma stiu sunt strigat Alex .

ALEXANDRU / ALEXANDRA - Acest nume este folosit in Israel, Germania, Anglia, Grecia, Franta, Norvegia, Suedia si Danemarca. Sursa este Alexandros, un nume masculin grecesc, care inseamna "protector al barbatilor/oamenilor." Porecle de la Alexandra ar fi: Alex, Alexa, Alexi, Alexia.
Aceasta a fost numele original al zeitei grecesti, Hera.
Numele a fost facut popular in vechime de catre conducatorul Alexandru cel Mare. In timpul cuceriririlor multor tari cunoscute, de la Egipt la India, Alexander a dat numele sau mai multor orase.
Metal was here.

[Imagine: metalsig.png]


I\'ll start to worry when I\'m dead.



#23
Angela

Prenume de inspiratie religioasa, Angela corespunde numelui de origine latine - Angelus, care are la baza substantivul "angelus", tradus prin "inger", "trimis al lui Dumnezeu", "sol al divinitatii". Cuvantul a fost imprumutat de romani de la greci ("anggelos" - "mesager"), devenit Anghelis sau Anghelinam, nume crestine aflate in calendarul ortodox. Ca prenume, Angela a patruns in onomastica romaneasca mai intai prin contactul cu textele grecesti si mai apoi cu formele latine, fiind atestat sub diferite forme, cum ar fi: Anghel, Anghela, Angheluta, Anghelache, Anghelina, Anghelusa, Anghei, Anghie, Angonescu, Anghioiu, Anghenia, Luta, Lutia, Lutoiu, Angheloiu, Anghelit, Andilina etc. In momentul de fata, numele a preluat si anumite forme apusene, care merg pe radacina vechiului nume de Angelus: Angel, Angelo, Angelica, Angelina sau Gela (prenume caruia ii corespunde masculinul Gelu). "Angelica" este o planta erbacee care are semnificatia de cea "care trebuie iubita", iar in termen popular este supranumita "Anghelina".
"Cum Satana a fost astfel condamnat sa vagabondeze, sa colinde si sa n-aiba deloc stare, el nu are niciun salas al lui, caci desi detine, gratie naturii sale ingeresti, un soi de impertinenta in apele murdare si in aer, asta face totusi parte cu siguranta din pedeapsa ce i-a fost data, cea care il sileste... sa nu aiba niciun loc sau un teritoriu stabil, unde sa ii fie ingaduit sa isi odihneasca talpile picioarelor."
[Imagine: hopeestheim.png]

#24
Roxana
Acest nume de fata este folosit in Anglia si Franta. Sursa lui este "roschana", un cuvant persan insemnand "In zori".
am mai gasit si asta...:
REGHINA
- (lat. “Regina”) - “regina
sau...
ROXANA ROSANDRA - stralucitoar

Roxana Persan Rasarit de soare.

Litera R

Foarte emotiv dar cu un aer sever, buna intelegere a altora. Spirit combativ, pasionat, ambitios, foarte activ si logic. Ai nevoie de spatiu, de orizonturi largi si de relatii sociale. Nu accepti usor exigentele celorlalti si iti place sa decizi pentru altii. Esti independent, extravertit, inovator, pionier si avangardist. Caracter voluntar, lupti pentru a obtine ceea ce iti doresti. Se intampla des sa-ti pierzi rabdarea si nu suporti activitatile absurde si neproductive. Gandesti mult inainte de a lua o decizie. Iti controlezi mai usor gandurile decat emotiile. Adesea rafinat, respectuos cu ceilalti, sarmant si stralucitor intr-o relatie de dragoste. Iti plac persoanele sociabile, inteligente si atragatoare.
sooper...
Hope si-a lasat urma pe-aici...71
,,Lucrurile nu sunt bune sau rele în sine, gândirea noastră le face să fie astfel."- William Shakespeare
[Imagine: 6ru0k7.jpg]
Mai genial nici ca se putea. Multumesc muult mult de tot, Abyhug

#25
Melania

Acest prenume corespunde numeui grecesc Melane, avand insa o diferenta de accent, care indica influenta franceza de data recenta, care a modificat forma veche. Forma greceasca se incadreaza intr-o serie bogata de nume compuse din tema "melan", care are pentru greci o semnificatie clara, cea a culorii "negre". Se datoreaza apropierii de adjectivul "melas", "melaina", "melan", din familia carora mai fac parte si cateva neologisme romanesti recente: melancolie, melanina, melanom etc. Variantele de Melas, Melaneus, Melanthios, Melantos, Melanippos apar frecvent in perioada veche a istoriei grecesti. Atestat si in limba latina, Melania (nume purtat printre altele si de sora poetului Decimus Magnus) a intrat si in sfera crestina, prin cultul unor martire si martiri din primele secole ale erei noastre (martira Melane din secolul al IV-lea sau Melaneus din secolul al VI-lea). Prin intermediar slav, numele a patruns si la noi, fiind atestat inca din secolul al XV-lea in Moldova, sub forma de Melana. Numele este foarte intalnit in spatiul francez, german, italian, bulgar si rus. Calendarul ortodox si catolic aniverseaza acest nume pe data de 31 decembrie.

Maia

Forma a numelor Marian, Maria - cel mai popular nume feminin din arealul geografic crestin, Maria s-a impus inca din primele decenii ale raspandirii crestinismului. Este comun unui mare numar de limbi si popoare, continuand in onomastica moderna traditia unui vechi nume ebraic. In "Vechiul Testament" numele apartinea unei profetese, sora lui Moise, insa, adevarata raspandire o va cunoaste datorita Fecioarei Maria si cultului care ii este inchinat, incepand cu secolul IV d.Hr. Se pare ca forma de la care a plecat numele este evreescul Myriam, intalnit si astazi in forma sa primara, considerat de specialisti ca o adaptare la limba ebraica a cuvantului aramaic "mar" - "domn", "stapan". Pe langa aceasta ipoteza mai exista aproximativ inca 60 de solutii etimologice ale originii numelui, unele mai realiste, altele mai fanteziste. Unii considera ca numele isi are originea in cuvantul egiptean "mri", tradus prin "a iubi" sau "mrjimn" - "iubit de Amon" (marele rege al zeilor). Sfantul Ieronim a vazut in numele de Maryam un compus din "mar" - "picatura" si "-yam" - "mare", sintagma redata prin textul latin "stilla maris" - "stea de mare", o metafora adaugata Maicii Domnului. La romani era destul de intalnit numele de Marius, care avea si o forma feminina, ce se presupune, de unii cercetatori, ca ar fi putut fi numele de Maria. Pe filiera egipteano-evreiasca, numele se impune si se raspandeste in perioada crestina, alaturi de formele grecesti si latine. In romana, primele atestari ale prenumelui apar in secolul al XV-lea, dar se considera ca era folosit cu mult timp inainte. Probabil ca Maria a fost folosit mai intai de populatia romanizata si partial crestinata. Din punctul de vedere al frecventei se poate considera ca este echivalentul feminin al prenumelui masculin Ion. Are o bogata familie de variante, dintre care amintim Mariah, Maia, Mara, Mariana, Marina, Marieta, Marita, Rita, Marica, Marula, Mia, Miti, Mariescu, Mariorita, Maritica, Marula, Masa, Mariuca, Mariuta, Mioara, Mira, Meri etc. Ca si Ion, Maria are si corespondenti masculini, destul de frecventi in limba romana: Marin si Marian. In afara sarbatorilor inchinate Maicii Domnului, in calendarele crestine se mai intalnesc su alti sfinti sau martiri care au purtat acest nume. Sarbatorile inchinate Fecioarei Maria sunt pe 8 septembrie - "Nasterea Maicii Domnului", 21 noiembrie - "Intrarea in biserica a Maicii Domnului", 25 martie - "Buna Vestire", 15 august - "Aratarea Maicii Domnului" si pe 1 octombrie - "Acoperamantul Maicii Domnului".
[center][Imagine: vtrhrtcopy.png]

I always want to make you laugh.[/center]

#26
Emilia,
de la “Aemilus”, nume latin care inseamna dornic / nerabdator / zelos
EUFROSINA(Euphrosyne) - cea senina

xoxo:X

bye and kissu :bye"
[center][Imagine: 517p75.jpg]
When I Get Home.[/center]

#27
Cleopatra – de la “kleopatra”, nume grec ce înseamnă “mândria tatălui”
Anastasia-(gr. “athanasius” ) – “nemuritorul”
Interesant 71 pana acum imi place^^ mi-a fost lene sa caut si la celalalt prenume al meu 21
___________
[Imagine: 6idws8.png]
Pour l'éternité ...


[Imagine: 6yds1e.png]

Merci măh Lynnuşor hug

#28
Elena - Nume de fata folosit in italiana, spaniola, ceha, bulgara si romana. Corespunde numelui englezesc Helen, un nume grec ce inseamna "raza de soare". Acest nume se poate referi la o persoana din Grecia, o "Hellene". Sursa popularitatii se balanseaza intre o sfanta si o pacatoasa. Pe de-o parte este Sfanta Helena, mama lui Constantin cel Mare, a carei puritate i-a permis sa descopere Crucea Adevarata. Pe de-alta parte este Helen din Troia, al carei zbor adulter in bratele printului Troian Paris a pornit sangerosul Razboi Troian. Imaginea frumesetii rapitoare a Elenei din urma a ramas de-a lungul anilor.
Dragut

#29
Catalina - Acest nume este folosit in engleza si franceza. Sursa lui este Aikaterine, un nume grec ce inseamna "pur". Dar nu toti expertii sunt de acord. Unii spun ca numele este derivat din cuvantul grec Katharos. Altii, ca se trage din numele lui Hecate, zeita greaca a magiei. O alta sursa posibila este Katerina, un cuvant grec pentru tortura.

#30
Miruna - Nume de fata folosit in engleza, italiana, frnaceza, spaniola, sarba, croata, ceha si bulgara. Sursa este Miryam, un nume ebraic insemnand "Copil dorit".
Miryam din Sfanta Scriptura era sora lui Moses si a lui Aaron.
Se spune ca numele ei si al fratilor ei isi au originea in Egiptul antic. Altii interpreteaza numele ca insemnand "rebel" sau "multa amaraciune".
ciudat.. 39 nu stiam asta 21



Subiecte de discuție similare...
Subiect: Autor Răspunsuri: Vizite: Ultimul răspuns
  Care este numele prietenei/prietenului tale/tau? Lisa 10 7.602 11-03-2011, 07:59 PM
Ultimul răspuns: Flash


Utilizatori care citesc acest subiect:
2 Vizitator(i)