Citii de la inceput. Scrisei doar ce-mi paru ca nu-s greseli din neatentie + chestii pe care nu strica sa le stii. Mnup, nu ma astept sa citesti tot.
Capitolul 1
Copii sunt foarte neastamparati + Copii iti duc dorul
Copiii, in ambele cazuri. Nu sunt niste copii oarecare, stie exact despre cine vorbeste, deci ai nevoie de articol hotarat.
la vedere, pentru ai raspunde cat mai repede fiintei mult iubite
A-i raspunde. Vine de la "a ii raspunde (ei)".
"Munca" mea consta in a ademenii femei spre cabaret
A ademeni (un singur i). E infinitiv. + Are doi i doar la perfect simplu, persoana I singular: eu ademenii.
impotriva celor care vroiau sa le ademeneasca
Fie voiau (de la verbul "a voi"), fie vreau (de la verbul "a vrea").
Capitolul 2
cu parti de graffiti pe ele datorita rebelilor din sat
Daca folosesti prepozitia "datorita", atunci consideri ca rezultatul este unul pozitiv. Daca nu-l vrei pozitiv, poti folosi "din cauza".
M-am departat de gramada de copiii si m-am dus la ea, luandu-i mana si sarutandu-i-o.
Gramada de copii. E doar plural, n-ai de ce sa-l articulezi.
Promit ca va i-au maine. Ba chiar si mai bine, o sa va i-au cu mine
Iau, fara cratima in ambele parti. Vine de la verbul "a lua".
El, cel care ma facu sa vreau sa ma schimb, ma facu sa visez, ca mai apoi sa imi calce visele in picioare
Perfectul simplu nu prea merge aici. Nu prea - deloc, adica.
Capitolul 3
Am putut sa-i vad ochii albastrii
Ochii albastri (un singur i). "Ochii" e deja articulat; scriind "ochii albastrii" e ca si cand ai scrie "papagalii zgomotosii" in loc de "papagalii zgomotosi" / "ciocolatelele micutele" in loc de "ciocolatelele micute" / "ardeii iutii" in loc de "ardeii iuti" / "tipele inaltele" in loc de "tipele inalte". Um, cred ca ai prins ideea.
Avea buzele subtirii si roze, arcuite intr-un zambet inocent.
Buzele subtiri (un singur i). + Buzele roz. "Roz" e adjectiv invariabil, adica ramane "roz" indiferent pe unde-l pui: floare roz, flori roz, fluture roz, fluturi roz.
Capitolul 4
si eu, si prietenul meu Andrei luptasem si tinuram piept cu o ambitie absurda reformei comunismului
Luptaseram si tinuseram. "Luptasem" e forma de mai mult ca perfect pentru persoana I singular (eu luptasem), or tipul nu-i singur. "Tinuram" e forma de perfect simplu pentru persoana I plural: noi tinuram (acum putin timp), tie-ti trebuie mai mult ca perfect.
Atunci cand presedintele fusese impuscat, sarisem unul in bratele celuilalt, cantam, radeam, tipam...
Sariseram. "Sarisem" e la timpul mai mult ca perfect, persoana I singular (eu sarisem), ai nevoie de plural (noi sariseram).
Perfectul simplu se formeaza de la radical cu un sufix si doua terminatii, iar mai mult ca perfectul cu doua sufixe si doua terminatii. La mai mult ca perfect, sufixul pe care nu-l folosesti la perfect simplu e -se-, altfel spus: daca-ti vrei verbul la mai mult ca perfect, asteapta-te sa ai un "se" mai pe la sfarsitul lui, daca vrei perfect simplu, asteapta-te sa n-ai.
incat sa ii intreaca pe fii lor?
Fiii (e articulat). Pluralul lui "fiu" este "fii" (doi i), daca ii adaugi articol hotarat (alt i) te alegi cu trei i.
Capitolul 5 + Capitolul 6
el v-a crede in continuare ca sunt doar fiul unui bogatas
Va crede. E viitor. Se scrie cu cratima atunci cand poti adauga (fara a schimba sensul propozitiei) voua / dumneavoastra / pe voi / pe dumneavoastra.
tonul sau devenii unul disperat
Deveni. La perfect simplu, persoana a III-a singular (el, tonul) are un singur i.
Cuvinte scrise gresit:
ar fi fost o injura la adresa firii umane. - injurie
defapt mai degraba ele pe mine - de fapt
Victimile erau femeile din inalta societate. - victimele (de la pluralul "victime" + articolul hotarat "le")
A fost in stare sa-si lasa propiul copil - propriul
Deabea imi stapaneam corpul, sa nu sara pe el. - de abia
sa imi strapunga si ultimile sentimente pentru el. - ultimele
cu ochii nergii ca taciunea - taciunele
buzele intre deschise care ma provocau - intredeschise
Ma privi umpic - un pic
Chestii generale:
- ai greseli de tastare (din moment ce stii ca punctele de suspensie sunt "...", trei adica, iau si asta tot ca greseala de tastare). Ai putea sa recitesti inainte sa postezi si sa corectezi.
- de obicei, in texte ca asta, cifrele se scriu cu litere
- dupa ce-ti vorbeste personajul, daca continua ca narator, iti trebuie virgula + daca dupa ce un alt personaj spune ceva (ceva la sfarsitul caruia ai pune punct), vrei sa continui ca narator, nu se pune punct, ci virgula
- ai destul de multe virgule care nu sunt necesare si fie ingreuneaza citirea, fie schimba (subtil, totusi) sensul a ceea ce voiai sa spui (de exemplu, diferenta dintre atributiva explicativa si cea determinativa). Pe ici pe colo mai si lipsesc virgule.
- ai repetitii suparatoare
- uneori cam scartaie logica
Spor la scris!
Capitolul 1
Copii sunt foarte neastamparati + Copii iti duc dorul
Copiii, in ambele cazuri. Nu sunt niste copii oarecare, stie exact despre cine vorbeste, deci ai nevoie de articol hotarat.
la vedere, pentru ai raspunde cat mai repede fiintei mult iubite
A-i raspunde. Vine de la "a ii raspunde (ei)".
"Munca" mea consta in a ademenii femei spre cabaret
A ademeni (un singur i). E infinitiv. + Are doi i doar la perfect simplu, persoana I singular: eu ademenii.
impotriva celor care vroiau sa le ademeneasca
Fie voiau (de la verbul "a voi"), fie vreau (de la verbul "a vrea").
Capitolul 2
cu parti de graffiti pe ele datorita rebelilor din sat
Daca folosesti prepozitia "datorita", atunci consideri ca rezultatul este unul pozitiv. Daca nu-l vrei pozitiv, poti folosi "din cauza".
M-am departat de gramada de copiii si m-am dus la ea, luandu-i mana si sarutandu-i-o.
Gramada de copii. E doar plural, n-ai de ce sa-l articulezi.
Promit ca va i-au maine. Ba chiar si mai bine, o sa va i-au cu mine
Iau, fara cratima in ambele parti. Vine de la verbul "a lua".
El, cel care ma facu sa vreau sa ma schimb, ma facu sa visez, ca mai apoi sa imi calce visele in picioare
Perfectul simplu nu prea merge aici. Nu prea - deloc, adica.
Capitolul 3
Am putut sa-i vad ochii albastrii
Ochii albastri (un singur i). "Ochii" e deja articulat; scriind "ochii albastrii" e ca si cand ai scrie "papagalii zgomotosii" in loc de "papagalii zgomotosi" / "ciocolatelele micutele" in loc de "ciocolatelele micute" / "ardeii iutii" in loc de "ardeii iuti" / "tipele inaltele" in loc de "tipele inalte". Um, cred ca ai prins ideea.
Avea buzele subtirii si roze, arcuite intr-un zambet inocent.
Buzele subtiri (un singur i). + Buzele roz. "Roz" e adjectiv invariabil, adica ramane "roz" indiferent pe unde-l pui: floare roz, flori roz, fluture roz, fluturi roz.
Capitolul 4
si eu, si prietenul meu Andrei luptasem si tinuram piept cu o ambitie absurda reformei comunismului
Luptaseram si tinuseram. "Luptasem" e forma de mai mult ca perfect pentru persoana I singular (eu luptasem), or tipul nu-i singur. "Tinuram" e forma de perfect simplu pentru persoana I plural: noi tinuram (acum putin timp), tie-ti trebuie mai mult ca perfect.
Atunci cand presedintele fusese impuscat, sarisem unul in bratele celuilalt, cantam, radeam, tipam...
Sariseram. "Sarisem" e la timpul mai mult ca perfect, persoana I singular (eu sarisem), ai nevoie de plural (noi sariseram).
Perfectul simplu se formeaza de la radical cu un sufix si doua terminatii, iar mai mult ca perfectul cu doua sufixe si doua terminatii. La mai mult ca perfect, sufixul pe care nu-l folosesti la perfect simplu e -se-, altfel spus: daca-ti vrei verbul la mai mult ca perfect, asteapta-te sa ai un "se" mai pe la sfarsitul lui, daca vrei perfect simplu, asteapta-te sa n-ai.
incat sa ii intreaca pe fii lor?
Fiii (e articulat). Pluralul lui "fiu" este "fii" (doi i), daca ii adaugi articol hotarat (alt i) te alegi cu trei i.
Capitolul 5 + Capitolul 6
el v-a crede in continuare ca sunt doar fiul unui bogatas
Va crede. E viitor. Se scrie cu cratima atunci cand poti adauga (fara a schimba sensul propozitiei) voua / dumneavoastra / pe voi / pe dumneavoastra.
tonul sau devenii unul disperat
Deveni. La perfect simplu, persoana a III-a singular (el, tonul) are un singur i.
Cuvinte scrise gresit:
ar fi fost o injura la adresa firii umane. - injurie
defapt mai degraba ele pe mine - de fapt
Victimile erau femeile din inalta societate. - victimele (de la pluralul "victime" + articolul hotarat "le")
A fost in stare sa-si lasa propiul copil - propriul
Deabea imi stapaneam corpul, sa nu sara pe el. - de abia
sa imi strapunga si ultimile sentimente pentru el. - ultimele
cu ochii nergii ca taciunea - taciunele
buzele intre deschise care ma provocau - intredeschise
Ma privi umpic - un pic
Chestii generale:
- ai greseli de tastare (din moment ce stii ca punctele de suspensie sunt "...", trei adica, iau si asta tot ca greseala de tastare). Ai putea sa recitesti inainte sa postezi si sa corectezi.
- de obicei, in texte ca asta, cifrele se scriu cu litere
- dupa ce-ti vorbeste personajul, daca continua ca narator, iti trebuie virgula + daca dupa ce un alt personaj spune ceva (ceva la sfarsitul caruia ai pune punct), vrei sa continui ca narator, nu se pune punct, ci virgula
- ai destul de multe virgule care nu sunt necesare si fie ingreuneaza citirea, fie schimba (subtil, totusi) sensul a ceea ce voiai sa spui (de exemplu, diferenta dintre atributiva explicativa si cea determinativa). Pe ici pe colo mai si lipsesc virgule.
- ai repetitii suparatoare
- uneori cam scartaie logica
Spor la scris!