Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

O luna

#1
Actiunea se petrece in anul 1340 si are ca principal subiect Moartea Neagra, ciuma. Acesta poveste nu va respecta firul istoric. Am ales ca intamplarea sa se petreaca in orasul Zagreb, pe vremea aceea fiind un stat de sine statator, situat in partea central estice a Europei aproapre de Peninsula Italica.
As dori o critica constructiva, stiu ca am greseli, dar cu ajutorul vostru vor disparea As dori in special sa va uitati la virgule si sa-mi spuneti daca sunt puse corect

-Nu trecu decat o luna. O luna, atat a trebuit ca firavul sentiment de siguranta sa dispara. Trist ca vorbele sunt negre, trist ca timpul ne afecteaza, trist ca sangele vrea sange. Moarte, Moarte! Zidurile ce falnic inconjoara orasul, eternii ostasi de piatra ce dusmanii ii razbat. Degeaba, degeaba. Moartea, moartea umbla in oras, te asteapta zambitoare, dupa o zi de munca grea , fie nobil sau sarac. Moartea umbla, moartea zboara, poti s-o vezi sau sa orbesti, ea este si nu este. Orasul! Orasul e pustiu!
*Theodor Meri, sfetnic


Capitolul 1: Speranta vine de la Roma

Drumul vechi si prafuit, batut de-atata amar de vreme, se serpuie usor pe langa cele cateva asezari omenesti rasfirate. Nu cu mult timp in urma zona aceasta era mult mai activa si lumea isi vedea de activitatile normale. Dar, brusc oamenii au inceput sa moara fara motiv. Bineinteles ca de cand e pamantul asta oamenii au murit, la razboi, din cauza bauturii, batranetea si alte motive nenumarate. Insa, aceasta moarte a lovit brusc si in numar mare, bagandu-le oamenilor frica-n oase. Locuitorii orasului luxuriant Zagreb au inceput sa creada ca au fost blestemati , incepand sa execute asa zisele vrajitoare si persoane dubioase, dar neavand rezultate. La un moment dat au inceput sa creada ca orasul este victima unor atacuri demonice, drept urmare au devenit mai evlaviosi. Pentru cateva zile oamenii au crezut ca au rezolvat problema, insa mortile dubioase au reaparut facand primele victime printre preoti si enoriasi. Multi oamenii au inceput sa se imbolnaveasca de febra, zacand la pat cateva zile si murind in chinuri. Nobilimea vazand ce se intampla au strans o suma mare de galbeni si au cerut ajutor la Roma. Dupa doua saptamanii dezazstruoase pentru oras si imprejurimi, trimisii Romei au ajuns. Pe portile orasului au patruns calare mai multe siluete umane, fiind imbracati foarte ciudat. Purtau un halat lung cu gluga, de culoare gri, iar pe fata aveau o masca asemanatoare unui cap de pasare. Calaretii, trei zeci la numar, au inaintat pe strada fiind socati de cele vazute. Muribunzii urlau de durere, se zareau cadavre in putrefactie cu umflaturi violete de puroi si pline de muste, iar oamenii mirositori, imbracati in haine jegoase implorau dupa ajutor. Parand nepasatori, din cauza mastilor, ei inainteaza prin orasul de-odata reinviat pana ajung la palatul din Zagreb. Palatul era ferecat, fiind complet izolat de restul orasului, aceasta fiind metoda disperata luata de conducere pentru a se apara impotriva mortii.
- Doamne, ce se intampla aici? Luciano ! Ce orori ! Ce o sa facem? graieste un calaret din fata sirului
- Atatea cadavre si atata suferinta. Of Antonio, mie teama ca am ajuns prea tarziu. Dar, am venit aici cu o misiune si trebuie sa o ducem la capat. raspunde barbatul numit Luciano
Coborand de pe cal, Luciano isi da ciocul de la masca jos si isi vara mana intr-un saculet atarnat de centura. Cu o miscare rapida scoate niste frunze cu un miros puternic placut, le duce la nas inspirand adanc pe fata aparandu-i un zambet. Cu atentie, din cioc scoate alte frunze, mototolite si deja folosite. Cu o miscare delicata le arunca pe jos, iar imediat ciocul este din nou plin cu frunze. Se pare ca aceste costume ciudate nu sunt doar de dragul modei, halatul lung are rolul de a proteja pielea, iar cu ajutorul masti si plantelor aromatizate se protejeaza de mirosurile insuportabile. Luciano inmaneaza hamul calului unui "om acvila" si se indreapta cu pasi moderati spre zidul palatului, punandu-si masca pe fata. Se aproprie de zidul palatului si urca cateva scari, pana ajunge in dreptul unei poarte masive. El fixeaza cu privirea poarta si se uita atent la desenele de pe ea. In fierul masiv al portii era ilustrata scurta poveste a orasului, momentul de glorie al lui. Luciano arunca cateva priviri rapide, incercand sa desluseasca totul in ordinea corecta. Revenind din nou cu picioarele pe pamant, printre cei vii sau cel putin printre muribunzi si cadavre, el incepe sa bata in poarta si sa strige.
- Deschideti ! Deschideti ! Am venit de la Roma ca raspuns al cererii voastre ! Deschideti!

#2
"Drumul vechi si prafuit, batut de-atata amar de vreme, se serpuie usor" - fara "se"
"era mult mai activa si lumea isi vedea de activitatile normale" - incearca sa eviti repetitile in aceeasi fraza
"Dar, brusc oamenii au inceput sa moara fara motiv." - fara virgula in acest caz
"Insa, aceasta moarte a lovit brusc" - nu se pune virgula dupa conjunctia "insa"
"asa zisele" - "asa-zisele"
"Nobilimea vazand ce se intampla au strans o suma mare de galbeni si au cerut ajutor la Roma." - Nobilimea (virgula) vazand ce se intampla (virgula) a strans o suma mare de galbeni si a cerut ajutor la Roma.
"trei zeci la numar" - "treizeci"
"au inaintat pe strada fiind socati de cele vazute" - au inaintat pe strada (virgula) fiind socati de cele vazute; orice fel de constructie care cuprinde un verb la gerunziu trebuie despartita prin virgula de restul propozitiei
"Of Antonio, mie teama ca am ajuns prea tarziu" - Of (virgula) Antonio, mi-e teama ca am ajuns prea tarziu
"Dar, am venit aici cu o misiune" - fara virgula
"le duce la nas inspirand adanc pe fata aparandu-i un zambet" - le duce la nas (virgula) inspirand adanc (virgula) pe fata aparandu-i un zambet
"in dreptul unei poarte masive" - in dreptul unei porti masive
Also, ai grija cum jonglezi cu timpurile verbale, cum sari de la trecut la prezent si inapoi ca nu suna deloc bine.

Subiectul pare interesant. Oau, anul 1340, that requires some research - indrazneata miscare (asta venind din partea cuiva complet neobisnuit cu incadrare in timp si spatiu in povesti). Mi se pare un subiect foarte complex cel adoptat de tine. Sunt chiar curioasa, ce te-a facut sa vrei a scrie despre ciuma ca subiect principal? Ce te-a facut sa alegi Zagreb-ul ca loc al actiunii tale?
E prea scurt fragmentul ca sa ma pot pronunta prea clar... either way, it kinda grew on me. Apreciez faptul ca limbajul pare sa se potriveasca acelei perioade din timp si nu e plin de neologisme sau expresii colocviale actuale. Sunt curioasa cum vei continua si incotro se indreapta povestea asa ca... spor la scris in continuare! Also, o recomandare ar fi sa incerci sa te obisnuiesti sa folosesti diacriticele in poveste.
[Imagine: 1CGzWYg.png?1]
Thank you, Geesushi! ^-^
"these are the days that must happen to you"




Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)