North and South
Atentie! Poate contine spoilere.
North and South sau, in romana, Nord si Sud, este o ecranizare BBC in patru episoade a cate o ora fiecare a frumoasei povesti cu acelasi nume, scrisa de Elizabeth Gaskell (1810-1865). Autoarea a fost cunoscuta in era victoriana in Anglia, era in care si-a dus toata existenta, pentru scrierile sale. Nord si Sud este in esenta un roman industrial, abordand aspectele economice ale vremii, aducandu-se si conturandu-se in viziunea privitorului si cele sociale, fapt care o incadreaza si astfel.
Povestea propriu-zisa este introdusa publicului prin mutarea neasteptata, fortata chiar, a lui Margaret Hale, care pleaca impreuna cu familia sa din sudul Angliei si se stabileste in nord, in orasul industrial Milton. Din nefericire, odata ajunsa acolo, Margaret se dovedeste a fi martora schimbarilor economice care au loc intr-un mod brutal si marcant, fapt datorat revolutiei industriale in plina desfasurare. Hale devine sensibila la tratamentul dur pe care stapanii fabricilor de bumbac il ofera muncitorilor, si se amesteca, discret, in rutina industriala, unde il intalneste pe un faimos astfel de proprietar, John Thornton. Acesta detine o fabrica de bumbac, aflandu-se printre greii acestei afaceri prospere. Tanarul este sprijinit in permanenta de mama sa ajunsa la a doua varsta, cu care se sfatuieste si se ajuta mereu. Serialul confera privitorului detalii despre trecutul lui John, acesta nefiind tocmai unul placut. Suntem informati cum ca Thornton a fost nevoit sa se zbata pentru a-si scapa familia de saracie inca de mic, roadele acestui gest vazandu-se in prezentul actiunii propriu-zise.
In linii mari, Hale descopera ca atitudinea si actiunile lui John Thornton nu sunt diferite fata de acele specifice restului propriearilor de fabrici, fiind extrem de dezamagita. Muncitorii, nemultumiti de conditiile de lucru, de salarii si de sanatatea lor care este in permanenta pusa in pericol din cauza pufului de bumbac pe care ajung sa-l inhaleze in plamani si sa moara, se revolta. Margaret intervine si este ranita, iar Thornton, care dezvolta o pasiune pentru Hale, devine si mai furios, iar lucrurile o iau la vale si mai tare in ceea ce priveste relatia dintre stapan si lucratori.
Povestea decurge in acelasi mod, punandu-se un accent pe relatia dintre John si Margaret care, desi nu este exteriorizata, pe plan spiritual infloreste surprinzator, ajungand sa se manifeste spre sfarsitul serialului-film. Se mai ivesc si alte intamplari care rastoarna situatia, mentinand privitorul in suspans. N-am sa ofer mai multe detalii, va invit sa vedeti singuri serialul si sa va convingeti de frumusetea lui. L-am urmarit cu toata placerea si-l gasesc ca fiind una dintre cele mai reusite si frumoase productii BBC, alaturi de Cranford, Tess d'Urberviile, Jane Eyre, Birdsong si multe altele. Vi-l recomand cu toata caldura, mai ales daca si voi sunteti in febra aceasta „a trecutului”.
Trailer: