22-08-2010, 02:20 PM
Am intitulat topicul Lucrări neterminate pentru că aceste lucrări nu sunt terminate, nu au o finalitate.
Aştept consideraţii şi păreri pe marginea textelor postate.
Primul text : - Este mai vechi, in semnsul ca dateaza de cand aveam calculatorul (PC-ul personal).
Nu am de gând să plictisesc cititorul vorbind despre locul naşterii mele sau despre locul în care m-am stabilit şi unde locuiesc şi în prezent. De ce ? Pentru că aş umple pagini întregi fără rost. Am să mă „întorc†în timp ca să vă povestesc cum am ajuns eu să locuiesc în Maroc şi să fiu o femeie realizată. Totul a început în urmă cu mulţi ani...
~~~ În urmă cu mulţi ani ~~~
M-am născut într-o familie mică, adică am avut un frate şi o soră mai mare. Eu eram mezina familiei. Cei din familia mea erau englezi.
Aveau rădăcini bine înfipte în Anglia. Au avut de-alungul vremii mai multe meserii, dar s-au făcut cunoscuţi ca bijutieri. Renumele şi l-au câştigat în urma faptului că erau printre puţinii bijutieri care foloseau pietre autentice şi aur la bijuteriile lor.
Nu s-au abătut niciodată de la aceste două calităţi ale bijuteriilor : aurul şi pietrele preţioase autentice. Astfel, numele Carrington a devenit repede cunoscut, iar Carrington’s Jewells a devenit un brand renumit.
Dar să revenim la mine. Am venit pe lume într-o zi din luna lui florar. Nu vă spun nici data, nici anul naşterii, pentru că nu sunt aşa de importante. Când părinţii m-au botezat, mi-au zis Alexis. Nu ştiu nici acum de ce au ales acest nume,,,
Când am împlinit doi ani, părinţii mei au plecat într-o călătorie lungă, prin lume. Erau aventurieri şi nici că s-au mai întors din călătoria aceea. Ce s-a întâmplat cu ei, nimeni nu a ştiut vreodată. Am rămas împreună cu bunicii. Fiind oameni destul de înstăriţi, i-au dat pe fratele şi sora mea mai mare la o şcoală cu internat pentru a li se da educaţie şi m-au păstrat pe mine pe lângă ei.
Anii au trecut şi ajusesem la vârsta de 11 ani, vârstă la care bunicul a rămas singur. Între el şi bunica a fost o dragoste cum rar se găseşte şi din cauza lipsei ei, el a căzut în patima băuturii. Pentru a face rost de băutura de care avea nevoie, el juca deseori poker.
Îmi amintesc şi acum ziua aceea fatidică...
~~~ ÃŽntr-un salon privat de poker ~~~
Aşa cum am mai spus, aveam 11 ani. Bunicul, mai treaz ca niciodată, a luat toată argintăria din casa unde locuiam şi m-a luat de mână. Nu vroia să mă lase singură în casă, căci servitori nu mai aveam. S-a dus la o casă de amanet şi şi-a amanetat toată argintăria. Nu înţeleg nici acum de ce a făcut asta. Se presupunea că familia Carrington era bogată, că numele nostru era un brand în lumea bijuteriilor...
Cu banii luaţi de pe obiectele vândute, bunicul a intrat într-un salon privat, unde se juca poker. Eram îmbrăcată cu o rochiţă albastră ce avea mici flori albe pe ea. Părul mi-era strâns la spate într-o coadă...
Am intrat în salonul acela privat...
Un fum gros, provenind de la pipele şi trabucurile scumpe ce se fumau în acel salon, mai că acoperea încăperea. Tot fumul acela părea o ceaţă deasă, iar eu am început să tuşesc.
─ Domnişoară dragă, ai grijă să nu tuşeşti şi să stai lângă mine la masa de joc. Să nu cumva să pleci, că te culci nemâncată diseară. Ai înţeles ? îmi spunea bunicul.
─ Da, bunicule, am înţeles, i-am răspuns eu.
L-am văzut aşezându-se la o masă de joc. După pungile de catifea, care erau foarte umflate şi care erau puse pe masa aceea rotundă lângă fiecare jucător, am presupus că bunicul se aşezase la o masă unde erau oameni bogaţi. A început să joace cărţi. Un timp, destul de îndelungat, bunicul câştiga rundă după rundă şi era foarte vesel, pentru că ştia că : banii mulţi aduceau multă băutură. Şi nu orice fel de băutură, ci numai din aceea rafinată şi foarte tare...
Dar norocul bunicului avea să se schimbe în momentul în care unul din jucători s-a retras şi la masă s-a aşezat un om misterios. După îmbrăcăminte, bunicul mi-a spus că era arab. Probabil vre-un afacerist, bogătaş, ceva...
S-a aşezat la masă, şi-a pus pungile pline de bani pe masă şi a început sâ joace. Bunicul nu a mai fost atât de norocos... A început să piardă rundă după rundă. Crezându-se norocos, la unul din rânduri, bunicul a făcut ceva neaşteptat.
─ Pun casa în care locuiesc în joc şi singurul magazin de bijutarii pe care-l deţin, a spus el.
─ Pariul se acceptă, a răspuns omul misterios.
Bunicul a pierdut. A dat să se ridice de la masă, dar...
─ Baronul Carrington pleacă aşa de repede de la masa de joc ? a întrebat misteriosul bărbat.
─ Ce doreşti de la mine, Omar ? a întrebat bunicul.
─ Încă o rundă. Nu-mi spune că o să rezişti fără băutura ta preţioasă.
─ Va trebui să rezist. Nu mai am nimic de licitat.
─ Ba da, mai ai.
─ Ce anume ? l-a întrebat bunicul mirat.
─ Copila de lângă tine. Nu e cine ştie ce frumuseţe, dar poate deveni. În plus, ochii ei violeţi sunt de-a dreptul fascinanţi, a spus cel care se numea Omar.
N-am uitat nici acum expresia bunicului meu de-atunci. A vrut să se răstească la arabul acela care îndrăznea să-i facă o asemenea propunere, să se repeadă la el, dar dorinţa de a bea ceva a învins raţiunea. I s-a adus băutură, plătită evident de arab şi bunicul a mai jucat încă o rundă.
A pierdut. S-a ridicat de la masă şi a zis :
─ Să ai grijă de ea. Am învăţat-o să scrie şi să citescă. I-am dat pe fraţii ei la şcoală şi am ţinut-o lângă mine, ca să-mi ţină de urât, dar mai bine o dădeam şi pe ea. Ar fi avut poate o altfel de viaţă...
De atunci, nu l-am mai văzut pe bunicul. Omar m-a luat de mână şi m-a purtat pe nişte străzi necunoscute mie. Nu aveam cum să le cunosc, pentru că universul meu era casa unde locuiam cu bunicul. Exteriorul a însemnat pentru mine acel salon privat, iar contactul cu lumea ceea ce am văzut la masa de poker. Nu-i prea grozav nu ?
Am intrat împreună cu Omar într-un magazin, unde el a vorbit cu o femeie de-acolo. Femeia m-a privit şi mi-a dat două rochii cenuşii ca să le probez. Mi-au venit bine şi el a fost mulţumit. Mi le-a cumpărat şi mi-a zis să mă schimb într-una din ele. Rochia mea albastră a aruncat-o.
De la acel magazin, am plecat cu o trăsură la aeroport. Ne-am urcat într-o trasura şi duşi am fost.
Nu-mi amintesc prea bine prin ce mijloace de transport ajuns în Maroc, pentru ca m-a adormit, ca sa nu-l deranjez. In Maroc, m-a purtat pe nişte străduţe înguste, unde mirosul mirodeniilor, al cafelei, m-a învăluit.
Zgomotul provenea de la ibricele ce se ciocneau unul de altul, de la oamenii care se tocmeau de zor. Era o lume pestriţă, unde găseai aproape tot ce-ţi doreai. Am ajuns la o casă, unde el s-a oprit şi a intrat. O femeie l-a întâmpinat şi au vorbit în limba lor.
Ce-au vorbit ei nu am ştiut pe-atunci, dar el a plecat, iar femeia aceea m-a luat de mână şi m-a „azvârlit†aproape într-o cameră spunându-mi :
─ Asta va fi camera ta de-acum încolo. O să-ţi aducă cineva de mâncare. Nu te plângi de prea puţină mâncare niciodată, nu-mi ieşi din cuvânt cu nimic, vei ajuta la bucătărie şi la treburile casei. Ai înţeles ? m-a întrebat ea în engleză.
Am dat din cap speriată şi am rămas singură în camera aceea. Din acea zi, am devenit servitoarea acelei femei, pe care am aflat că o chema Amina. În mod paradoxal, domnilor, am devenit o cenuşăreasă. De-a lungul anilor ce s-au scurs, nu am auzit de la stăpâna mea o singură vorbă bună. Mă obişnuisem cu toanele ei şi nu-i ieşeam din cuvânt. Găseam mereu o modalitate ca să n-o supăr, pentru că observasem eu că dacă-i ieşeai din cuvânt nu te aştepta altceva decât nişte lovituri zdravene de bici. Am primit şi eu câteva...
Deşi fusesem botezată, deşi eram creştină, a trebuit să mă convertesc la religia lor. Cineva acolo sus a avut grijă şi de mine... În casa aceea am dat de o femeie cu inimă mare. Era generoasă. Mi-a povestit că întâplările vieţii au adus-o acolo. De la ea am învăţat multe lucruri. Mi-a fost ca un dascăl. Tot ea mi-a procurat cărţi pe care le citeam. Din cărţi am aflat multe lucruri. Ele erau „prietenii†mei.
Anii au trecut şi am ajuns la vârsta de 21 de ani. Nu mai eram deloc o copilă şi în ciuda faptului că umblam îmbrăcată în rochii cenuşii şi eram mai mereu murdară pe faţă, fetele Aminei au constatat că eram mai frumoasă decât ele. Au prins ură şi invidie pe mine şi mă puneau la cele mai ciudate munci.
Asta a durat până în ziua în care a venit el...
Numele lui era Said. Acest Said, care a intrat într-o zi în casa unde eu făceam treabă, părea un om bogat. Era însoţit de o femeie pe nume Samira, pe care el o recomanda drept „soţia†lui. Când a intrat în casa Aminei, cei doi păreau că se cunosc de multă vreme. Amina era fericită când el a spus că rămâne la masa de prânz.
Din cauza acestui Said s-a făcut mare zarvă în casă. Bucătarii se străduiau să facă cele mai bune sau mai sofisticate bucate. În general, servitorii din casa aceea forfoteau în colo şi-n coace. M-am dus în cămăruţa mea, pentru că nu vroiam să încurc lumea şi am stat acolo o vreme.
După un timp, uşa s-a deschis şi cineva mi-a spus că Jade, una din fetele Aminei, vroia să mă vadă pentru a-mi cere ceva. M-am dus degrabă în camera unde se servea masa şi m-am oprit în dreptul lui Jade.
─ Jasmin, du-te degrabă şi adu-mi un suc proaspăt de la bucătărie, a spus Jade.
Îmi puseseră numele de Jasmin, pentru că-mi plăcea iasomia, floare destul de rară acolo şi foarte preţioasă. M-am dus la bucătărie, cerând suc proaspăt pentru Jade. Bucătarii, ce-i ştiau preferinţele, mi-au dat sucul şi am plecat să i-l duc. Nu ştiu cum, m-am împiedicat, înainte să i-l dau şi i-am murdărit rochia.
─ Neîndemânatico ! s-a enervat Jade. Uite ce-ai făcut cu rochia mea !
A ridicat o mână, gata să mă pleznească, dar...
─ Stai pe loc, a zis Said.
─ Ce este Said ? Doar nu te preocupă soarta unei servitoare, a spus Amina.
─ Am fost educat să tratez oamenii ca pe egali, indiferent ce sunt aceştia. În plus, fă-mi un hatâr. Spune-mi cât ceri pe Jasmin. O vreau pentru mine.
Când am auzit că cineva vrea să dea bani pentru a mă avea, m-am simţit pierdută. Cine ştie ce mai urma să păţesc cu acest Said...
─ Să zicem că vreau 700 $ (USD) pe ea, a spus Amina.
─ O să ţi-i dau în aur, a răspuns Said.
L-am văzut că scoate o pungă plină cu monezi de aur şi i-o întinde Aminei. S-a ridicat de la masă şi mi-a zis :
─ Urmează-mă, Jasmin.
L-am urmat. Ce era să fac ? M-a purtat pe nişte străduţe întortochiate din Maroc şi s-a oprit în dreptul unor porţi mari. A bătut şi i s-a deschis.
Toată lumea făcea plecăciuni în faţa lui. Mă ţineam aproape de el, pentru ca nu cumva să rămân în urmă. Când am intrat într-o curte, am văzut mulţi pomi care făceau umbră. O fântână era în mijlocul curţii, iar casa era impunătoare.
Nu pot să vă descriu în amănunt ceea ce-au văzut ochii mei, dar mă simţeam de parcă ajunsesem în Rai. Mi-a făcut semn să-l urmez în continuare şi am întrat în casă. El s-a oprit, i-a făcut un semn femeii de lângă el, aceasta s-a înclinat şi a plecat de lângă el.
Am văzut alţi servitori şi el a chemat-o pe o femeie pe nume Jazira, căreia i-a spus :
─ Uită-te bine la fata asta, a zis arătându-mă. Vreau să te îngrijeşti de ea. Îmbrac-o cu tot ce e mai bun. Vreau ca la masa de seară ea să mi se alăture.
Jazira s-a înclinat, m-a luat de mână şi m-a dus în alte încăperi. Spre ruşinea şi mirarea mea, atunci am învăţat pentru prima dată să vin în contact cu obiectele de igienă personală. M-am lăsat pe mâna servitorilor, care m-au îmbăiat, m-au pieptănat, mi-au aranjat părul, m-au îmbrăcat şi m-au dus în locul unde se lua cina în casa aceea.
Nu mai eram o cenuşăreasă. Devenisem în câteva ore o prinţesă. Cu privirea în pământ, m-am oprit din mers când Jazira mi-a făcut semn.
─ Gata stăpâne. Am făcut tot ce mi-aţi poruncit, a zis ea.
El s-a ridicat de la masă şi mi-a luat bărbia în mâna sa, forţându-mă să-mi ridic capul. M-a privit şi a dat din cap mulţumit.
─ Aşează-te, m-a invitat el.
M-am aşezat acolo unde-mi făcuse semn. Servitorii au venit cu bucatele şi el a făcut alt semn. Puteam începe să mâncăm. Dar cum să mănânc eu domnilor la o masă atât de elegantă, în prezenţa lui Said şi a Samirei, care erau educaţi ?
Nu ştiam să folosesc nimic din ceea ce era pe masă. Nu mai văzusem atâtea bucate înşirate, decât în zilele când la casa Aminei erau petreceri. De unde să încep ?
M-am ridicat stânjenită de la masă şi am zis :
─ Stăpâne, pot să mă duc în locul unde binevoiţi a porunci să stau ? am întrebat politicoasă.
El a făcut un semn şi i-a spus unui servitor ceva. Acesta s-a înclinat şi mi-a făcut semn să-l urmez. M-am înclinat şi eu drept mulţumire, pentru că mă consideram la stăpân şi l-am urmat pe cel ce mă conducea spre locul unde urma să dorm.
L-am văzut că mă duce la etajul casei şi că se opreşte în dreptul unei uşi. O deschide şi-mi face semn să intru. Pătrund înăuntru şi rămân uimită de luxul camerei. Convinsă că cel care mă condusese acolo, greşise destinaţia, dau să mă întorc către el să-i spun ce gândeam, dar îl văd pe Said.
─ Aceasta va fi camera ta. Jazira o să te înveţe tot ce nu ştii. Va veni în curând la tine cu mâncare. Noapte bună, Jasmin.
─ Noapte bună, stăpâne, am spus eu înclinându-mă.
L-am văzut încruntându-se, dar nu a spus nimic. Jazira a venit cu mâncare şi de-atunci am devenit „ucenica†ei...
PS. Stiu. =P~ Am fost intr-o pasa de tip Clona. Am folosit multe nume din serialul acela. :((
Aştept consideraţii şi păreri pe marginea textelor postate.
Primul text : - Este mai vechi, in semnsul ca dateaza de cand aveam calculatorul (PC-ul personal).
Nu am de gând să plictisesc cititorul vorbind despre locul naşterii mele sau despre locul în care m-am stabilit şi unde locuiesc şi în prezent. De ce ? Pentru că aş umple pagini întregi fără rost. Am să mă „întorc†în timp ca să vă povestesc cum am ajuns eu să locuiesc în Maroc şi să fiu o femeie realizată. Totul a început în urmă cu mulţi ani...
~~~ În urmă cu mulţi ani ~~~
M-am născut într-o familie mică, adică am avut un frate şi o soră mai mare. Eu eram mezina familiei. Cei din familia mea erau englezi.
Aveau rădăcini bine înfipte în Anglia. Au avut de-alungul vremii mai multe meserii, dar s-au făcut cunoscuţi ca bijutieri. Renumele şi l-au câştigat în urma faptului că erau printre puţinii bijutieri care foloseau pietre autentice şi aur la bijuteriile lor.
Nu s-au abătut niciodată de la aceste două calităţi ale bijuteriilor : aurul şi pietrele preţioase autentice. Astfel, numele Carrington a devenit repede cunoscut, iar Carrington’s Jewells a devenit un brand renumit.
Dar să revenim la mine. Am venit pe lume într-o zi din luna lui florar. Nu vă spun nici data, nici anul naşterii, pentru că nu sunt aşa de importante. Când părinţii m-au botezat, mi-au zis Alexis. Nu ştiu nici acum de ce au ales acest nume,,,
Când am împlinit doi ani, părinţii mei au plecat într-o călătorie lungă, prin lume. Erau aventurieri şi nici că s-au mai întors din călătoria aceea. Ce s-a întâmplat cu ei, nimeni nu a ştiut vreodată. Am rămas împreună cu bunicii. Fiind oameni destul de înstăriţi, i-au dat pe fratele şi sora mea mai mare la o şcoală cu internat pentru a li se da educaţie şi m-au păstrat pe mine pe lângă ei.
Anii au trecut şi ajusesem la vârsta de 11 ani, vârstă la care bunicul a rămas singur. Între el şi bunica a fost o dragoste cum rar se găseşte şi din cauza lipsei ei, el a căzut în patima băuturii. Pentru a face rost de băutura de care avea nevoie, el juca deseori poker.
Îmi amintesc şi acum ziua aceea fatidică...
~~~ ÃŽntr-un salon privat de poker ~~~
Aşa cum am mai spus, aveam 11 ani. Bunicul, mai treaz ca niciodată, a luat toată argintăria din casa unde locuiam şi m-a luat de mână. Nu vroia să mă lase singură în casă, căci servitori nu mai aveam. S-a dus la o casă de amanet şi şi-a amanetat toată argintăria. Nu înţeleg nici acum de ce a făcut asta. Se presupunea că familia Carrington era bogată, că numele nostru era un brand în lumea bijuteriilor...
Cu banii luaţi de pe obiectele vândute, bunicul a intrat într-un salon privat, unde se juca poker. Eram îmbrăcată cu o rochiţă albastră ce avea mici flori albe pe ea. Părul mi-era strâns la spate într-o coadă...
Am intrat în salonul acela privat...
Un fum gros, provenind de la pipele şi trabucurile scumpe ce se fumau în acel salon, mai că acoperea încăperea. Tot fumul acela părea o ceaţă deasă, iar eu am început să tuşesc.
─ Domnişoară dragă, ai grijă să nu tuşeşti şi să stai lângă mine la masa de joc. Să nu cumva să pleci, că te culci nemâncată diseară. Ai înţeles ? îmi spunea bunicul.
─ Da, bunicule, am înţeles, i-am răspuns eu.
L-am văzut aşezându-se la o masă de joc. După pungile de catifea, care erau foarte umflate şi care erau puse pe masa aceea rotundă lângă fiecare jucător, am presupus că bunicul se aşezase la o masă unde erau oameni bogaţi. A început să joace cărţi. Un timp, destul de îndelungat, bunicul câştiga rundă după rundă şi era foarte vesel, pentru că ştia că : banii mulţi aduceau multă băutură. Şi nu orice fel de băutură, ci numai din aceea rafinată şi foarte tare...
Dar norocul bunicului avea să se schimbe în momentul în care unul din jucători s-a retras şi la masă s-a aşezat un om misterios. După îmbrăcăminte, bunicul mi-a spus că era arab. Probabil vre-un afacerist, bogătaş, ceva...
S-a aşezat la masă, şi-a pus pungile pline de bani pe masă şi a început sâ joace. Bunicul nu a mai fost atât de norocos... A început să piardă rundă după rundă. Crezându-se norocos, la unul din rânduri, bunicul a făcut ceva neaşteptat.
─ Pun casa în care locuiesc în joc şi singurul magazin de bijutarii pe care-l deţin, a spus el.
─ Pariul se acceptă, a răspuns omul misterios.
Bunicul a pierdut. A dat să se ridice de la masă, dar...
─ Baronul Carrington pleacă aşa de repede de la masa de joc ? a întrebat misteriosul bărbat.
─ Ce doreşti de la mine, Omar ? a întrebat bunicul.
─ Încă o rundă. Nu-mi spune că o să rezişti fără băutura ta preţioasă.
─ Va trebui să rezist. Nu mai am nimic de licitat.
─ Ba da, mai ai.
─ Ce anume ? l-a întrebat bunicul mirat.
─ Copila de lângă tine. Nu e cine ştie ce frumuseţe, dar poate deveni. În plus, ochii ei violeţi sunt de-a dreptul fascinanţi, a spus cel care se numea Omar.
N-am uitat nici acum expresia bunicului meu de-atunci. A vrut să se răstească la arabul acela care îndrăznea să-i facă o asemenea propunere, să se repeadă la el, dar dorinţa de a bea ceva a învins raţiunea. I s-a adus băutură, plătită evident de arab şi bunicul a mai jucat încă o rundă.
A pierdut. S-a ridicat de la masă şi a zis :
─ Să ai grijă de ea. Am învăţat-o să scrie şi să citescă. I-am dat pe fraţii ei la şcoală şi am ţinut-o lângă mine, ca să-mi ţină de urât, dar mai bine o dădeam şi pe ea. Ar fi avut poate o altfel de viaţă...
De atunci, nu l-am mai văzut pe bunicul. Omar m-a luat de mână şi m-a purtat pe nişte străzi necunoscute mie. Nu aveam cum să le cunosc, pentru că universul meu era casa unde locuiam cu bunicul. Exteriorul a însemnat pentru mine acel salon privat, iar contactul cu lumea ceea ce am văzut la masa de poker. Nu-i prea grozav nu ?
Am intrat împreună cu Omar într-un magazin, unde el a vorbit cu o femeie de-acolo. Femeia m-a privit şi mi-a dat două rochii cenuşii ca să le probez. Mi-au venit bine şi el a fost mulţumit. Mi le-a cumpărat şi mi-a zis să mă schimb într-una din ele. Rochia mea albastră a aruncat-o.
De la acel magazin, am plecat cu o trăsură la aeroport. Ne-am urcat într-o trasura şi duşi am fost.
Nu-mi amintesc prea bine prin ce mijloace de transport ajuns în Maroc, pentru ca m-a adormit, ca sa nu-l deranjez. In Maroc, m-a purtat pe nişte străduţe înguste, unde mirosul mirodeniilor, al cafelei, m-a învăluit.
Zgomotul provenea de la ibricele ce se ciocneau unul de altul, de la oamenii care se tocmeau de zor. Era o lume pestriţă, unde găseai aproape tot ce-ţi doreai. Am ajuns la o casă, unde el s-a oprit şi a intrat. O femeie l-a întâmpinat şi au vorbit în limba lor.
Ce-au vorbit ei nu am ştiut pe-atunci, dar el a plecat, iar femeia aceea m-a luat de mână şi m-a „azvârlit†aproape într-o cameră spunându-mi :
─ Asta va fi camera ta de-acum încolo. O să-ţi aducă cineva de mâncare. Nu te plângi de prea puţină mâncare niciodată, nu-mi ieşi din cuvânt cu nimic, vei ajuta la bucătărie şi la treburile casei. Ai înţeles ? m-a întrebat ea în engleză.
Am dat din cap speriată şi am rămas singură în camera aceea. Din acea zi, am devenit servitoarea acelei femei, pe care am aflat că o chema Amina. În mod paradoxal, domnilor, am devenit o cenuşăreasă. De-a lungul anilor ce s-au scurs, nu am auzit de la stăpâna mea o singură vorbă bună. Mă obişnuisem cu toanele ei şi nu-i ieşeam din cuvânt. Găseam mereu o modalitate ca să n-o supăr, pentru că observasem eu că dacă-i ieşeai din cuvânt nu te aştepta altceva decât nişte lovituri zdravene de bici. Am primit şi eu câteva...
Deşi fusesem botezată, deşi eram creştină, a trebuit să mă convertesc la religia lor. Cineva acolo sus a avut grijă şi de mine... În casa aceea am dat de o femeie cu inimă mare. Era generoasă. Mi-a povestit că întâplările vieţii au adus-o acolo. De la ea am învăţat multe lucruri. Mi-a fost ca un dascăl. Tot ea mi-a procurat cărţi pe care le citeam. Din cărţi am aflat multe lucruri. Ele erau „prietenii†mei.
Anii au trecut şi am ajuns la vârsta de 21 de ani. Nu mai eram deloc o copilă şi în ciuda faptului că umblam îmbrăcată în rochii cenuşii şi eram mai mereu murdară pe faţă, fetele Aminei au constatat că eram mai frumoasă decât ele. Au prins ură şi invidie pe mine şi mă puneau la cele mai ciudate munci.
Asta a durat până în ziua în care a venit el...
Numele lui era Said. Acest Said, care a intrat într-o zi în casa unde eu făceam treabă, părea un om bogat. Era însoţit de o femeie pe nume Samira, pe care el o recomanda drept „soţia†lui. Când a intrat în casa Aminei, cei doi păreau că se cunosc de multă vreme. Amina era fericită când el a spus că rămâne la masa de prânz.
Din cauza acestui Said s-a făcut mare zarvă în casă. Bucătarii se străduiau să facă cele mai bune sau mai sofisticate bucate. În general, servitorii din casa aceea forfoteau în colo şi-n coace. M-am dus în cămăruţa mea, pentru că nu vroiam să încurc lumea şi am stat acolo o vreme.
După un timp, uşa s-a deschis şi cineva mi-a spus că Jade, una din fetele Aminei, vroia să mă vadă pentru a-mi cere ceva. M-am dus degrabă în camera unde se servea masa şi m-am oprit în dreptul lui Jade.
─ Jasmin, du-te degrabă şi adu-mi un suc proaspăt de la bucătărie, a spus Jade.
Îmi puseseră numele de Jasmin, pentru că-mi plăcea iasomia, floare destul de rară acolo şi foarte preţioasă. M-am dus la bucătărie, cerând suc proaspăt pentru Jade. Bucătarii, ce-i ştiau preferinţele, mi-au dat sucul şi am plecat să i-l duc. Nu ştiu cum, m-am împiedicat, înainte să i-l dau şi i-am murdărit rochia.
─ Neîndemânatico ! s-a enervat Jade. Uite ce-ai făcut cu rochia mea !
A ridicat o mână, gata să mă pleznească, dar...
─ Stai pe loc, a zis Said.
─ Ce este Said ? Doar nu te preocupă soarta unei servitoare, a spus Amina.
─ Am fost educat să tratez oamenii ca pe egali, indiferent ce sunt aceştia. În plus, fă-mi un hatâr. Spune-mi cât ceri pe Jasmin. O vreau pentru mine.
Când am auzit că cineva vrea să dea bani pentru a mă avea, m-am simţit pierdută. Cine ştie ce mai urma să păţesc cu acest Said...
─ Să zicem că vreau 700 $ (USD) pe ea, a spus Amina.
─ O să ţi-i dau în aur, a răspuns Said.
L-am văzut că scoate o pungă plină cu monezi de aur şi i-o întinde Aminei. S-a ridicat de la masă şi mi-a zis :
─ Urmează-mă, Jasmin.
L-am urmat. Ce era să fac ? M-a purtat pe nişte străduţe întortochiate din Maroc şi s-a oprit în dreptul unor porţi mari. A bătut şi i s-a deschis.
Toată lumea făcea plecăciuni în faţa lui. Mă ţineam aproape de el, pentru ca nu cumva să rămân în urmă. Când am intrat într-o curte, am văzut mulţi pomi care făceau umbră. O fântână era în mijlocul curţii, iar casa era impunătoare.
Nu pot să vă descriu în amănunt ceea ce-au văzut ochii mei, dar mă simţeam de parcă ajunsesem în Rai. Mi-a făcut semn să-l urmez în continuare şi am întrat în casă. El s-a oprit, i-a făcut un semn femeii de lângă el, aceasta s-a înclinat şi a plecat de lângă el.
Am văzut alţi servitori şi el a chemat-o pe o femeie pe nume Jazira, căreia i-a spus :
─ Uită-te bine la fata asta, a zis arătându-mă. Vreau să te îngrijeşti de ea. Îmbrac-o cu tot ce e mai bun. Vreau ca la masa de seară ea să mi se alăture.
Jazira s-a înclinat, m-a luat de mână şi m-a dus în alte încăperi. Spre ruşinea şi mirarea mea, atunci am învăţat pentru prima dată să vin în contact cu obiectele de igienă personală. M-am lăsat pe mâna servitorilor, care m-au îmbăiat, m-au pieptănat, mi-au aranjat părul, m-au îmbrăcat şi m-au dus în locul unde se lua cina în casa aceea.
Nu mai eram o cenuşăreasă. Devenisem în câteva ore o prinţesă. Cu privirea în pământ, m-am oprit din mers când Jazira mi-a făcut semn.
─ Gata stăpâne. Am făcut tot ce mi-aţi poruncit, a zis ea.
El s-a ridicat de la masă şi mi-a luat bărbia în mâna sa, forţându-mă să-mi ridic capul. M-a privit şi a dat din cap mulţumit.
─ Aşează-te, m-a invitat el.
M-am aşezat acolo unde-mi făcuse semn. Servitorii au venit cu bucatele şi el a făcut alt semn. Puteam începe să mâncăm. Dar cum să mănânc eu domnilor la o masă atât de elegantă, în prezenţa lui Said şi a Samirei, care erau educaţi ?
Nu ştiam să folosesc nimic din ceea ce era pe masă. Nu mai văzusem atâtea bucate înşirate, decât în zilele când la casa Aminei erau petreceri. De unde să încep ?
M-am ridicat stânjenită de la masă şi am zis :
─ Stăpâne, pot să mă duc în locul unde binevoiţi a porunci să stau ? am întrebat politicoasă.
El a făcut un semn şi i-a spus unui servitor ceva. Acesta s-a înclinat şi mi-a făcut semn să-l urmez. M-am înclinat şi eu drept mulţumire, pentru că mă consideram la stăpân şi l-am urmat pe cel ce mă conducea spre locul unde urma să dorm.
L-am văzut că mă duce la etajul casei şi că se opreşte în dreptul unei uşi. O deschide şi-mi face semn să intru. Pătrund înăuntru şi rămân uimită de luxul camerei. Convinsă că cel care mă condusese acolo, greşise destinaţia, dau să mă întorc către el să-i spun ce gândeam, dar îl văd pe Said.
─ Aceasta va fi camera ta. Jazira o să te înveţe tot ce nu ştii. Va veni în curând la tine cu mâncare. Noapte bună, Jasmin.
─ Noapte bună, stăpâne, am spus eu înclinându-mă.
L-am văzut încruntându-se, dar nu a spus nimic. Jazira a venit cu mâncare şi de-atunci am devenit „ucenica†ei...
PS. Stiu. =P~ Am fost intr-o pasa de tip Clona. Am folosit multe nume din serialul acela. :((
Nihil sine Deo - Nimic fara Dumnezeu !