Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Ce ati schimba la sistemul educational romanesc?

Stiu ca va veni ca scuza, dar sunt foarte obosita, asa ca ce va urma s-ar putea sa fie incoerent.

@MajinCloud , o sa iau mai intai ce ai spus la cele propuse de mine.

1. Da, logistic ar fi un cosmar, cel putin in primii 2 ani, iar avantajele sunt mai mult pentru liceele de top, dar o data ce ai picat examenul acela, esti repartizat unde sunt locuri, deci nu ar ramane locuri neocupate, asa am gandit-o eu. Asta zic, sa fie mai mult risc pentru ca elevii sa fie mai motivati, mai realisti.
Oricum, foarte buna ideea cu un examen diferentiat la sfarsit de clasa a 8-a! Uite, la asta nu m-am gandit si consider ca ai dreptate. Momentan se da un examen general rusinos de usor, dar fara a face o diferenta pentru cei care prefera real, uman sau economic.

2. Sunt multe lucruri din comunism negative, cred ca peste 80%, dar doar pentru ca un lucru s-a practicat in comunism nu inseamna neaparat ca el tine de acel regim. Ideea cu treapta este pentru a nu se lenevi elevii si pentru a se obisnui cu presiunea unui examen. Ar fi unul general, din matematica, romana si o materie la alegere specifica profilului ales.

Nu am dat acolo multe detalii deoarece nu voiam sa fac un post prea lung, dar consider ca sunt foarte multe materii inutile in liceu si ar fi bine ca numai in primii doi ani sa fie ceva mai general, iar ultimii doi sa se axeze pe specializare. Asta insemnand maxim 6 materii obligatorii si restul optionale, deci treapta ar reprezenta, imho, si un sfarsit al unei etape scolare. Nu ma refeream sa fie treapta si dupa lucrurile sa mearga ca pana atunci, doar ca nu am mentionat.
Am zis 6 materii obligatorii pentru ca sunt multi nehotarati, iar daca pui mai putine, iar elevul a ales gresit, atunci nu va fi pregatit pentru o eventuala schimbare.

3. Nu stiu ce sa-ti raspund aici, ce ai zis tu nu m-a convins sa renunt la ideea cu BAC pe 3 "trepte", la care nu te-ai referit.

Acum la ce ai scris tu. La 1) si 3) sunt de acord, desi sistemul Bologna are de fapt 3 ani, nu 4. Cel putin asa stiam eu, facultatea mea e pe acest sistem si am doar 3 ani.

La 2) in schimb..sunt si nu sunt de acord cu tine. Adica da, e multa materie inutila, dar nu zic sa nu mai existe, ci sa gaseasca o alta modalitate de prezentare. O prezentare mai pe scurt, fara lectura obligatorie, cu fragmente doar pentru a se intelege cum a "evoluat" literatura romana ca structura, limbaj etc.

In rest, da, da, da! Total de acord cu literatura universala. Desi o mare parte pe care ar aborda-o profesorii de romana ar fi deja abordata la orele de engleza (daca-s facute cum trebuie).

---

Inca niste chestii:
i. Nu sunt de acord cu religia in scoli. Sunt de acord cu materia "istoria religiilor" si aceasta predata doar un an, maxim 2, in clasele primare. Nu cred ca are rost sa argumentez.

ii. Consider ca salariile profesorilor sunt prea mici. Da, stiu, nu sunt bani. Da, stiu, unii rup din meditatii. Da, stiu, unii nu merita. Dar din cauza salariilor mici si a umilintei zilnice nu numai ca cei actuali nu mai sunt motivati, dar nici cei tineri nu se mai gandesc la aceasta profesie, asadar ma gandesc ce se va intampla in 20 de ani cu acest invatamant.
[Imagine: tumblr_mc1u38yB7f1rtr21qo1_500.gif]

Răspunsuri în acest subiect
RE: Ce ati schimba la sistemul educational romanesc? - de Batsy - 14-03-2013, 12:00 AM

Utilizatori care citesc acest subiect:
2 Vizitator(i)