Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Carte de bucate

#1
Prajitura cu branza si ciocolata alba este o prajitura rafinata cu un aspect irezistibil. Pentru ca prajitura cu branza si ciocolata alba este usoara si racoroasa este excelenta pentru un meniu festiv sau pentru sfarsitul de week-end in familie. Aromata si pufoasa aceasta prajitura cu branza si ciocolata alba este o prajitura pe gustul tuturor.

Ingrediente

Pentru aluat:

150 g biscuiti digestivi, sfaramati
50 gr migdale
50 gr unt
1/2 lingurita esenta de migdale

Pentru crema

350 gr ciocolata alba de buna calitate
125 ml frisca lichida sau smantana
700 gr branza de vaci, bine scursa
50 gr zahar cu granulatie fina
4 oua mari
2 linguri Amaretto sau alt lichior cu aroma de migdale

Pentru topping
450 ml smantana
50 gr zahar cu granulatie fina
1/2 lingurita esenta de vanilie sau de migdale
carlionti de ciocolata alba, pentru ornat

Mod de preparare

Se porneste cuptorul cu circa 1o minute inainte de a coace. Se unge cu putin ulei un vas termorezistent mai inalt (sau o forma de copt blatul de tort, cu fundul detasabil);

Se amesteca untul topit cu esenta de migdale, biscuitii si migdalele sfaramate, apoi se pune acest aluat in forma de copt, presand usor cu palmele. Se lasa 1 centimetru liber de la marginea aluatului pana la marginea superioara a formei de copt. Se coace 5 minute in cuptorul preincalzit, apoi se lasa sa se raceasca pe un gratar. Se reduce flacara cuptorului aproape de minimum.

Se topeste ciocolata alba la bain-marie, se adauga frisca lichida, amestecand continuu, apoi se ia vasul de pe foc si se lasa compozitia sa se raceasca;

Separat, se bate branza cu zaharul pana se obtine o crema omogena, se adauga ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare;

Se incorporeaza in compozitia de branza amestecul de frisca si ciocolata, se adauga lichiorul si se toarna crema in forma de copt;

Se aseaza forma pe o tava si se coace prajitura la foc potrivit circa 45-55 minute. Daca observati ca se coloreaza prea repede, mai reduceti flacara. Se scoate forma din cuptor si dati cuptorul la maximum;

Se bate smantana cu zaharul si esenta de vanilie sau de migdale, apoi se toarna cu grija peste prajitura. Se pune din nou prajitura in cuptor 5 minute, apoi se opreste focul si se lasa prajitura sa se raceasca in cuptor, cu usa cuptorului deschisa;

Dupa o ora, cu un cutit cu lama subtire, se dezlipeste prajitura de peretii formei in care s-a copt si se lasa in frigider 2-3 ore;

Se scoate prajitura din forma si se orneaza cu carlionti de ciocolata si se serveste.
[Imagine: 20080626090306.jpg]

Imi aprind visatoare o tigara. Fumul trece lenes si nepasator prin fata mea, formand niste spirale demne de admiratia unui artist..



#2
Am gasit reteta de la o prajitura care o face tare des bunica...
Alba ca Zapada
Ingrediente

Cantitatile sunt pentru tava de 33 cm × 50 cm.
Foi
3 oua
100 g zahar pudra
6 linguri ulei
3 linguri lapte
1 lingurita rasa praf de copt
1 varf de cutit sare
500 g faina
Crema
500 ml lapte
2 linguri cu varf faina
250 g margarina
275 g zahar pudra
1 lamaie
Etapa finala
3 linguri zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
Mod de preparare
Foile
1
Se cerne faina impreuna cu praful de copt si un praf de sare. Intr-un castron se amesteca (cu mixerul) laptele, ouale si zaharul, apoi se adauga si uleiul. Se pune faina, pentru inceput 400 g, si se framanta cu mana. Daca inca se lipeste de maini se tot adauga faina pana incepe sa se ia de pe maini.
Foaia pe dosul tavii
2
Se imparte coca rezultata in trei parti egale, din care rezulta trei foi de marimea tavii de la aragaz. Daca aveti tava mai mica (de exemplu 27 cm × 34 cm), ies patru foi. Se tapeteaza masa cu faina si se intinde foaia cu facaletul. Se unge dosul tavii (tava intoarsa cu fundul in sus) cu unt, margarina sau ulei. Daca aveti pergament, cu atat mai bine: decupati o coala de marimea unui „dos” de tava si o puteti folosi pentru toate foile si nu mai aveti nevoie sa ungeti tava.
Foile coapte
3
Coaceti foile una cate una in cuptorul preincalzit la 350°F, foc mic. O foaie se coace cam in sapte minute; verificati-o din doua in doua minute pentru ca se arde foarte usor. Foaia e gata cand devine aurie.
Crema
4
Se amesteca intr-o craticioara de 1 litru faina cu laptele. Amestecati bine, sa nu aiba cocoloase. Ca sa fie mai usor, puteti sa amestecati faina si cateva linguri de lapte separat, intr-o cana, pana dispar cocoloasele, si apoi sa varsati amestecul in restul de lapte. Se pune apoi pe foc mic si se amesteca continuu sa nu se prinda. Dupa ce a inceput sa se ingroase se mai fierbe inca 5 minute. Calda, crema are consistenta laptelui batut. Se lasa la racit.
5
Intr-un castron se freaca margarina cu zaharul. Se adauga faina si laptele, dar numai dupa ce s-au racit bine (daca puneti amestecul de faina cald peste margarina se va taia). Amestecati bine. Se da lamaia pe razatoarea pentru coaja, apoi se stoarce sucul; se adauga la compozitie si se amesteca. E nevoie cam de jumatate din coaja si de tot sucul; gustati si ajustati dupa preferinta. Se imparte in doua parti egale (trei, daca aveti patru foi).
Etapa finala
Alba ca Zapada, pudrata si taiata
6
Pe un platou de marimea foii se aseaza prima foaie, jumatate din crema, foaie, celalalta jumatate de crema, foaie. Peste prajitura se aseaza un tocator, iar pe tocator o greutate de 800 g–1 kg. Se lasa 12 ore (peste noapte) sa se inmoaie foile ca sa o puteti taia fara probleme.
7
Se amesteca zaharul pudra cu zaharul vanilat si se pudreaza deasupra. Se taie in forma de romb.
Sugestii

La inceput, foile sunt tari si crema pare prea moale. Presati bine prajitura si lasati-o cel putin 12 ore; foile absorb o parte din crema si se inmoaie. Puteti inveli prajitura in folie de plastic inainte sa o puneti la presat.

Daca vreti o prajitura mai inalta, sau daca nu aveti un tocator atat de mare cat foaia, impartiti crema in cinci. Puneti o foaie, doua cincimi de crema, a doua foaie, inca doua cincimi de crema, si a treia foaie. Taiati cu grija prajitura in doua, puneti restul de crema pe una dintre jumatati, si puneti cealalta jumatate deasupra. Lasati 12 ore la presat.
[Imagine: 20080626090306.jpg]

Imi aprind visatoare o tigara. Fumul trece lenes si nepasator prin fata mea, formand niste spirale demne de admiratia unui artist..



#3
@_@ A Good One . Try it !

Sushi de somon afumat

Ingrediente necesare 4 portii
175 gr orez cu bobul lung
2 linguri otet
4 lingurite zahar cu granulatie fina
1/2 lingurita sare
2 foi de sushi nori (alga folosita pentru sushi)
60 gr somon afumat
1/2 castravete taiat fâsii subtiri

Pentru garnitura
pasta de wasabi
sos de soia
ghimbir murat

1 Spalati oTezul in apa rece, apoi puneti-l intr-o cratita impreuna cu 300 ml apa. Când clocoteste, acoperiti-l cu un capac, reduceti flacara si lasati-l sa fiarba la foc mic circa 10 minute, apoi stingeti focul si lasati orezul acoperit sa mai fiarba in aburi inca 10 minute.


2 intr-o cratita mica incalziti otetul, in care ati pus zaharul si sarea; când zaharul s-a dizolvat complet, turnati otetul peste orezul fiert si amestecati bine. Desertati orezul pe un platou intins si afânati-l.


3 Asezati o foaie de sushi nori pe un suport pentru sushi (daca nu aveti asa ceva, improvizati, folosind o bucata de material textil tare, putin mai mare decât foaia de sushi nori) si intindeti pe ea jumatate din orezul racit, apoi asezati la marginea acestuia jumatate din somon si din fâsiile de castravete.


4 Rulati orezul si somonul afumat cu ajutorul materialului-suport. Umeziti lama unui cutit foarte ascutit si taiati ruloul astfel format in bucati de circa 2 cm. Repetati operatia cu cealalta foaie de sushi nori, orezul, castravetele si somonul afumat ramas. Serviti cu wasabi, sos de soia si ghimbir murat.

Sushi de somon afumat - Retete sanatoase pentru dieta sau regim, sau pentru slabire. Alimentatie sanatoasa
Sushi nori si wasabi sunt ingrediente specifice pe care le veti gasi la raioanele de specialitate din supermarket. Pentru o varianta mai ieftina, folositi in loc de somon afumat ton din conserva, amestecat cu putina maioneza si ceapa verde

[Imagine: sa-sushi-somon.jpg]

#4
Tort cu crema si fructe de padure

Pentru blat: 3 oua, 100 g zahar, 2 plicuri zahar vanilat, scortisoara, 100g unt, 40 g cacao, 100 g faina,50g amidon, un praf de copt, 100 g migdale.
Mod de preparare:
Se bat albusurile spuma
Se amesteca cu robotul de bucatarie galbenusurile cu zaharul si zaharul vanilat. Se adauga cacaoa, mirodeniile si faina amestecata amidonul si cu praful de copt.
Se adauga albusurile spuma.
Se pune in tava de tort de 26 cm diametru iar deasupra cumpozitiei se pun migdalele taiate.
Se pune la cuptorul preincalzit la gradatia 2 aproximativ jumatate de ora- depinde de cuptorul fiecaruia.
pentru crema:
500 g frisca batuta si scortisoara dupa gust
100 g. zahar tos pt. caramelizat
200 ml. lapte dulce
50g. zahar
50 g. amidon alimentar
50 g. margarina la pachet sau unt
1/2pachet de gelatina
Zaharul [100 g. ] se pune intr-o craticioara si se stropeste cu apa rece si se caramelizeaza la foc mic.Dupa ce s-a caramelizat se da deoparte de pe foc si se toarna 100 ml laptele cald peste el , se da din nou la fiert pina ce se topeste zaharul si se face ca un sirop.Separat , intr-un vas neaderent se pun celelalte 50 g. de zahar , amidonul si se amesteca componentele uscate ,se toarna 100 ml lapte rece si se amesteca bine sa nu fie cocolosi .Se pune apoi si laptele cu caramel si se da la fiert , la foc mic , mestecind in crema pina se ingroasa bine,se adauga treptat cubulete de unt si se omogenizeaza compozitia.Se da jos de pe foc si se acopera crema cu un celofan , ca sa nu faca pojghita.Se da la rece.
Dupa ce s-a racit de tot , se amesteca usor cu frisca batuta si gelatina inmuiata.Se pune la frigider.
Fructele de padure

intr-un castronel se pun 3-4 lg de zahar cu 3 lg de apa si se caramelizeaza
se adauga fructele de padure si niste apa
se lasa la fiert pana se incheaga un pic(ca la dulceata)se pune blatul racit pe tava
se adauga un strat mare de crema
deasupra se pun fructele de padure in caramel

Tortul se pune min o ora la frigider

Albinita - reteta prajitura

Ingrediente necesare


pentru aluat:
1 ou, 30 g untura sau 40 g unt,
1 lingurita de bicarbonat de sodiu,
2 linguri de miere, 2,5 linguri de lapte,
150 g zahar, 450 g faina defoitaj;

pentru crema:
200 g unt, 200 g zahar,
1 pachet de zahar vanilat,
200 ml lapte, 1,5-2 linguri de gris,
gem de coacaze sau de zmeura

1. Ouale se amesteca cu grasimea, bicarbonat de sodiu, miere, lapte si zahar si se fierb pe aburi. Se adauga faina si se framanta pe planseta.

2. Aluatul se imparte in 4 parti, se lasa sa stea 1/2 ora si se coc pe fundul tavii unse 4 foi subtiri, aurii. Se prepara crema din lapte si gris: se fierbe grisul in lapte, iar cand se raceste se amesteca cu zahar vanilat si cu untul frecat cu zahar.

3. Prima foaie se unge cu jumatate din crema, se pune a doua foaie care se unge cu gem de fructe, se asaza a treia care se unge cu crema, apoi a patra.

4. Se preseaza, se presara cu zahar pudra. A doua zi se taie in felii lunguiete.

Recomandari
Ramane multa vreme frageda si nu este o prajitura scumpa.

Pofta buna!
[Imagine: bgcopycopyfl1.png]

#5
Altfel de cartofi prajiti:

va trebuie cam astea:
2 cani de ulei pentru prajit
5 cartofi medii
sare cu gust de usturoi(sau sare+usturoi dupa preferinte)
cateva frunze de patrunjel verde

modul de preparare:

cartofii se taie in cubulete relativ mici(cu latura cam de 1 - 1.5cm) si se pun la prajit in uleiul foarte bine incins pana capata o culoare aurie.
se scot, se scurg bine apoi se preasara sarea cu gust de usturoi si putin patrunjel verde(cam o lingura).
si gata....
[Imagine: 20080626090306.jpg]

Imi aprind visatoare o tigara. Fumul trece lenes si nepasator prin fata mea, formand niste spirale demne de admiratia unui artist..



#6
Reţetă de sushi cu caviar – o mâncare din bucătăria japoneză care a cucerit lumea. În forma sa clasică, sushi-ul conţine orez, peşte, fructe de mare, legume şi alte specialităţi (adesea locale), toate fiind drese cu oţet. Actualmente, cele mai răspândite forme de sushi în lume sunt:
Nigiri-sushi (porţii de orez frământate cu mâna şi felii de peşte),
Oshi-sushi (sushi din Osaka – porţii de orez pătrate, presate, acoperite cu felii de peşte marinat sau fiert),
Maki-sushi (bucăţi de peşte, fructe de mare şi legume rulate în orez dres cu oţet şi în alge uscate nori),
Chirashi-sushi (orez dres cu oţet pe care se aşează diverse ingrediente).

Ingrediente: (3 persoane)
9 linguri de orez pentru sushi
9 fâşii de alge nori cu dimensiunile de 10 x 4 cm
3 linguriţe de icre negre (caviar)
3 linguriţe de icre roşii (caviar roşu)
3 linguriţe de icre galbene
1 linguriţă de wasabi (pastă iute de hrean japonez)

Mod de preparare:
• Orezul pentru sushi se rulează sub formă de bulete şi se unge cu wasabi.
• fiecare din aceste bulete se înveleşte într-o fâşie de nori, astfel ca nori să depăşească orezul cu circa 1 cm.
• Pe buleta de orez se pune o linguriţă de caviar.
• Sushi-ul astfel preparat se ornează cu o frunză şi se serveşte pe un fund de lemn.

Reţetă de orez pentru sushi – baza sushi-ului. Când este perfect pregătit, acest orez este uşor lipicios, fără a fi coagulat.

Ingrediente: (6 persoane)
2 ½ pahare de apă
2 ½ pahare de orez

condiment:
4 linguri de oţet fin
3 linguri zahăr
2 ½ linguriţe de sare
2 linguri mirin

Modul de preparare:
• Orezul se spală şi se lasă la muiat cel puţin 30 minute. Apoi se cufundă în apă şi se fierbe conform reţetei obişnuite.
• Se amestecă condimentele.
• Orezul se trece într-un bol şi se amestecă bine cu o lingură de lemn, în adâncime. Apoi se toarnă condimentele, amestecând continuu, până când orezul se aerează bine.
• Se lasă să se răcească la temperatura camerei, sub un şervet.

Somon cu wasabi

[Imagine: losos_z_wasabi.jpg]

Ingrediente:
5 fileuri de somon
2 linguri sos de soia
2 linguriţe wasabi
¼ pahar maioneză
2 linguri arpagic proaspăt, tocat
1 linguriţă ghimbir, măcinat
1 linguriţă ulei de susan

Mod de preparare:
Se pun fileurile la marinată compusă din: uleiul de susan, ghimbirul, sosul de soia, 1 linguriţă wasabi. Se varsă într-o pungă de plastic tare, apoi se adaug fileurile.

Se închide pungă şi se marinează peştele 4-6 min, se întoarce punga frecvent.
Se scoate peştele iar marinata se păstrează pentru prăjire.

Se combină maioneza cu 1 linguriţă de wasabi şi cu arpagicul.

La foc mediu se încălzeşte tigaia, se aranjează peştele cu marinata şi se prăjeşte 3-5 min.
Înainte de a-l servi, se varsă peste somon mixtura de maioneză.

Creveţi cu legume

Reţetă de creveţi cu legume – creveţii, care l-au îmbogăţit pe Forest Gump, ocupă un loc de cinste în meniul marin. Cu cât ne îndepărtăm de ţărm, cu atât creveţii devin un ingredient mai rafinat şi mai scump al mâncărurilor.


Ingrediente: (6 persoane)
500 g fasole verde păstăi18 creveţi de mărime mijlocie
sare

condiment pentru fasole:
1 pahar fiertură de peşte
3 linguri de sake
1 lingură mirin
¼ lingură sos de soia
¼ linguriţă de sare

condiment pentru creveţi:
4 gălbenuşuri bine amestecate
6 pahare de fiertură de peşte
1 lingură mirin
¼ pahar de sake
½ lingură de sare

legume:
1 morcov mare
1 broccoli mijlociu
1 bucată lujer de bambus
1 pahar de dashi
½ pahar de sake
3 linguri mirin
3 linguri sos de soia

[Imagine: shrimp.jpg]

Modul de preparare:
• Lujerul de bambus se toacă în felii alungite, broccoli-ul se separă în bucăţi mai mici iar morcovul se taie "în floricele". Apoi, morcovul şi broccoli-ul se opăresc un moment, apoi se lasă să se răcească.
• Se amestecă amestecă într-o oală fiertura de peşte, sosul de soia; se aduce la fierbere şi se adaugă sare. Apoi se adaugă lujerii de bambus şi morcovii şi se fierbe pe foc mic, sub un capac greu, timp de 6 minute – până când lujerii de bambus primesc o culoare uşor brună. Înainte de servire se toarnă peste porţie o lingură de fiertură şi se ornează cu ramuri de broccoli.
• Creveţii se curăţă, lăsându-le cozile, se sărează uşor, se tăvălesc în făină de cartofi, se scutură de excesul de făină şi se aruncă în 2 pahare de apă clocotită în care se fierb cel mult 10 secunde. Se scot din apă, se clătesc în apă rece şi se pun deoparte.
• Într-o oală se fierb 2 pahare de apă; fasolea se curăţă, se taie diagonal în bucăţi de circa 1,5 cm. Se presară cu un pic de sare şi se aruncă în apa în fierbere pentru circa 8 minute, apoi se strecoară şi se clătesc în apă rece. Condimentele pentru fasole se amestecă într-o crăticioară, se fierb şi se adaugă fasolea.
• Într-un al doilea vas se amestecă condimentele pentru creveţi, se aduc la fierbere, se adaugă creveţii şi, reducând focul la minim, se toarnă gălbenuşurile. Apoi se fierbe pe foc foarte mic, sub capac, timp de 2 minute. Creveţii se pun pe un platou, se garnisesc cu fasole; legumele se prezintă separat.

#7
Ciocolata de Casa

Timp de preparare:
15 min (complexitate redusa)
Ingrediente

200 ml apa, 500 g zahar, 50 g cacao (dr. Oetker), 500 g lapte praf (Napolact), 1 pachet de unt
Mod de preparare
Se amesteca zaharul cu apa si se pune pe foc, amestecand din cand in cand. Se fierbe siropul 8 minute dupa care se ia de pe foc. Adaugam pachetul de unt, iar dupa ce se topeste, adaugam cacaoa si laptele praf. Se amesteca energic pana se omogenizeaza compozitia, dupa care se toarna intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu si se pune la rece.
[Imagine: 20080626090306.jpg]

Imi aprind visatoare o tigara. Fumul trece lenes si nepasator prin fata mea, formand niste spirale demne de admiratia unui artist..



#8
Buttermilk Pancakes
O reteta de clatite americane, pufoase si bune.

1 pahar lapte batut / iaurt / sana
1 ou
2 linguri unt topit sau ulei
esenta de vanilie
1 pahar faina
2 linguri zahar
1/4 lingurita sare
1/2 lingurita bicarbonat
1 lingurita praf de copt

Se amesteca intr-un vas laptele batut cu oul, untul/uleiul, vanilia si zaharul.
Intr-un alt vas se cerne faina cu sare, bicarbonat si praf de copt.
Acum urmeaza cel mai important lucru: se toarna amestecul lichid in cel uscat, amestecind lejer de citeva ori, dar nu de tot, adica aluatul trebuie sa arate ca avind cocoloase de faina. Se lasa aluatul sa stea cam 15-20 minute, timp in care cocoloasele vor disparea. Daca nu se respecta acest detaliu, clatitele nu vor iesi pufoase.
Se toarna aluatul cu lingura intr-o tigaie teflonata incinsa, unsa cu putin ulei. Se prajesc pe ambele parti pina se rumenesc.
In aluat se pot pune bucatele de fructe, eu am pus prune uscate.
Se servesc cu dulceata, smintina sau cu diverse creme.


http://www.youtube.com/watch?v=sqts6y_2-...re=related
http://www.youtube.com/watch?v=y7fQzoQGv...re=related

#9
Prajitura mikla e delicioasa 10
Pentru:
1 Forma

Ingrediente

Pentru aluat:

* 200 gr unt
* 5 linguri ulei
* 150 gr zahar
* 1 pachet zahar vanilat
* 6 oua
* 300 gr faina
* 100 gr amidon
* 1 pachet praf de copt
* coaja rasa de lamaie

Pentru crema:

* 1 pahar (cca. 600 g) afine
* 1 tableta (100 g) ciocolata Milka alba
* 1 pahar (200 g) smantana
* 100 ml lapte

Pentru „pete“:

* 2 tablete (de cate 100 g) ciocolata Milka alba
* 150 g zahar pudra
* 3–4 linguri sirop de afine
* 10 g unt de cocos, de ex. Palmin




Timp de lucru
Timp de lucru: 45 minute plus timpul de coacere

Pregatire

* Untul, uleiul, zaharul si zaharul vanilat se proceseaza cu mixerul, pana se obtine un amestec spumos.
* In amestec se vor incorpora, pe rand, la interval de cate un minut, ouale.
* Separat, se amesteca faina, amidonul, praful de copt si coaja rasa de lamaie, si se adauga apoi in aluat.
* Afinele se vor strecura. Pastrati siropul scurs.
Se topeste tableta de ciococala Milka, si se adauga o lingura cu varf de smantana. Se amesteca bine.
* Intr-un castron se varsa restul de smantana, in care se va adauga ciocolata topita.
* La final, se vor incorpora in acest amestec afinele scurse. Mixati totul foarte bine
* Intr-o forma de prajituri cu marginea inalta, unsa cu margarina sau tapetata cu hartie de copt, se rastoarna 3/4 din aluat si se niveleaza cu o spatula de plastic.
* Intindeti apoi uniform crema de smantana, si amestecati foarte putin cu un tel, astfel incat sa amestecati o cantitate mica din crema, cu aluatul deja intins in tava.
* In final, amestecati restul de aluat cu lapte si turnati peste crema de smantana.
* Coaceti timp de 30 de minute in cuptorul incins la 180°C
* Se rupe in bucati o tableta de ciocolata Milka alba si se aduce la topit, pe aragaz sau in cuptorul cu microunde. Dupa ce s-a topit, amestecati bine.
* Dupa ce s-a cernut, in zaharul pudra se amesteca sirop de afine. Acest amestec nu trebuie sa fie prea fluid.
* Adaugati treptat, la amestecul de zahar pudra cu sirop de afine, ciocolata Milka topita si amestecati bine.
* Dupa ce s-a racit, ungeti prajitura cu acest amestec si lasati sa se intareasca.

A doua tableta de ciocolata Milka alba, se va topi si se va amesteca cu unt de cocos. Cu o lingurita, se va imparti, sub forma de pete, pe intreaga suprafata a prajiturii.




Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)