Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Bucataria Japoneza

#1
In acest topic va voi povesti despre Bucataria Japoneza obiceiuri si traditii. Iar retetele japoneze le voi pune in topicul Carte de bucate.

Bucătăria japoneză

Naturală şi armonioasă, este considerată una din cele mai sănătoase din lume. Conţine puţine calorii, este bogată în proteine şi fier, fără a avea mult colesterol sau diverse grăsimi.
În comparaţie cu alte bucătării se remarcă absenţa aproape totală a condimentelor, abundenţa orezului, a produselor pe bază de soia (miso, tofu), a peştelui, fructelor de mare, algelor şi legumelor. Este faimoasă pentru mâncărurile sale simple, minunat prezentate, în care nici unul din ingrediente nu eclipsează gustul celorlalte.
Unul din motivele longevităţii japonezilor este regimul lor alimentar armonios, tradiţional. În bucătăria japoneză domneşte principiul sezonier, care constă în selectarea ingredientelor astfel încât acestea să fie consumate în perioade atent alese. Potrivit conceptului shun, fiecare ingredient (peştii, legumele şi fructele) are în decursul anului o perioadă anume, de aproximativ 10 zile, în care calităţile lui nutritive sunt optime.

Naturală şi armonioasă…
Clima Japoniei diferă de la regiune la regiune dar există un element comun…
Şi anume, baza a mai tuturor felurilor de mâncare o constituie orezul. Clima în Japonia este deosebit de propice cultivării acestei plante pretenţioase. În plus, în Japonia, mai ales în vremurile de demult, aproape că nu se consuma nici un fel de altă carne în afară de peşte. Carnea nu se bucură de o prea mare trecere. De fapt, pentru a caracteriza bucătăria japoneză ajung două cuvinte: naturală şi armonioasă".

Sushi
Sushi are o istorie de 1300 de ani. Bucătarul japonez Hanaya Yohei a fost primul care a preparat sushi-ul aşa cum îl cunoaştem astăzi. În principiu, acesta se compune dintr-o felie de peşte pusă pe o mică buletă de orez, cu un pic de hrean japonez (wasabi). La preparare se foloseşte peşte de cea mai bună calitate şi oţet. Bineînţeles se aleg cele mai gustoase părţi ale peştelui

[Imagine: sushi.jpg]

Tipuri de sushi:
Nigiri - bulete de orez cu o bucăţică de ton, un crevete, caracatiţă, ouă prăjite;
Gunkan - forme din orez ÅŸi alge umplute cu fructe de mare;
Norimaki – ruladă de orez, sushi şi alge, cu diverse umpluturi;
Temaki - conuri din alge umplute cu orez sushi, fructe de mare ÅŸi legume;
Oshi - peşte presat împreună cu orez într-o cutie de lemn;
Chirashi - un fel de mâncare din fructe de mare, ciuperci şi legume presărate pe o porţie de orez sushi.

Kyuho – savoir-vire japonez
• nu servi niciodată cuiva mâncarea cu ajutorul beţigaşelor (în ritualurile funerare budiste participanţii îşi dau unul altuia în acest mod cenuşa răposatului). Dacă vrei să îl serveşti pe comeseanul tău, întinde-i farfuria şi dă-i voie să-şi aleagă bucata dorită
• dacă doriţi să folosiţi acelaşi recipient, folosiţi beţigaşelor la ambele capete
• sushi se poate apuca cu degetele, sashimi – doar cu beţigaşele
• nu ţine beţigaşele la jumătate, încearcă să le apuci întotdeauna de extremitate
• nu folosi beţigaşele pentru a trage bolurile înspre tine
• nu muşca o parte din măncare pentru a pune restul înapoi în farfurie; dacă ai ridicat o bucată trebuie s-o mănânci în întregime
• nu cere să ţi se aducă un cuţit
• după mâncare lasă beţigaşele rezemate de hashi oki, de preferinţă paralel cu tejgheaua sushi barului; nu lăsa niciodată beţigaşele direct pe masă;
• nu pune niciodată beţigaşele înapoi în vas (şi aceasta le-ar aduce japonezilor aminte de ritualuri de înmormântare)
• încearcă să mănânci tot orezul; a lăsa chiar şi o mică parte din mâncare pe farfurie este o lipsă de tact, a lăsa orez nemâncat este chiar o grosolănie (această regulă se respectă doar în Japonia)
• nu fuma sub nici un pretext; fumul de tutun nu le permite comesenilor să savureze gustul şi aroma felurilor delicate de mâncare; în plus, doar mirosul poate să ne asigure că peştele este proaspăt
• sosul de soia este un adaos pentru peşte, nu inmuia niciodată în el întregul sushi
• lucru ciudat, când ţi se serveşte o supă sau un fel de mâncare cu macaroane, ai voie să sorbi (dar nu ai voie să râgâi); poţi să ridici bolul la gură – mai întâi foloseşti beţigaşele pentru a consuma “grosul” apoi, pur şi simplu, bei restul.
• se bea sake înainte şi după masă; vinul de orez pur şi simplu nu se potriveşte cu orezul; în timpul mesei se poate bea bere, vin alb, ceai sau apă; sake-ul se serveşte în mod tradiţional doar cu sashimi
• berea sau sake-ul se toarnă tuturor mesenilor; nu există obiceiul de a bea din sticle separate
• părerile japonezilor sunt împărţite: unii ne sfătuiesc să începem cu sashimi, să continuăm cu sushi, pentru a termina cu o supă miso cu orez; alţii recomandă pentru început un sushi cu omletă şi legume, apoi un fel la alegere, iar la sfârşit sashimi

#2
Sunt niste informatii valoreoase,eu personal le cunosc pe toate.
Speram sa gasesc mai multe retete aici, chiar as avea nevoie. Nu de alta dar nu amset japonez de castronase,etc degeaba 4.
Deci cineva...o reteta simpla, cu ingrediente gasite si la noi, poate si ieftine stie?

#3
RAMEN

Japonezii indragesc pastele fainoase, in special udon si soba (paste din grau negru, sarazin). Ramen (paste fainoase chinezesti) este indragit mai ales de tineri si este pe cale sa ajunga o mancare traditionala.

Ramen provine din China si era initial cunoscut sub numele de chuka-soba (paste chinezesti). Acest tip de mancare a inceput sa intre in Japonia de la inceputil anilor 1910, cand mancarea chinezeasca a inceput sa fie apreciata la nivel global. In prezent, ramen denumeste un fel de mancare, relativ simpla, ce consta in paste chinezesti in supa condimentata cu sos de soya, iar pe deasupra se pun bucati de carne de porc sau peste si legume.
Pastele chinezesti sunt facute din faina si apa, iar coca obtinuta este framantata foarte bine. Nimic neobisniut pana aici, insa forma de taitei nu este data prin trecerea prin sita, ci coca este intinsa in fasii. Cand fasiile devin prea lungi sunt pliate in 2 si iar intanse, operatiunea repetandu-se pana cand se ajunge la grosimea dorita. Acest mod de preparare a fost adoptat de japonezi si este cat se poate de spectaculos.

Nu este cunoscuta originea cuvantului “ramen” dar exista cateva teorii. Cea mai plauzibila este bazata pe felul in care sunt facute pastele, anume 2 kanji din Chineza care se citesc “ra” si “men” cu sensul de “intins” si respectiv “paste”.

Dupa anii ‘50 incepe sa se faca si “Sapporo Ramen”, astfel cuvantul Ramen devine din ce in ce mai cunoscut. Este din ce in ce mai apreciat, mai ales datorita faptului ca Ramen poate sa concureze foarte bine cu orice FastFood, japonezi indragindu-l chiar mai mult.

Mi-ar placea si noi sa avem feluri deastea dar din pacate mancarea noastra traditionala e mamaliga cu sarmalele .CE prostie as vrea si eu sa pap ramen dar cand mam dus la un restaurant miau zis ca nu au asa ca am incercat sushi (sincer papilele mele nu au fost incantate-ca din pacate nu sunt obisnuita cu pestele crud)

In fine ador bucataria japoneza ca s-a pastra intacta de-a lungul a multor secole.

#4
Cooking with Dog? Ma sperie, sper ca nu's retete si cu niste caini 17... yay ! xD
O sa arunc si eu o privire pe acolo, poate ma inspira sa gatesc ceva =]]
Si revenind la subiect. Mancarea din Japonia este foarte sanatoasa, chiar daca noua ni se pare cam ciudata... 39 ma rog, n-as putea sa mananc chiar toate ciudatenile lor, dar sincer as vrea sa incerc niste sushi sau ramen <333
Dar mancarea asta e un avantaj pentru fetele de acolo 24 ceea ce mananca ele nu ingrasa, de aceea arata dansele asa de bine 21 [ahm, sunt geloasa XD]
Am eu un restaurant Japonez pe la mine in oras... cred ca am sa merg sa vad ce au pe acolo :-> si dupa ce mananc revin cu-n edit si va povestesc 21
Don't deny our r2Ï€.
[Imagine: ri935j.png]




#5
Eu am mancat astazi sushi. Am fost la sun plaza, in cora si la raionul cu peste aveau sushi.
Mi-am cumparat, am ajuns acasa si am mancat.
M-am descurcat sa mananc cu betosoarele. Mi-au preparat mama si tata sosul si apoi am mancat orezul, crab si somon. Am ajuns la niste cubulete, cu ce in ele. Am gustat din o bucatica numita surimi si nu am mai putut sa mananc in continuare. Nu imi place surimi ....
Mancarea japoneza este sanatoasa.
[Imagine: 212ctp4.gif]
'Cause you are so beautiful
Nal sumsuiga haneun ne ibseul saranghandanmal oh
'Cause you are so beautiful
Nae geoteman meomulreo(keudae namanui).





















#6
Au avut la Nijikon guestari japoneze anul acesta!! :X:X:X
a fost ff bun!! Au avut sushi, onigiri, niste prajiturele cu ceai verde cica(care erau dulci.. ceea ce m-a mirat), ceva in genu' unor frigarui cu carne de porc si praz in interior, un fel de pizza cu carte, varza, morcovi, legume.. si teitei Smile
Din astea am gustat eu, mai erau cateva feluri.. totul super, super bun! Daca aveti ocazia sa gustati nu o ratati 3
[Imagine: chibi_467.gif][Imagine: Space_Surfer_by_Yama_desu.jpg]

#7
Am fost si eu in weekend in oras cu o prietena si mi-a propus sa mancam ceva mai special si usor! Asa ca ne-am pus la masa si a zis sa imi comand ce vrea ea10 Nu imi vine sa cred ca am mancat sushi desi eu credam inainte ca are un gust groaznic! A fost delicios!Mi-a placut 21. Am lins tot! Buuunn!
:bye:
~The more you Hate ,
The more you love~:go:

~ Beautiful child with green eyes
I love your starry eyes,
They yell Surprise! Surprise!~
:yes:

#8
Hmmm am mâncat destul de mult sushi și pot să spun că nu este chiar pe placul meu. Nu sunt obișnuită să mănânc pește crud chiar dacă este de foarte bună calitate (somon, ton si alte feluri de pește). Pur și simplu nu mă dau în vânt după sushi.
Mi-a plăcut mult takoyaki (bucăți de caracatiță prajite în ceva care chiar nu mai știu cum se numește. În fine, au un gust foarte bun). Apoi ramen-ul este delicios.
Mai sunt și alte feluri care sunt foarte bune.
Mâncarea lor este foarte sănătoasă.
[center][Imagine: ax.png]

“The most important thing we learn at school is the fact that the most
important things can't be learned at school.”

[/center]

#9
N-am mancat nimic pana acum, dar as dori.
Si da, mancarea lor e sanatoasa si ii mentine pe multi dintre canteretii din Japonia; o fata imi zisese ca e normal ca ei sa fie asa de slabi cand mananca doar peste si alge *alge? asta m-a amuzat*.
Japonezii sunt tari si pana si cultura lor e foarte frumoasa.
Mancarea lor... poate o sa incerc sa caut ceva de facut. Aceeasi fata cu alegele *laughs*, autonumindu-se Haru, isi face singura mancarea japoneza (suna ciudat) dupa retetele de pe internet. Ceea ce mi se pare... adorabil. *laughs*
"Forgive you? Why? It's not like I'm mad or anything. You were the one who got angry; just like you said, I was being too nosy. I've always been like that, not knowing my boundaries. I'm the type who'll water a plant til it drowns."
- Yokozawa Takafumi no Baai, vol. 2

#10
Juliet, sushi se categorizeaza in mai multe tipuri, si spre exemplu maki poate fi strict vegetarian, daca sashimi sau nigiri nu-ti plac. Desi exista nigiri numit tamagoyaki, care este orez cu omleta japoneza facuta pe grill. La fel si pentru norimaki sau temaki.

Ai fost in Japonia si ai incercat doar sushi, respectiv somon si ton. Aaaa, somonul si tonul sunt cele mai des intalnite si prin restaurantele japoneze din lume, dar la fel si tiparul (unagi), langustinele (ebi), crabul, sepia (ika), creveti etc. Si mai apoi ramen.

Nu am auzit nimic de udon, tempura, yakitori, onigiri, soba, supa de miso, karaage, kushikatsu, okonomiyaki etc

Dar ai gustat ceva gatit in stil teppanyaki? Cu tot showul care ti se ofera in timp ce mancarea e gatita in fata ta? Pentru cineva care a colindat Tokyo, nu pari a fi educata la nivel cultural local.

EDIT: Allow me not to believe you. What kind of idiot goes to another country and cooks his national food? Plus, daca ai avut bani pentru biletul de avion, sunt sigura ca aveai si pentru restaurantele de acolo. Din cate am inteles, majoritatea felurilor de mancare sunt inexpensive, iar daca stai la un host, sunt mai mult decat sigura ca ei vor gati mancare traditionala. Felul in care ai enumerat tu tipurile de mancare, este acelasi ca lista de pe un site numit Japan Guide Smile

Contrar credintei majoritatii, pestele nu este intotdeauna crud ffs, in general doar pentru sashimi fiind asa, desi si in cazul ata exista exceptii. In rest poate fi fiert, facut pe grill, prajit etc
[Imagine: sigforme.png]


probabil n-ai primit niciodata
telegramele mele sau poate
nu credeai ca e vital cand
lumea mea se descompunea
in ceasuri si goluri
de mine

au imbatranit in cadente
si sentimentele mele
sub greutatea
atator vieti netraite...


Clicky



Subiecte de discuție similare...
Subiect: Autor Răspunsuri: Vizite: Ultimul răspuns
  Mitologia japoneza. Mitsukai Yoru 5 6.812 06-05-2014, 01:55 PM
Ultimul răspuns: Agrona


Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)