Nu ești un membru încă? Înregistrează-te acum!
Creează un cont nou  

Scuba diving

#1
Scuba este un acronim pentru 'self contained underwater breathing apparatus'. Nu stiu cati dintre voi considerati scuba diving un sport, mai ales ca accesibilitatea si promovabilitatea acestuia nu pare sa fie extrem de raspandita in Romania, in ciuda faptului ca avem litoral la Marea Neagra, lacuri destule si rauri mari, chiar si fluviul Dunare.

As fi foarte entuziasmata sa aud daca ati avute aceste tangente cu lumea subacvatica introdusa de scufundari. Eu tocmai mi-am luat licenta ca scafandru pana la 18m (suna tampitel in romana Open Water Diver), si pot sa jur cu mana pe inima ca nu este nici pe departe ce mi-am imaginat din filme sau de la televizor.

Este o lume fascinanta, iar prima oara cand vezi o caracatita, sau un arici de mare, sau un peste in mediul lui iti taie respiratia. Desi trebuie sa iti aduci aminte sa respiri regulat si adanc, pentru ca prima si cea mai importanta regula in scufundari este sa nu iti tii niciodata respiratia.

Odata ce ai intrat in universul sportului acesta, totul este atat de captivant, ideea de a inota cu pestii, balenele, rechinii (care toti sunt inofensivi) etc, de a nu avea niciun pic de greutate si a te misca cu usurinta in apa. De a descoperi o lume total diferita de orice vezi la suprafata.

Prima parte a acestui sport tine de recreere, dar daca esti pasionat poti sa continui cu Tec diving, care iti impinge limitele impuse de advanced recreational diving (Advanced Open Water) pana la 40m, 45m, 60m si mai nou chiar si 100m. Poti explora epave si pesteri, caverne si lacuri, poti fotografia ceea ce vezi si poti fi un explorator cu certificat de la National Geographic.

Nu este asa usor cum pare si ca sa ajungi la un nivel la care scufundarile sunt practic a doua piele iti trebuie multa experienta, planificari (pentru a evita narcoza provocata de nitrogen ce duce la boala de decompresie), cunoasterea echipamentului s.a.m.d. Dar e distractiv si diferit si te face sa te simti altfel.

Pentru mai multe detalii puteti intra pe site-ul oficial al uniunii scafandrilor: PADI

Deci, ce spuneti?
[Imagine: sigforme.png]


probabil n-ai primit niciodata
telegramele mele sau poate
nu credeai ca e vital cand
lumea mea se descompunea
in ceasuri si goluri
de mine

au imbatranit in cadente
si sentimentele mele
sub greutatea
atator vieti netraite...


Clicky

#2
Sincera sa fiu nu ma prea pasioneaza sporturile, dar asta nu este unul din acele sporturi la care m-am referit cand am spus asta.
Doar cand privesc un documentar depsre mediul unui peste, cal de mare, arici etc. ma cutremur. Mi se pare o lume fascinanta, dar tu ca ai avut ocazia sa le vezi mediul atat de aproape? Nu am fobie de apa, ba chiar imi place si stiu sa inot, deci cred ca m-as descurca, insa totul e greu la inceput. Imi face cu ochiul, insa... Daca in Romania nu se practica asa ceva nu cred ca am prea multe sanse in viitorul apropiat.

#3
De fapt m-am interesat, m-as fi mirat ca o tara cu iesire la litoral sau cu atatea rauri si lacuri sa nu aiba centre de scufundari. Exista cateva si m-am uitat ca certificarile sunt in jur la 800 lei. Poate vi se pare mult dar aici e dublu+, doar poate pentru ca aici sunt PADI si nu alta organizatie mondiala, mai mica, care ofera certificarile.

E un sport extrem foarte diferit si poti avea ocazia sa fi explorator National Geographic nu numai de pe canapeaua ta din sufragerie, ci cu certificat si curs de la NGE si PADI.

In link puteti vedea mai multe informatii despre clasificarile certificatelor si imagini si asa.

Spre exemplu, unde stau eu in Cipru, e o faimoasa epava de proportii imense numita Zenobia scufundata in 1980 langa Larnaca. E in topul 10 mondial la epave. Dar ca sa ajungi sa o vezi, trebuie sa ai AOWD cert (vezi lista). Imagini aici.

Am vazut pana acum doua caracatite, o multime de arici de mare (spre teroarea mea pentru ca sunt otravitori), tipari, sea bream (nu stiu cum se traduce...) si un nudibranch alb cu roz (un fel de melc de mare foarte frumos). Sper sa vad si o stea de mare cat de curand.

Si ce-mi place cel mai mult in sportul asta, e ca scufundatorii pun accent pe prezervarea mediului marin. Se organizeaza expeditii de curatenie atat in apa cat si doar pe plaja. Si este si o zi in care evenimentul se intampla la nivel global, e in Septembrie si e vorba de Project AWARE

Si pentru cei ce vor sa ajute cu prezervarea rechinilor (in ciuda credintelor sunt niste animale deosebite) pot semna petitia aici
[Imagine: sigforme.png]


probabil n-ai primit niciodata
telegramele mele sau poate
nu credeai ca e vital cand
lumea mea se descompunea
in ceasuri si goluri
de mine

au imbatranit in cadente
si sentimentele mele
sub greutatea
atator vieti netraite...


Clicky

#4
In cipru si ayia napa mi se pare un loc bun pt scuba diving.....parerea mea am fost de cateva( cam de fiecare data) si mi-a placut si alt loc ar fi si Famagusta numai ce turkeys part. Cat despre scuba in sine merita practicat pe mine una ma relaxeaza enorm si pot fi o mica " sirena" asa cum imi doream de mica. Inca nu am ajuns la nivelul la care vreau eu , adica professional, si inca mie putin teama sa cobor fara cineva langa mine. Dar e genial eu una sunt fascinata si chiar il recomand

#5
Nu poti sa mergi in Famagusta. E teritoriu fara access de 40 de ani, doar daca esti membru UN. Si la scuba nu poti merge singura decat daca esti Divemaster, un certificat deja profesional.
[Imagine: sigforme.png]


probabil n-ai primit niciodata
telegramele mele sau poate
nu credeai ca e vital cand
lumea mea se descompunea
in ceasuri si goluri
de mine

au imbatranit in cadente
si sentimentele mele
sub greutatea
atator vieti netraite...


Clicky




Utilizatori care citesc acest subiect:
1 Vizitator(i)